Eva Ravnbøls unikke guide til Rom: "Her kan man virkelig komme tæt på italienerne”
Eva Ravnbøl har mange bud på, hvor du kan opleve ægte italiensk autenticitet i og omkring den italienske hovedstad. Du kan f.eks. møde italienerne til madfester på landet, i eftermiddagssolen på strandpromenaden eller i Pavens have, hvor der dyrkes grøntsager til Vatikanet.
Hvorfor er Rom en god rejsedestination?
"Det er en storby, der minder om en samling af landsbyer. Det har altid tiltalt mig, og jeg tror også, at det er det, der fascinerer og tiltrækker så mange mennesker. I Rom bliver du nemlig set, hvor du andre steder kun bliver betragtet. Underforstået at du ikke blot er endnu et nummer i rækken. I Rom stopper folk op og tager en ind. Det havde jeg allerede en fornemmelse af, da jeg for første gang var på besøg i byen som 13-årig i slutningen af 1970’erne."
"Jeg havde samme fornemmelse, da jeg som ung rejste rundt på interrail i Europa og besøgte alle mulige byer. Men det var altid, når toget trillede ind på Roms hovedbanegård, Termini, at jeg var allergladest. Jeg har også stadig fornemmelsen i dag, hvor jeg bor i byen. Lige meget om du er i Rom i en uge eller 5 dage, vil du komme til at kende ham, der har kaffebaren på hjørnet, aviskioskejeren, grønthandleren eller tjeneren på den nærliggende restaurant. Det kan godt lyde lidt klicheagtigt, men det passer virkelig. Mange af tjenerne i byen ved derfor også, hvad der er mine, min families og mine børns livretter, og de sørger for at forkæle os med dem."
Er der noget, som man skal være opmærksom på, hvis man besøger Rom?
"Rom har i årene inden corona været lidt presset af turisme, men efter to magre år er det dejligt at se, at folk er kommet tilbage til byen, så der er masser af liv i gaderne igen. Det kan dog også hurtigt blive lidt voldsomt med alle de mennesker, og derfor har man lavet en række tiltag i mange af de italienske byer, som skal hjælpe til, at alle ikke er samlet på et sted på samme tid. Man må f.eks. ikke længere sidde på kirketrapperne eller bade i fontænerne."
"Det kan give store bøder. Hvis man er på ferie i Rom, vil mit helt generelle råd derfor også være at finde nogle alternative områder i byen end de allermest berømte. For der vil være menneskemylder ved Den Spanske Trappe, foran Trevi-fontænen og ved Colosseum. Selvfølgelig skal man se Colosseum og de andre berømte steder, hvis man aldrig har været i byen før, men hvis man vil opleve det virkelige Rom og italienerne, skal man søge ud i nogle af de kvarterer, hvor der ikke er så mange turister."
Hvad skal man opleve i byen?
"Selvfølgelig skal man gå en dejlig tur ved Den Spanske Trappe, Via Margutta, Pantheon, ghettoen og Piazza Navona. Men nu hvor turisterne er tilbage på fuld knald, kan det også være lidt fristende at få nogle pauser fra vrimlen og søge lidt væk fra de mest populære områder. Naturligvis er der nogle must-steder, man ikke skal gå glip af. Colosseum, Peterskirken, de centrale piazzaer og kirker, Campo de’ Fiori, det gamle blomstertorv, Piazza Farnese, Trastevere og Gianicolo-højen. Har man været i Rom før, kan det være sjovt at lede efter nogle mere autentiske kvarterer og restauranter, hvor kun lokale kommer. Eller næsten. Garbatella for eksempel. Der er mange små trattoriaer og smukke gamle bygninger."
"Der er også området Gianicolense/Monteverde Nuovo, hvor der ligger et af Roms bedste madmarkeder. Man finder det på pladsen San Giovanni di Dio. Tag sporvogn nr. 8, der kører helt inde fra Piazza Venezia, krydser Tiber-floden og snor sig op igennem Viale Trastevere. Den stopper lige ud for markedet. Der er meget romersk stemning, og man kan madshoppe både til eventuelle picnic-ture i de romerske parker og til hjemrejsen. Husk ekstra plads i kufferten til små tomater, pomodorini, artiskokker, guanciale (kæbeflæsk), pecorino, parmigiano m.m. En anden idé er, at man kan tage ud og se det gamle arkæologiske sight Ostia Antica. Det er nærmest lige så spændende som Colosseum, men der er ikke ret mange, der kender og besøger det."
Hvad er dit bedste hemmelige tip til Rom om sommeren?
