Få de bedste insider-tips til Bali: "De er gæstfri, stolte og omsorgsfulde"
For Birgitte Raben forener Bali alt det bedste, man kan få, hvis samtlige sanser skal stimuleres, sjælen finde ro og kreativiteten pirres. Her giver hun sine bedste insidertips til det magiske rejsemål.
Hvad er det helt særlige ved Bali?
"Menneskene. I min terminologi er de magiske. De er et givende og stolt folk. Det er helt vidunderligt at besøge og arbejde med folk, der værdsætter sig selv. De er ikke underdanige som i mange andre asiatiske kulturer. De kender deres værd og har en kreativitet, der er enestående. Alt, hvad de skaber, er præget af en delikat og omhyggelig æstetik udført af ordentlige mennesker, der har en håndværkstradition, der er nedarvet i generationer. Og så er de gæstfri mennesker, stolte af deres familier, arbejdsomme og omsorgsfulde overfor den natur, de er omgivet af."
Hvad burde alle danskere vide om Bali?
"At det er et rart sted at rejse. Øen er ekstremt smuk, og der er både bounty- strand og deciderede surf-strande. Men du skal ikke betragte en tur til Bali som en solferie – det er en oplevelsesrejse. Befolkningen er meget lidt materialistiske – det er livets åndelige lag og deres religion, hinduismen, der fylder. Den indonesiske hinduisme er anderledes end den indiske; her er der intet kastesystem, og de er gode til at give plads til hinanden."
Hvorfor er landet den lange rejse værd, og hvornår på året skal man tage afsted?
"Bali ligger tæt på ækvator, så fra midt- december til slut-februar er der regntid; og når det regner, så regner det! Men alle andre tider på året er gode. November er varmest, for det er lige inden regntiden, men jeg er personligt vild med det uanset hvad."
Hvor skal man bo?
"Hvis man vil bo med smukke klipper og lidt strand, skal man bo i Uluwatu. Det er en region på den sydvestlige spids af Bukit-halvøen på Bali. Vi har hus tæt på Canggu, der både er betegnelsen for en kystby og den ti kilometer lange strand på sydkysten af Bali. Det ligger nord for Kuta og tilhører den mere groovy og afslappede del af Bali. Det er her, surffolket og de afslappede yoga-dyrkere kommer; de mere hardcore yogier er i Ubut. Det er et behageligt liv, du lever i Canggu. Folk, der kommer på ferie her, kommer helt ned i tempo. Der er et stort fokus på velvære i alle livets aspekter: æstetisk, fysisk, åndeligt og gastronomisk."
"Der bor mange expats i området, så du har hele verdens køkkener samlet på et sted med den fællesnævner, at råvarerne er så ultimativt friske og nærende. Rucolaen nærmest eksploderer i munden på dig, og tomaterne er bedre end i Sydeuropa. Så uanset om du er til det koreanske, japanske eller italienske køkken, finder du det i sublim form her. Og så er der økologisk mad alle vegne, og cafeerne serverer en overflod af sunde ting, så der nærmest gror græs ud af ørerne på dig, når du rejser herfra."
Hvilket butiksområde er dit foretrukne – og har du et godt insidertip til shopping?
"Canggu og Pererenan er skønne shoppingbyer. Men pandemien har været hård ved de lokale, så nogen steder er lukket helt ned og åbner muligvis ikke igen. Men indoneserne er ikke bitre over det, som livet tilskikker dem. De får hurtigt hverdagen til at køre og fokuserer på familien og det nære i tilværelsen."
LÆS OGSÅ: Hvorfor blive gift igen - med den SAMME person? Danskerne har forelsket sig i dette ritual
Hvor finder man de bedste vintagefund?
"Der er et marked, Pasar Kodok, som er et kæmpe vintagemarked – det største på Bali. Det henvender sig især til unge menneskers, der kender tilsvarende markeder fra Thailand."
Hvor finder man den bedste kaffe eller te?
"De er vanvittigt dygtige til at lave kaffe på Bali, og der er gode, lokale cafeer alle vegne. Indoneserne er store kaffeproducenter, så det er deres egen kaffe, du får serveret. Men kaffekulturen er ikke primitiv, så du kan sagtens få din flat white eller cappuccino, eller hvad du nu er til."
Hvor spiser de indfødte morgenmad?
"De spiser fra madvognene på gaderne – også til morgenmad. Jeg er ikke selv vild med ris, så jeg nyder deres grøntsager, men indoneserne spiser risretter til alle måltider."
Hvilken restaurant er et must?
"Jeg elsker den, der hedder Uni Bali (@uni.bali). Det er en australsk kok, der står bag den, og de har masser af små, lækre retter, hvor hovedfokus er fisk. Og så er der Restaurant Locavore (@restaurantlocavore) – den er rated som en af de bedste restauranter i verden. Navnet betyder ”lokal”, og alle ingredienser er fra lokalområdet – det er Noma i Bali-version. Når det er sagt, så er det i virkeligheden nærmest umuligt at finde dårlige restauranter på øen. Men hold dig fra Kuta; det er en frygteligt over-turistet by."
Hvordan ville den perfekte ”night on the town” se ud for dig?
"Det ville være at tage op til Ubut, spise middag på Locavore og så gå på deres bar på den anden side af vejen og få skønne drinks."
Hvor kan man opleve det autentiske Bali bedst?
"Det gør du i Unesco-området. Bjergene deroppe er vidunderlige. Du hyrer en guide og får en kæmpe naturoplevelse. Og så gør du det ved at indlogere dig på Batu Karu Coffee Estate (@batukarucoffeeestate), der er et hotel, coffee house og rekreativt sted drevet af en indonesisk kvinde, der boede i Sverige i en lang periode, fik cancer, og rejste hjem til Bali og healede sig selv. Stedet er magisk. Og så skal du køre alle vegne på scooter, og bare indtager dufte og indtryk hele vejen."
Hvad skal man ikke gøre som turist?
"Der er områder, som er meget turistede med bungy jump osv. Spild ikke tiden der, når nu der er så meget smukt at opsøge: templer, vandfald og natur. Nyd det! Sug deres kultur til dig og drop charter-stilen."
LÆS OGSÅ: Szhirley: "Dét, som min kloge mor sagde, skulle bare lige manifestere sig i mig"