”Min alder har tydeligvis ikke betydet noget, for nu vil 7-Eleven gerne have mig i en alder af 62”

Sin 50-års fødselsdag markerede Annette Juhler Kjær med en stor reception i egen virksomhed, og siden har hun åbnet flere nye døre i sit arbejdsliv. Senest har hun, i en alder af 62, stillet sig i front for bæredygtighedsagendaen i et chefjob hos 7-Eleven. At være 50+ har måske gjort hende en anelse mere medgørlig, men hendes drive har alderen ikke ændret på.

Annette Juhler Kjær er selvlært på mange fronter. Hun er med egne ord ”halvt læge”, da hun ikke fik færdiggjort lægestudiet, men den nærkontakt, man som læge har til andre mennesker, har på sin vis været en rød tråd og læremester igennem et arbejdsliv, hvor hun har været journalist – med et nært samarbejde med kilder – rådgiver, chef med personaleansvar og ikke mindst selvstændig i tæt dialog med sine kunder.

Da hun fyldte 50, holdt hun en stor reception for venner og forretningsforbindelser for at fejre en masse gode og travle år i sit eget rådgivningsfirma, juhlers.com. Hun trivedes fantastisk med at være selvstændig, men da hun otte år senere lukkede en række aftaler med de største af sine kunder og skulle ud at skaffe nye, fik hun en forespørgsel om et køb af al hendes tid – en fast stilling som underdirektør i Salling Group – og så skiftede hun spor i sin karriere, ligesom hun havde gjort mange gange før.

"Jeg er vanvittigt nysgerrig og elsker at stikke snuden i nye universer, og på det tidspunkt flirtede jeg ligesom nu med hele agendaen omkring klima, miljø, bæredygtighed og ansvarlighed. Dengang var det ikke så stort, men der var en kæmpe mulighed i Salling Group for at opbygge en CSR-strategi for området, og derfor sagde jeg ja."

I sit professionelle liv har Annette altid truffet nogle bevidste valg om at gå efter sin lyst, passion eller mavefornemmelse, og hun har samtidig et ret solidt kompas, når det kommer til etik og ordentlighed i virksomheder lige så vel som når det gælder, hvad hun selv personligt trives med. Og hun trives med at gå nye veje.

Som 58-årig lagde hun derfor selvstændigheden på hylden til fordel for jobbet hos en af Danmarks største koncerner og den største dagligvarekoncern overhovedet. ”Det har jeg ikke prøvet før, og det er superspændende, så det skal jeg helt sikkert nok bliver grebet af”, lød hendes personlige omskrivning af den tilgang til nye udfordringer, som ofte er blevet tilskrevet Pippi. Hun har tidligere blandt andet været kommunikationschef i Danisco, politisk rådgiver, kontorchef i Miljøministeriet, og så har hun været et kendt ansigt på skærmen som studievært på DR og TV2.

Det er nogle meget forskellige jobs, du har rodet dig ud i?

"Ja, og det er sjovt, at du siger ”rodet dig ud i”, for jeg har jo ikke lagt en karriereplan, men jeg tror, jeg er meget risikovillig. Det er der mange, der siger til mig, og jeg tror faktisk, det er rigtigt. Ih, hvor er du modig, har jeg også hørt et par gange, men det ved jeg ikke, om jeg er. Men jeg er meget tro imod mine egne værdier i hvert fald, og hvis der åbner sig nogle muligheder, så er jeg ret let at begejstre. Hvis jeg kan se en mening i noget, som folk foreslår, så er jeg ikke bange for at rykke på det."

Annette taler hurtigt og energisk, så det er slet ikke svært at forestille sig, at hun kan blive begejstret for en opgave, og i Salling Group, fortæller hun, gik begejstringen på at være en del af topledelsen og at være med til at sætte et aftryk på nogle agendaer, som, hun synes, er vigtige. Men, tilføjer hun:

"Jeg skal trives og have det sjovt med det, jeg arbejder med. Passion og lyst er en super drivkraft, og det er ekstremt vigtigt for mig."

Det største fravalg

Jobskiftet fik dog større indvirken på privatlivet, end hun først havde regnet med. Det var planen, at hun skulle rykke fra familien og hjemmet i København til arbejdspladsen i Aarhus to dage om ugen, men da coronapandemien ramte i 2020, blev de to dage til fem.

