Carsten Bjørnlund

Carsten Bjørnlund: Jeg ville gerne have fået dette råd, da jeg var yngre

Skuespiller Carsten Bjørnlund om det bedste ved at være 46 år, om at håndtere den evindelige lykkejagt og om at skulle have rejst mere som ung.

Hvad er det bedste råd, du vil give dine børn?

– Et råd, som jeg aldrig selv har fået, som jeg egentlig tror, at jeg kunne have nydt godt af. Lad være med at forvente, at livet er i en opadgående kurve. Acceptér, at livet går op og ned. Den der konstante lykke jagt, den ville jeg gerne selv have været foruden – for det er bare ikke en god målestok at have som ”normalen”. For normalen er ikke at rende rundt og være pivlykkelig altid. Normalen er, at det svinger. Det prøver jeg at forklare til mine børn – for jeg ville selv gerne have vidst det, så jeg ikke skulle have gået og følt mig forkert over, at jeg ikke var glad hele tiden. 

Hvilken beslutning har du fortrudt?

– Jeg har fortrudt, at jeg ikke rejste noget mere, da jeg var ung. Jeg havde altid en undskyldning for, hvorfor jeg ikke kunne gøre det. Når mine venner tog på interrail eller sådan noget, så sagde jeg altid, at jeg var ved at foretage en rejse inde i mig selv for at finde ud af, hvordan jeg kunne blive skuespiller – og derfor havde jeg ikke tid. Det lød jo enormt sejt og poetisk, da jeg var teenager, men jeg er sikker på, at det bare var en lam undskyldning for ikke at tage med.  

Hvad er dit mest irriterende karaktertræk?

– Det er, at jeg altid bliver ekstremt overengageret i diskussioner, så det nemt kan komme til at lyde som om, at jeg VIL have ret for enhver pris. Derfor kan nogle folk godt føle, at jeg ikke lytter til dem – men det gør jeg! 

Hvilken anden person har gjort størst indtryk på dig?

– Man møder mange personer i løbet af et 46 år langt liv, så det er svært at vælge. Men én af dem, som jeg mødte først, var min far. Og jeg vil sige, at jeg er helt vildt taknemmelig for, at min far gav mig modet til at følge mit hjerte.   

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

– Jeg har prøvet det meste, så jeg kan bedre overskue ting. Jeg har prøvet at være så ked af det, som man kan være, og så glad, man kan være. Det vil sige, at når jeg møder op- og nedture, ved jeg, at det ikke er hele tiden, at det kommer til at være sådan, som det er nu. Det bliver anderledes.   

Hvornår græd du sidst? 

– Det er ikke så længe siden sidst. Jeg græder nogle gange, når jeg savner mine børn. Jeg er jo skilt, så det er ikke altid, at jeg har dem ved mig – og det er ikke rart. 

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?

– At jeg godt kan ændre på ting. At man bare ikke kan sige: ”Sådan her er jeg – det kan jeg ikke gøre noget ved”. Man kan gøre noget ved det hele!

Hvad interesserer dig i øjeblikket?

– Det, som interesserer mig lige nu og her, er lige nu og her. Jeg prøver at øve mig på at fokusere på nuet, og ikke bruge for meget tid på i går og i morgen. Jeg er interesseret i, hvad der sker omkring mig. Både i forhold til familie og arbejde. Det er der, jeg gerne vil være til stede, og ikke alle mulige andre steder.  

Hvis du kunne vælge frit, hvem ville du så helst tilbringe en dag sammen med? 

– Der er sgu mange interessante personer, som jeg ville vælge. Men Einstein er én af dem. Det kunne være spændende at bruge en hel dag sammen med ham. Man har altid en ide om, at sådan nogle forskertyper er lidt knastørre og ophøjede personer, men jeg tror faktisk, at Einstein var en ret sprudlende og fantasifuld person.