Cecilie Lassen var ifølge hende selv udsat for psykisk terror på Det Kongelige Teater.

Cecilie Lassen: Han byggede mig op, og så slog han mig ned

"Psykisk terror" kalder den tidligere kongeligeballetdanser Cecilie Lassenden behandling hun fik af en tidligere balletmester.

Da hun var 24 år og knoklede 80 timer om ugen på Kongens Nytorv for at blive dygtigere, smidigere og stærkere havde den daværende balletmester det, hun selv betegner som et had/kærlighedforhold til hende i en så voldsom grad, at det ødelagde hende fuldstændigt.

– Han byggede mig op, og så slog han mig ned. Byggede mig op, og slog mig ned. Han kunne finde på efter en forestilling at trænge mig op i en krog og sige, at det var min skyld, at alle mine kolleger havde danset dårligt. Psykisk terror. For mig, der var ung og upcoming, ramte han jo lige ned i alt, hvad der gjorde ondt.

"Dér nåede jeg min grænse."

Det kulminerede en aften under forestillingen "Etudes". Hvor Cecilie var på scenen i hvid tutu. Pludselig fik hun akut diarré og stod med brunt vand ned ad benene.

– Balletmesteren løber op fra publikumsrækkerne, dunker mig op ad en væg og råber: "Hvad sker der?! Du finder en tampon, skubber den op i røven og kommer videre med showet!". Det er der dansere, der har gjort før, hvis de har haft roskildesyge. Dér nåede jeg min grænse. Det var ligesom et klarsyn. Midt under forestillingen sagde jeg til ham: "Det kan du selv gøre!". Og så gik jeg op og tog mine ting og kørte hjem til mine forældre. Og brød fuldstændig sammen.

På det tidspunkt var hun helt nede på 41 kilo og endte i behandling hos Anders Korsgaard, chefpsykolog på Rigshospitalet, som bl.a. fortalte hende, at hendes hjerne udskilte ekstreme mængder kortisol (stresshormon, red.), hvilket var forklaringen på den akutte diarré.

"Jeg vil altid have den brændende kærlighed til Den Kgl. Ballet."

Efter flere sygdomsperioder, kommer Cecilie Lassen på benene igen efter samtaler med den øverste ledelse og under den nye balletmester Nikolaj Hübbe. Og hun får siden hovedrollen i Bournonvilles "Napoli", som anmelderne kvitterer for med seks stjerner. Netop da står hendes hofte af og i dag er hun erklæret 33 pct. invalid og dyrker i stedet andre talenter ved at gå til casting på spillefilm og designe kolletioner for modemærket WonHundred.

Og hendes stærke kærlighed til Det Kongelige Teater har overlevet på trods af de barske historier, hun fortæller derfra.

– Jeg vil altid have den brændende kærlighed til Den Kgl. Ballet, lyder det fra Cecilie Lassen.

Cecilie Lassen har ikke ønsket at navngive den omtalte balletmester. Redaktionen har kontaktet ham og forelagt ham kritikken. Han har ingen kommentarer.

Læs hele interviewet med Cecilie Lassen i denne uges ALT for damerne nr. 50/2013

Cecilie Lassen, 32

Optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole i 1989. Ansat i corps de ballet i 2000.

Største roller: Teresina i "Napoli", Olga i "Onegin", eleven i "Enetime". Måtte trække sig tilbage i

sommeren 2012.

Opvokset på Østerbro i Købehavn med en mor, der arbejdede som socialpædagog, og en far, der var klassisk guitarist. I løbet af sin opvækst har hun tilbragt flere timer på Det Kongelige Teater end i sit barndomshjem.

Bor alene på Vesterbro med udsigt til den gamle kødby.

Arbejder i dag som model, blogger, designer (for WonHundred – ultimo marts med første af tre balletinspirerede kollektioner) og som smagsdommer på DR2. Medvirkede i efteråret i Tivolis "H.C. Andersen"-forestilling.

Se Julien Ringdahls fine, lille dokumentar "1,2,3, dans", hvor Cecilie er midt i sit skadesforløb.