Aske Munck: Her er mine bedste tips til oplevelser i Paris
Drop Mona Lisa-køen og besøg i stedet et af de to helt nye kunstmuseer i den franske hovedstad, foreslår Frankrigskorrespondent og forfatter Aske Munch. Han deler her sine bedste tips til den til tider hektiske og kontrastfyldte storby, der er fyldt med hyggelige kvarterer, skøn naturvin og mulighed for en genial genbrugsjagt.
Hvorfor er Paris en god rejsedestination?
"I modsætning til mange andre byer har Paris ikke kun et eller to kvarterer, der er hyggelige. På ethvert gadehjørne kan man nærmest finde en café eller bænk, hvor man kan slå sig ned. Paris er i virkeligheden en stor samling af landsbyer. Derfor er folk også meget lokale i Paris. Folk kender hinanden. Det kan man fornemme på deres snak og hilsner – og det, synes jeg, er virkelig hyggeligt."
Hvorfor har Paris en speciel betydning for dig?
"Jeg har studeret i Frankrig, og da jeg var færdig, ville jeg bare gerne tilbage. Jeg ville gerne prøve, hvordan det var at være pariser, fordi byen altid har fascineret mig. Det der med at den er stor og lille på samme tid. Den er pompøs og fattig. Velduftende og superstinkende. Det er en by af kontraster. Og så er det som om, at Paris bare gør noget ved folk, når de kommer til byen. 85 procent af byens befolkning er ikke født i byen, men man tillærer sig skikkene og vanerne."
"Det griber jeg også mig selv i at gøre nogle gange. F.eks. at sige undskyld, inden man går ind i folk. Det er noget særligt fransk, fordi det hele er så tæt pakket her. Det er jo et af de tættest befolkede steder i verden. Alle husene er også tre-fire etager højere, end vi er vant til herhjemme, hvor der ofte højst er til 5. sal. Den høje befolkningstæthed og de små lejligheder er også med til at skabe et helt særligt udeliv. Man bliver nemlig i højere grad presset ud på gaden – og det giver masser af liv."
Hvad vil du anbefale, at man bruger tiden på, mens man er i byen?
"For det første er Paris en vanvittigt skøn by at slentre formålsløst rundt i. Derudover vil jeg generelt sige, at man skal passe på med at lægge et alt for presset program, når man er i byen – så maks. to-tre seværdigheder om dagen. Det er som sagt en by med mange mennesker, og det er en tung by at komme rundt i. Jeg vil anbefale, at man går rundt og ser byen fremfor at tage den proppede metro i sommervarmen."
"Man kan også leje en bycykel (vélib) og cykle byen rundt. I samme omgang vil jeg advare mod at leje løbehjul. Det er livsfarligt at køre rundt på hernede. Hvis jeg skal pege på nogle seværdigheder, som man skal opleve i Paris, vil jeg sige det nye Pinault Collection-museum. Det er rigmanden François Pinault, der har topistandsat den gamle kornbørs henne ved hallerne. Det har tidligere været et kvarter, som jeg ikke ville anbefale, men hele området har faktisk fået et løft. Selve museet er fyldt med hans enorme samling af moderne kunst."
"Det kan være en god idé at bestille billet på internettet. Det gælder generelt alle attraktioner i Paris. Ellers kommer man til at stå i lange køer. Det sjove ved Pinault Collection er, at han har en battle kørende med Frankrigs rigeste mand, Bernard Arnault. Han har også bygget sit eget store kunstunivers Fondation Louis Vuitton ude i Boulogne-skoven. Jeg er generelt ikke fan af Boulogne-skoven, men jeg vil sige, at hans sted er turen værd. Det er også et meget flot kunstmuseum. Derudover er der jo det klassiske kunstmuseum Louvre. Men hvis man tager derhen, synes jeg, at man skal droppe det der Leonardo-show og i stedet besøge rummene bag ved Mona Lisa. Kødranden foran Mona Lisa er ikke det værd, og man må i øvrigt ikke stå stille, fordi der er så mange mennesker. Gå i stedet hen og se nogle af de kæmpestore malerier som Delacroix’ ”Friheden leder folket” og Géricaults ”Medusas tømmerflåde”."
Hvad er dit bedste hemmelige tip til Paris?
