Kærlighed: Kender du dit kærlighedssprog?

Derfor er det så svært at sige "jeg elsker dig" til dem, vi elsker

De tre små ord kan være svære at få sagt. Men hvorfor egentlig? Vi har spurgt en par- og vokalterapeut til råds.

Jeg elsker dig.

Det kan være svært og måske ligefrem akavet at sige de tre små ord til dem, vi elsker. Men hvorfor egentlig?

Det skyldes blandt andet noget kulturelt, mener Amanda Lagoni, som er sexolog, par- og vokalterapeut. Hun møder mange par i hverdagen, som ikke altid er gode til at sætte ord på deres følelser og mener, at vi generelt i Danmark er mere følelsesmæssigt "tilknappede" end i andre lande.

- I USA siger man "I love you" all the time. De møder et nyt menneske og siger med det samme: "I love your hair, I love your shoes, I love you", og det er en form for kærlig tilkendegivelse, som jeg ikke synes, vi har i Danmark.

- Vi er lidt mere underspillede herhjemme, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for jeg synes heller ikke, at vi skal kaste om os med floskler. Det er jo forskelligt, hvad vi lægger i vendingen "jeg elsker dig", og jeg tror, at amerikanerne generelt lægger mindre i det og derfor er mere tilbøjelige til at sige det, end danskerne er. Når vi siger det, så mener vi det.

LÆS OGSÅ: Hvem tør sige "jeg elsker dig" først?

Samtidig lægger danskerne også noget forskelligt i udtalelsen "jeg elsker dig", mener Amanda Lagoni.

- Nogle siger det for at udtrykke, at nu er det her forhold cementeret. Andre kan finde på at sige det efter ret kort tid. Men jeg tror som hovedregel, at det ikke er noget, vi bare lige siger i Danmark.

Det handler om sårbarhed

Men hvad er det egentlig, der på spil for os, når vi skal sige de tre små ord til dem, vi elsker?

- Når vi siger "jeg elsker dig" til et andet menneske, er det meget sårbart. Vi føler os på en eller anden måde udsat. Både fordi der er mulighed for, at de ikke elsker os tilbage, men også selvom vi godt ved, at vores forældre eller søskende elsker os, siger Amanda Lagoni.

- Det er nemlig ikke vores sårbarhed, vi besøger mest heroppe i norden, og når vi siger "jeg elsker dig", så dykker vi lige ned i vores egne følelser, og ikke nok med det: Vi møder også et andet menneskes følelser. Det er de færreste, der kan få at vide, at de er elsket uden at reagere følelsesmæssigt på det. Og så bliver de enten glade eller forlegne eller noget helt tredje.

- Så det handler i høj grad om, at vi skal rumme et andet menneskes reaktion på vores følelser. Altså det øjeblik, der opstår lige bagefter. For hvordan skal man lige reagere på det?

Et generations-spørgsmål

Her har vores opvækst også stor betydning, mener Amanda Lagoni. Der er nemlig også danskere, der har meget let ved at sige de tre ord.

- Det handler meget om, hvorvidt vi er vokset op i et hjem, hvor vores forældre udtrykte følelser. Og om de er vokset op med forældre, der udtrykte følelser, i deres hjem, siger hun.

- Jeg siger det for eksempel rigtig meget til mine børn, og derfor kunne jeg forestille mig, at de vil sige det meget til deres egne børn. Jeg kommer selv fra et hjem, hvor det er blevet sagt, men ikke så tit. Og jeg er nok vokset op med et ønske om, at mine forældre havde sagt det lidt oftere, fordi jeg er et af de mennesker, der føler mig elsket gennem ord.

Kend dit kærlighedssprog

Vi har nemlig forskellige måder at udtrykke kærlighed på, og det er langt fra alle, der behøver at høre de tre ord hele tiden, siger Amanda Lagoni.

- Nogle siger det med ord, andre siger det med berøring, med gaver, med tjenester eller med tid. Og hvis man har det kærlighedssprog, der hedder "ord", så har man brug for at høre nogen sige det, mens andre måske har knap så meget brug for det. Nogle ville sige: "Det er bare ord. Jeg vil gerne se handling", mens andre vil sige: "Det kan godt være, du gør alt muligt, men jeg har brug for at høre ord".

Hvordan ved man, hvilket kærlighedssprog der passer bedst til én?

- Det kan man høre på det, man efterspørger. Hvis jeg nu siger: "Vi bruger aldrig tid sammen" eller "Du siger aldrig noget" eller "Du rører aldrig ved mig", så er der en god grund til det. Vi kan som regel se det på det, vi mangler – eller på det, vi giver. Eftersom jeg er rigtig god til at sige "jeg elsker dig" til mine børn og min mand og mine veninder, så kunne man måske forestille sig, at jeg også gerne vil høre det.

Sig det med ord – hvis du kan

Generelt mener Amanda Lagoni dog, at vi bør sige "jeg elsker dig" lidt oftere, end vi gør.

- Jeg tror generelt, at vi har en kultur, hvor vi har undervurderet ordenes effekt. I parterapien hører jeg tit folk sige: "Jaja, du siger ét, men du gør noget andet". Og det er som om, at ordene ikke tæller i sig selv. Men det gør de for mange. Så når vi er i en relation, hvor vi elsker, er det er en god idé at sige det lidt oftere til hinanden, hvis vi kan mærke, at den anden har behov for, at det bliver sagt.

Hvorfor egentlig?

- Fordi det er vigtigt at føle sig elsket. Og hvad endnu vigtigere er: At vi finder ud af, hvordan vores partner føler sig elsket. Om de har brug for ord, handlinger, berøringer eller hvilket kærlighedssprog, de taler. For det er ikke sikkert, at det er ordene, der er det vigtige.

LÆS OGSÅ: 7 tegn på at du bør genoverveje dit parforhold

LÆS OGSÅ: Eksperternes bedste råd: Sådan får du styr på din jalousi

LÆS OGSÅ: Fem tips til manglende sexlyst i det lange parforhold

Tips til at få det sagt

Amanda Lagoni, sexolog, par- og vokalterapeut:

- Hvis det er svært at sige "Jeg elsker dig", så kan man skrive det ned, når man alligevel skal give julegaver og julekort her i julen. Så får man ordene på skrift og kan læse dem igen og igen. Men hvis man kan samle sig mod til at sige det, så ville jeg gøre det. Her kan det hjælpe at forberede sig på personens mulige reaktion. Hvis man har svært ved den der øjenkontakt bagefter, så kan man jo skynde sig at give personen et kram.