Dit netværk er større, end du tror - men tør du bruge det?
Det kan være svært at få øjnene op for sit netværk – og endnu sværere rent faktisk at bruge det. Få gode tips til, hvordan du selv kommer i gang.
Mange får tudet ørene fulde med: Netværk, netværk, netværk – det er vigtigt med netværk! Og så står man til et arrangement, har stillet sig hen ved det anrettede bord og skæver til sidemanden, tager kontakt og får med bævrende læber fremstammet: "Det er vel nok en god chokoladekage".
– Den situation er helt klassisk, fortæller seniorkonsulent og fremtidsforsker Rikke Hartmann-Bossen: Folk kan nemlig blive meget begrænsede, når de får at vide, at nu skal I netværke.
At være med i et netværk kan lyde som noget, man går til, men Rikke Hartmann-Bossen tænker netværk i bred forstand:
– Dit netværk er jo alle omkring dig. Gamle studiekammerater, familiemedlemmer, tidligere såvel som nye arbejdskollegaer, sportskammerater. Og netværk er ikke kun de cirkler, du selv har, men også dem, dit netværk har.
At mødes over en kop kaffe har virkelig gjort sit indtog i forbindelse med networking. At udnytte de her kaffemøder ordentligt er der dog rigtig mange, der har lang vej igen med, siger Rikke Hartmann-Bossen. For det er ikke nok bare at have en god snak.
– Kvinder kan sommetider snakke rundt om tingene i stedet for at fortælle direkte, at de har decideret brug for hjælp. Der, hvor vi tør sige: Jeg har sgu brug for hjælp, så gør vi ligesom noget andet, og der er ikke noget bedre, end når folk har styrken til at spørge direkte. Tillid er nøglen til netværk.
Interessant eller interesseret?
Tillid er selvklart et nøgleord, spørgsmålet er bare, hvordan man får skabt den her tillid?
– Du skal turde være dig selv, fortæller Rikke Hartmann-Bossen og fortsætter:
– Forestil dig, at du er jobsøgende og kommer ud til et netværk. Du har taget dit pæne tøj på, visitkortene ligger i lommen, og du har lige trænet dit pitch, inden du kom, så du præcist ved, hvad du skal sige. Sandsynligheden for, at du er supernaturlig lige der, er ikke særlig stor. Stiller du derimod nysgerrige spørgsmål til folk, fordi du er oprigtig interesseret, så får du også en interessant dialog.
Det lader til, at netværk er andet end det, der lige er listet op på ens curriculum vitae, for hvad gemmer sig egentlig bag arbejdsuniformen? Noget, Rikke Hartmann-Bossen især fokuserer på, når hun underviser kursister, er, om de kommer til et netværk for at være interessante eller for at være interesserede:
– Rigtig mange kommer for at være interessante. Så sidder man der rundt om bordet og skal fortælle om sig selv, og hvad man har opnået. Men hvis man skal have noget ud af sit netværk, skal man også være interesseret. Når du stiller en masse spørgsmål, lærer du de andre at kende og finder ud af, hvor det er, der ligger noget guld.
Når vi gerne vil være interessante, er det typisk, fordi vi er usikre, siger hun. Så holder man sig til noget faglig viden, fordi man gerne vil have, at folk skal have en bestemt opfattelse af en – det er meget en kvindeting.
– Jo mere interesseret man kan være i den anden, jo mere viden får man. Jo mere ved man, hvor man skal gå hen, hvem man kan spejle sig i, hvem man kan støtte sig op ad. Og det med at turde sige: "Kender du nogen, hvor der kunne være nogle indgangsvinkler til mig? Eller hvor ville du tage fat, hvis du var mig?" Altså lægge noget frem, som måske er lidt sårbart og så turde bede om hjælpen. Når man mærker en sårbarhed, så vil vi jo gerne hjælpe. Det er helt instinktivt. Og kvinder er særdeles gode til det. Når vi tør det, så rykker det bare.
LÆS OGSÅ: Eksperiment: Kan jobcoachen få langtidsledige Sidsel i arbejde?
Få øjnene op for dit netværk
Mapping-øvelse
Tænk strategisk over dit netværk. Identificerer, hvem det er, du kender, og del dem op i familie, venner, tidligere kollegaer, nye kollegaer, studiekammerater, kurser osv. Så ser du pludselig, at dit netværk er stort.
Online- og offline-forbindelser
Kig på din Linkedin, din Facebook, og hvad du nu er til. Men der er også alle de andre netværk, som du ikke nødvendigvis er linket op med på de sociale medier.
Find ud af, hvad du har brug for
Stil dig selv spørgsmålet: hvis jeg skal vokse og gøre de ting, jeg gerne vil, hvad har jeg så brug for? Konkret viden, en sparringspartner, en mentor?
How to start?
Start der, hvor du er nysgerrig. Start med det, du brænder for, så føler du dig lidt mere på hjemmebane. Vælg de kontekster, hvor du føler dig godt tilpas. Start med at stille folk spørgsmål, som du oprigtig gerne vil vide noget mere om – forbered evt. et par spørgsmål hjemmefra.
Netværk skal være sjovt
Et netværk skal give noget på alle mulige planer – både til hjerne og hjerte. Hvis du skal lære noget nyt, skal du ikke gøre det, du plejer at gøre. Så skal du måske melde dig til noget, du aldrig har gjort før – f.eks. en roklub eller løbeklub.
LÆS OGSÅ: Eksperiment: Sådan får Sidsel solgt sig selv på karriemesse
LÆS OGSÅ: ”Man lærer at distancere sig. Det er ikke min sorg. Det er ikke mit barn.”
LÆS OGSÅ: Kvinder mangler realistiske lederrollemodeller