"Det vil faktisk være at tage ud af byen for eksempel til nogle af badebyerne – også selvom man ikke skal på stranden. Der er blandt andet det kvarter, der hedder Ostia. Der kan man få sig en rigtig en på opleveren, når alle romerne sidder på strandrestauranterne og mæsker sig i weekenderne, hvis solen skinner, og det ikke er alt for varmt. Besøger man Rom i længere tid end en weekend, synes jeg også, at der er mange gode udflugter lidt væk fra byen. Man kan overveje at tage med et af de gode højhastighedstog, som f.eks. kører til Napoli på en time eller Firenze på en time og 20 minutter. Det er noget, som jeg selv er meget glad for at gøre."
"Jeg synes, at det er en smart endagsudflugt. Derudover kan man tage bumletoget ud til nogle af de mindre byer omkring Rom. Både nord og syd for byen ligger der nogle gode steder. Man er hurtigt ude på landet, og så kan man sidde der i en lille middelalderby og spise en dejlig frokost. Det gør jeg også selv en del. Så kan man samtidig købe lidt friskpresset olivenolie med hjem, hvis det er sæson. Man kan også besøge det, som italienerne kalder Sagre. Det er en slags madfester, der holdes i de små landsbyer. Der kan være tomatfest, baconfest, kartoffelfest, artiskokfest eller svampefest – alt efter årstiden. Sagre er bestemt et besøg værd, der kan man virkelig komme tæt på italienerne."
Hvor skal man spise, når man besøger den italienske hovedstad?
"I Testaccio-kvarteret lige overfor Trastevere lå det gamle kødmarked. I dag ligger der mange små meget traditionelle trattoriaer og osteriaer, der laver retter med tunge, brisler og komave. Man kan også styre udenom indvoldene og vælge de helt klassiske næsten ortodokse romerske pastaretter Cacio e pepe (pecorino og sort peber), Amatriciana (med tomat, guanciale, pecorino og evt. peperoncino), Carbonara (æg, guanciale, pecorino og sort peber) eller Arrabbiata (stærk tomatsovs med hvidløg, peperoncino og persille)."
"Regionen Lazio, som Rom er hovedby for, er også et rigtig godt sted i forhold til vin. Romerne drikker traditionelt meget mere hvidvin end rødvin. Vinen blev oprindeligt produceret mest i de små bjergområder i Castelli Romani. For eksempel i Frascati, hvor man kan tage ud og besøge producenter. Man kan også tage derud for at gå tur og spise på en af de mange skønne ristoranti. Cacciani er en af de mest populære i Frascati."
"I Pavens sommerresidens-by, Castel Gandolfo, ligger desuden en dejlig restaurant, Pagnaelli. Derfra er der udsigt ud over Albanersøen, samtidig med at restauranten har en af Italiens mest imponerende vinkældre. Man kan også søge om adgang til Pavens have, hvor der er rundvisninger en gang imellem."
"Der dyrkes mange grøntsager, og der laves mælk og yoghurt og andet, der bliver kørt ind til Vatikanet hver dag, så Frans og de andre kan nyde godt af lækkerierne. Hvis man vil prøve noget mere "råt”, er der kvarteret Pigneto, der ikke ligger så langt fra centrum. Lidt underground med gallerier, hippe øko-caféer og mange lidt alternative spisesteder. F.eks. er der god stemning og masser af kulturradikale på Necci i Pigneto."
"Der er også en del hashhandel og skrald, så man skal være forberedt på en upoleret, men klart autentisk oplevelse. Hvis det er varmt, når man er i byen, er det altid en god idé at søge ud til vandet, hvor det vrimler med lækre fiskerestauranter. De ligger oftest på de såkaldte ”stabilimenti”, strand-etablissementer, hvor der er liggestole, parasoller, barer, brusere, omklædningsrum, restauranter og livreddere. Det er nemt at tage toget fra Piramide til Ostia. Man kan bare gå fra stationen ned til Strandpromenaden og udse sig et egnet sted at få en lækker portion Spaghetti alle Vongole. Pasta med små venusmuslinger med hvidløgs- og hvidvinssauce, drysset med lidt persille."
Hvor skal man bo?
"Indtil for nogle år siden ville jeg have anbefalet, at man boede i området ved Campo de’ Fiori eller Trastevere, men efter corona er der kommet overvældende mange turister, så jeg ville nok søge til nogle kvarterer, der i afstand fra centrum kan sammenlignes med de københavnske brokvarterer. F.eks. Testaccio, Prati, Parioli, San Giovanni, Celio og Monteverde."