"Aarhus, min skønne ungdomsby, lukkede sig ligesom om sig selv på grund af covid, og så var det faktisk slet ikke sjovt at bo der solo hele ugen," siger hun og tilføjer, at forklaringen skal findes i det private:

"Altså jeg elsker at være sammen med min familie i det daglige. Vi har et virkelig tæt sammenhold, som jeg er helt vildt taknemmelig for. Både de unges og Sørens selskab betyder meget for mig. Det er sjovt, det er inspirerende, det er udfordrende, crazy og sådan kaotisk underholdende at have den der nærhed. Og så kan man lige lægge oveni – og det er jo også lidt mærkeligt – men at jeg er fuldstændig pjattet forelsket i Søren stadigvæk, selvom vi mødte hinanden i ’82. Så det føltes som et absurd projekt, at jeg skulle være der i Aarhus, når nu coronaen ikke ville gå væk."

Det største fravalg, Annette har haft i sin karriere, er også relateret til familien. Mere specifikt til familiens kæledyr. Da hun boede i Aarhus, så hun og Søren sig nemlig nødsaget til at forære familiens hund væk for at få logistikken til at gå op.

"Man skulle måske tro, at det med at give familiens hund fra sig er en lille ting, men når du beder mig tænke over fravalg, så skal jeg virkelig lede, og nej … det med hunden er det eneste, jeg kan finde på! Det var jo noget, der gik ud over resten af familien, så det var et stort valg. Men offeret, som man måske kan have, hvis man arbejder så meget og så dedikeret, som jeg har en tendens til, er at have mindre tid til det, man elsker."

Det var derfor også behovet for at være mere sammen med familien, som fik Annette til at se sig om efter noget nyt og ultimativt til at vende retur til København for at blive kontorchef i Miljøministeriet. Det var et job, som gav god mening for hende, fordi hun tidligere havde arbejdet politisk som særlig rådgiver og som politisk journalist på Christiansborg for TV2. Et job, det ville give rigtig god mening at blive siddende i, indtil man en dag skulle på pension, tænkte hendes mand på det tidspunkt, og det gjorde hun måske også selv. Imidlertid valgte hun at sige stop efter bare seks måneder.

"Altså, det var superspændende, der var rigtig gode kolleger, professionelle og dygtige, og det var en vanvittig vigtig samfundsagenda. Det er lidt kildent at tale om, men det var fordi, det politiske managementsystem, som jeg kom til at betragte indefra, var orkestreret og detailstyret nidkært og ned i detaljen fra Statsministeriet. Det ved folk godt i dag, og den måde, det blev praktiseret på, var bare ikke i orden.

I Danmark har vi trods alt nogle regler og et uafhængigt embedsværk, som skal respekteres, også af det øverste politiske lederskab, og da jeg ikke syntes, at det blev praktiseret på en måde, som jeg kunne stå inde for – og især fordi jeg ikke kunne stå inde for, hvordan mine medarbejdere blev brugt – valgte jeg at sige op."

Ind i politik

Når Annette har skiftet job eller karrierespor tidligere, så har det aldrig været for at gå fra noget, hun var utilfreds med, men altid for at rykke til noget, hun syntes, var bedre. Denne gang var undtagelsen. Hun måtte rette sig efter sit indre værdikompas og sige stop uden at have et nyt job at rykke videre til.

Hun gik tilbage til at være selvstændig, men også det varede kun et øjeblik, for det følgende forår blev hun spurgt, om hun havde lyst til at stille op som folketingskandidat for Konservative. Hun var tidligere blevet spurgt, om hun ikke ville gå ind i politik, og denne gang syntes hun, at timingen var rigtig, så hun gjorde det og fik et godt personligt valg. Det samme kunne til gengæld ikke siges for partiet, som fik færre pladser i Folketinget end før valget, og derfor stoppede hendes politiske karrierevej, før den rigtigt nåede at begynde. 

"Det var jo også vanvittigt at gå ind i politik som 61-årig, men det gav mening, fordi det handler om at rykke på ting, der er vigtige, og jeg har jo erfaring fra mange grene af samfundet; journalistik, forretning i store koncerner, centraladministrationen, det politiske – også på beslutningssiden – og jeg kunne se meningen i at putte alt det ind i et politisk kandidatur."

Det lyder ikke som om, at alder i øvrigt har haft noget at skulle have sagt?

"Nej, og er det ikke mærkeligt? Det har ikke betydet noget for mig, men har det betydet noget for dem, der har ansat mig? Tydeligvis ikke, for nu vil 7-Eleven jo gerne have mig i en alder af 62. Jeg tror, det handler meget om, hvordan man selv ser på det. I hvert fald så føler jeg mig ikke gammel, for så ville jeg ikke have lavet skiftet. Jeg ville selvfølgelig ikke gøre det, hvis jeg ikke følte, at jeg faktisk havde noget at bidrage med, ikke kun i form af erfaring, men også i form af drive.

Og jeg har stadigvæk drive. Det har ikke ændret sig. Hvis man skal sige, at noget har ændret sig, så er jeg nok blevet – trods alt – mere omgængelig. Og måske også et gram mere tålmodig, og det kan være meget godt."

