Her er 17 steder, du må bade (lovligt!) i København
Der er 17 officielle badesteder i hovedstaden, hvor du lovligt må hoppe i vandet under åben himmel. I år er der to dyppezoner og en ny badezone på listen.
For når solen bager, sveden pibler, og du - helt bogstaveligt - har lyst til at hoppe i havnen, er der et væld af muligheder i hovedstanden, da byen er omgivet af vand.
Om du er til strand, havnebad, et hurtigt "dyp" eller er friluftsbad-typen, kan du i år finde 17 steder, hvor du må bade – endda helt gratis.
Folk bader ulovligt
Men pas på. For du kan også let komme til at svømme ulovlige steder, hvis du tror, at det er tilladt over alt i selve havnen, måske fordi mange andre bader dér? Men det er det ikke nødvendigvis...
Havneværterne under Københavns Kommune registrerede, at de i 2020 måtte gå i dialog med ulovligt badende gæster mere end 1.000 gange i løbet af sæsonen.
Der er pt. ti lovlige badeområder + to mobile dyppezoner inde i selve Københavns havn.
Bader du uden for dem, kan det medføre bøder – og så kan det ikke mindst have betydning for din sikkerhed og sundhed.
Ved at bade i en lovlig zone er du fx i sikkerhed for havnebusser, motorbåde og kanalrundfarter, men også kajakker, robåde og SUP-boards, som ikke altid kan se dig.
Annonse
Annonse
Her er det lovligt
Vi har herunder samlet en oversigt over alle de officielle badesteder. Du kan under hvert enkelt sted læse mere det, så du kan finde netop det tilbud, som passer til dig.
Kort over lovlige og gratis badesteder i København. (Grafik: Getty Images & Susanne Baden Jensen)
HAVNEBADE
Der er tre havnebade i København. De er kun er åbne i sommersæsonen, og de er alle bemandet med livreddere i dagtimerne. Bassinerne har fast bund og kanter, og der er mange stiger.
1. Havnebadet ved Islands Brygge
Sæson: 1. juni - 31. august 2021
Åbent: Kl. 06.00 - 22:00
Livredderbemanding: I dagtimerne fra kl. 10:00 - 18:00
At det er ret unikt, at en storby som København har så rent vand i sine havne, at man kan bade uden risiko for at blive syg?
Frem til midt 1990’erne var vandet da også dybt forurenet af kloak-, olie og industriaffald, indtil Københavns Kommune i samarbejde med HOFOR valgte at gøre "hovedrent" i havnen – hvilket gør, at du i dag kan bade i vandet.
Der er to dyppezoner i København. De er begge mobile og kan flyttes efter behov, fx i forbindelse med events og festivaler. De er specielt velegnede til vinterbadning, da der er bund i dem. Dyppezonerne kan benyttes hele året og flyttes efter behov. De er som udgangspunkt placeret ved to badezoner.
Hold dig opdateret på, hvor dyppezonerne befinder sig her.
11. Dyppezone 1
En ottekantet konstruktion på små 6x6 meter med bassinåbning i midten og en landgangsbro på siden. Der er bund i bassinåbningen med en justerbar dybde på 60-140 cm.
Sæson: Året rundt
Åbningstid: Døgnåbent
Max: 12 personer
(Foto: Københavns Kommune)
Adresse:
Nuværende beliggenhed er ved Badezone Sandkaj
12. Dyppezone 2
En firkantet konstruktion på 8x10 meter med bassinåbning i midten. Der er bund i bassinåbningen med en justerbar dybde på 60-120 cm.
Sæson: Året rundt
Åbningstid: Døgnåbent
Max: 24 personer
(Foto: Københavns Kommune)
Nervøs for badevandets kvalitet?
Du kan altid tjekke, om badevandet er godkendt af myndighederne til at bade i - de såkaldte røde og grønne flag - ved at gå ind på denne side på Københavns Kommunes hjemmeside:
Nuværende beliggenhed er ved Badezone Kalvebod Bølge
STRANDE I KØBENHAVN
København har tre strande. Læs om dem her.
13. Amager Strandpark
Sæson: Året rundt
Bemærk: Livreddere fra 23. juni – 29. august kl. 10:00 - 18:00
Åbent: Døgnet rundt
Amager Strandpark er Københavns største strand og ligger blot fem km fra centrum. Det er en næsten fem kilometer lang strand med toiletter, brus, kiosker, caféer og handicapfaciliteter. Her finder du også en lagune, bypark og masser af aktiviteter året rundt.
Faciliteter:
I vandet kan du: Havsvømme, dykke i dykkerbanen, hoppe i fra en udsprings-ø, dyrke windsurfing og kitesurfing, leje kajak, SUP-boards, kanoer, vandcykler mv.
På land kan du: Bruge græsarealer til picnic, hygge, boldspil og leg, samt aktivitetsredskaber til fri afbenyttelse fx basketballkurve, beachvolleybane, fodboldmål og en træningspavillon. Desuden mulighed for at løbe på rulleskøjter, løbehjul mv. på god asfaltbelægning.
Adresse:
(Foto: Getty Images)
Amager Strand Promenaden 1
2300 København S
14. Svanemøllestrand
Sæson: Året rundt
Bemærk: Livreddere fra 23. juni – 29. august fra kl. 10:00 - 18:00
Åbent: Døgnet rundt
Østerbro fik i 2010 sin egen badestrand i Svanemøllebugten. Her finder du fire kvadratmeter strand at boltre dig på ved stranden, som i folkemunde kaldes Svanemøllen. Her er også en 130 meter lang mole, der grænser op til stranden. På stranden er der kiosk og toiletter.
Adresse:
Strandpromenaden 36
2100 København Ø
15. Helgoland Badeanstalt
Åbent for offentligheden: 1. maj til sidste søndag i august
Bemærk: Livreddere og adgang til dame/herreafdelingen fra 23. juni til sidste søndag i august i tidsrummet fra kl. 10-18
Dette er "strandstedet" til dig, der ikke vil ligge på en åben sandstrand. Her er opført en turkisfarvet badeanstalt, som rummer tre afdelinger: En dame-, en herre- og en fællesafdeling kaldet ”Sporten”. Det er tillade at være uden badetøj på de kønsspecifikke afdelinger.
Det er gratis at bade i Helgoland Badeanstalt, som er et anlæg under Københavns Kommune (det er ikke det samme som vinterbadeforeningen "Det Kolde Gys", der lejer sig ind på Helgoland.)
Adresse:
(Foto: Google Maps/screendump)
Øresundsstien 11
2300 København S
FRILUFTSBADE
København har to friluftsbade, hvor du kan komme ind og bade i svømmebassiner med klorvand.