"At købe ind til picnic med lidt mad og en flaske naturvin (gå efter bobler, så er der kapsel på flasken, og man behøver ikke proptrækker) og sætte sig ned ved vandet. Enten langs Canal Saint-Martin, hvor der altid er gang i den i weekenderne eller på spidsen af Ile de la Cité, den lille ø, der ligger midt i Seinen. Derudover kan det være en god idé at kigge rundt efter nogle af de små ”hemmelige” haver, der er rundtomkring. Der er f.eks. Anne Franks Have i Marais, det gamle jødiske kvarter. Der er også et godt spot ved det ombyggede Picasso-museum."
"Jeg har selv glædet mig meget til, at de åbnede igen efter corona. Der ligger en lille café ovenpå billetkontoret i de gamle stalde, og der kan man få en god plads på terrassen i solen. Det kan man godt savne lidt i Paris, hvor det altid er en jagt at få en plads udenfor, når solen skinner. Hvis man rejser med børn, vil jeg tilføje et ekstra tip, nemlig den store betalingslegeplads, der ligger i Jardin du Luxembourg."
"Det lyder irriterende, men jeg vil virkelig anbefale den. Det er rart, at man ikke skal holde øje med sine ting i samme grad som på andre legepladser, og man kan lade børnene løbe frit. Det koster omkring to euro for en entrébillet, men så ligger der en lille kiosk, hvor man kan købe lidt slik eller en kop kaffe."
Hvad skal man købe med hjem fra Paris?
"Genbrug. I Frankrig er der mange, der afskyr genbrug, men det gør vi danskere jo slet ikke. Det giver mulighed for virkelig at gå på genbrugsjagt. Der er loppemarkedet Les puces de Vanves i det sydlige Paris (lørdag-søndag morgen) – for guds skyld ikke nordpå. Nord for Paris er det professionelle loppemarked (Saint-Ouen), hvor folk har specialiseret sig i suppeterriner, gamle gadeskilte eller proptrækkere fra Renæssancen."
"Derfor får man nogle meget høje priser, mens man sydpå stadigvæk kan gøre gode handler. I Frankrig er det også stadig sådan, at man helst ikke skal ses i en kjole for mange gange. Derfor pantsætter mange deres designertøj og -tasker."
"Generelt kan man købe luksusvarer billigere end herhjemme, men når de så også er brugte, er det markant billigere end herhjemme. Der er f.eks. stederne Bobby Paris (2. arrondissement) og J’y Troque (2. arrondissement) eller Le dépôt-vente de Buci (6. arrondissement)."
Hvor skal man spise i Paris?
"Jeg synes, at man skal undgå de hvide duge og de store turiststeder. I stedet skal man prøve de lokale bistroer. Inden for de seneste 15-20 år er der sket meget i Frankrig. På et tidspunkt var der mange kokke, der ikke længere ville lave de der dyre fem-retters menuer, når nu folk alligevel ikke havde økonomi til at spise det. I stedet begyndte de at lave gedigen bistromad, hvor fokus var på økologi og lokalbaserede råvarer."
"Sådan er det stadig i dag, hvor de tilbereder maden simpelt og lækkert. De steder hænger ofte også sammen med god naturvin. Generelt er vinen ikke særlig dyr i Frankrig sammenlignet med herhjemme, hvor et glas godt kan koste 150 kr. Prøv f.eks Le Dauphin (11. arrondissement), Les enfants du marché (Marché des Enfants-Rouges i 3. arrondissement) eller Le Saint-Sébastien (også i 11. arrondissement)."
Hvor er det godt at bo i den franske hovedstad?
"Jeg fraråder altid folk at bruge det franske Airbnb, fordi lejlighederne tit er beskidte og rodede. Så gå efter et hotel – og lad vær med at være fedtet. Der findes stadig mange lusede hoteller i Paris. Så hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også."
"Husk på, at photoshop kan fjerne nullermænd online, uden at man behøver gøre det i virkeligheden. Men jeg vil samtidig sige, at der sker meget i Paris for tiden. I det gamle tekstil-kvarter Sentier ligger f.eks. Hotel de Sentier, som er fantastisk, men også i den dyre ende. Hvis man gerne vil have noget, der er lidt billigere, kan man vælge CitizenM. De har en filial lige omkring Canal Saint-Martin, som i øvrigt også er et skønt sted til en gåtur."