Hun griner og tilføjer efter en kort pause:

"Jeg har altid været meget tro imod mig selv og virkelig lyttet, hvis jeg har været i noget, jeg ikke havde det godt i. Hvis jeg ikke kunne ændre på omstændighederne, så har jeg rykket mig, og jeg har altid oplevet det med at gå ind ad nye døre som enormt spændende. Jeg har fået så mange chancer og oplevelser ud af det, og det er jeg glad for."

Luksustilgang

Mange af Annettes veninder og professionelle forbindelser, som er over 50 og 60, giver udtryk for, at de føler sig fri og kvalificeret til at rykke på nye områder, men hun oplever også, at mange tøver og er i tvivl om, hvilken vej, de skal gå. Når hun bliver spurgt om, hvordan hun gør, understreger hun ofte, at man, når man er over 50, har en meget større frihed.

"Jeg spørger også altid, hvad der er det værste, der kan ske. Du kan selvfølgelig gå fra trygheden i et job, men når du tænker på at skifte, så er det jo fordi, du har lyst til at prøve noget nyt, til at bruge andre sider af dig selv og til at blive set på en anden måde, og det er der en udvikling i. Desuden har man et kæmpe netværk og sin egen erfaring at trække på, når man er så gammel. Jeg trækker meget på mit netværk, og jeg bidrager også selv. Der er meget at trække på, og du står jo slet ikke alene, hvis du laver et karriereryk. Det er sgu ikke så risikabelt."

Har du alligevel prøvet at tvivle på dig selv i en ny rolle?

"Jeg har oplevet at være i situationer, hvor jeg måtte trække veksler på andre og hente faglig sparring. Det har for eksempel været, når jeg måske i overmod har tænkt, at jeg godt kunne battle store, tunge systemer, fordi jeg har så gode argumenter og så meget erfaring, men der er ting, man ikke kan ændre på, og så kan det være en udfordring.

Jeg har for eksempel følt mig udfordret i ministeriet og tænkt: Hold da kæft, det var sværere, værre, større, tungere, strammere, end jeg havde regnet med. Men jeg tror, jeg har en ret høj grundstemning, og det, tror jeg, man skal have. Man skal ikke bare have vilje og være dygtig, men også være parat til at se positivt på alt det, man går ind i. Det gør livet lidt lettere, hvis man gerne vil prøve forskellige universer af. Man behøver jo ikke være verdensmester i det hele. Det er ingen."

Hvornår regner du med at gå på pension? 

"Det er sjovt, for det er der rigtig mange venner, der taler om. For nylig var der fyringer på Sørens arbejdsplads, TV2, og der foreslog jeg, at vi skulle gå ud og spise et eller andet sted og lige snakke om det, for det kunne jo være, at han skulle til at stoppe med at arbejde. Det havde ingen af os set for os, selvom han er forfatter ved siden af. Men jeg ved det ikke. Jeg planlægger ikke at gå på pension.

Jeg håber, at jeg kan blive ved. Jeg lægger jo heller ikke de der 70-80 timer om ugen, som jeg har gjort før, og jeg har helt bevidst valgt ikke at have medarbejdere under mig. Jeg skal ikke bruge krudtet på ledelse nu. Jeg vil hellere bruge det på at inspirere og opkvalificere folk. Det er lidt en luksustilgang, men det er lykkedes at lande et job med den ramme. Man skal også være ærlig over for sig selv. Man kan jo ikke løbe på samme måde mere, men det, synes jeg heller ikke, man skal, for så får du ikke brugt alt det, du har med dig. Men pension, det er da i hvert fald ikke lige nu."

Hvordan du har det med dit arbejdsliv i dag – hvor tilfreds er du? 

"Jeg er supertilfreds. Øverste hylde. Jeg synes, jeg i 7-Eleven er havnet et sted, som faktisk kan rykke noget, fordi convenience, den nemme mad, er vigtig for at få både branchen og kunderne ind i og med på den cirkulære tankegang.

Vi havde en rekordomsætning sidste år, og noget af det win kommer vi til at bruge på at investere i partnerskaber med leverandører, der for eksempel upcycler restprodukter fra andre partnerne. Det kan jeg godt lide; at bygge bro fra strategierne ned til det helt konkrete som for eksempel et brød med upcyclede ingredienser. Det tænder mig helt vildt.

Jeg føler mig heldig."

Om Annette Juhler Kjær, 62 år

  • Chef for Kommunikation, CSR og Public Affairs hos 7-Eleven.
  • Tidligere selvstændig, tv-vært, spindoktor, kommunikationsdirektør hos Danisco, seniorrådgiver hos JØP og Ove & Myrthu samt under-direktør i Salling Group.
  • Bor i København med sin mand, Søren Juhler. Sammen har de to voksne sønner.