5 grunde til, du aldrig skal flytte til udlandet som nyuddannet
Kun et år inde i sit første fuldtidsjob besluttede Kathrine sig for at flytte til Toronto. Det har ikke været helt problemfrit.
Jeg blev kandidat fra litteraturvidenskab i 2015 og fik stillingen som redaktør på BRO Blog og juniorkonsulent i BRO Kommunikation.
Drøm-me-job.
1 års erhvervserfaring senere sagde jeg jobbet op, startede som selvstændig og flyttede til Toronto i Canada.
Hvorfor nu det? Jeg var glad for mit arbejde, min hverdag og mine kolleger. Jeg kunne lide at vide, hvad der kom ind på min konto næste måned. Jeg var heldig overhovedet at have et godt job som nyuddannet.
Jeg flyttede til udlandet af verdens ældste årsag: ren kærlighed. Min kæreste flyttede herover efter et job, og jeg besluttede mig for at tage med.
Og det er en allerhelvedes til lortebeslutning. Af fem årsager:
1) Immigration er bøvlet
Har du snuset til fligen af en avis i løbet af de sidste par år, ved du, at immigration er lidt af et emne i det meste af verden.
Guess what: Det gælder også, hvis du er dansker og flytter til et andet land.
De canadiske immigrationsmyndigheders hjemmeside ligger på knæ og trygler om at blive skrevet om – så uforståelig er den. Reglerne ændrer sig fra år til år. Der er ingen erfaringsrapporter eller flinke universitetssekretærer, du kan spørge om hjælp.
Du er Palle Alene I Universet, når du skal gennemskue reglerne for, hvordan du flytter til udlandet.
LÆS OGSÅ: Sådan gik Sara fra at være receptionist til blogger
2) Alt i din hverdag er nyt – og det er hårdt
Du ved, hvad det kræver af mental energi at flytte fra Østerbro til Nordvest: Ny Netto (måske har du slet ikke en Netto, men kun – oh rædsel – en Fakta!), ny cykeltur til arbejde, nyt busstoppested.
Når du flytter til et nyt land, fordobler du brugen af den mentale energi.
I de første to måneder i Canada kunne min hjerne udelukkende beskæftige sig med spørgsmål som:
- Hvad hedder den canadiske pendant til Netto?
- Hvorfor betaler de stadig med checks?
- Jeg tør aldrig cykle i den her by! Hvordan kommer Torontos beboere overhovedet rundt?
- Hvor mange drikkepenge forventer de?
- Nøj, hvor jeg fryser. Hvor køber jeg uldne strømpebukser?
- Hvorfor er mælk så dyrt?
- Jeg ville brække min fars arm for en anstændig skive Riberhus på en rundtenom rugbrød lige nu.
Resultatet? Du går i seng klokken ni om aftenen. Netflix bliver det eneste overskuelige ud på eftermiddagen. Du får ikke benyttet en my af tilbuddene i byen, som du synes, du burde.
3) Dine venner glemmer dig
Du kan ikke lige ringe til dine venner, og de kan ikke lige ringe til dig.
Du forsvinder ud af deres bevidsthed. Ligesom dine venner forsvandt ud af din bevidsthed, da de tog på udveksling. Og din reaktion var: “Nå for søren, er der allerede gået et halvt år?”, da de kom hjem igen.
Det er dit ansvar at holde kontakten, skrive til folk og foreslå Facetime-opkald. Ellers er der langt imellem sms’erne, og likes af dine billeder på Instagram er bare ikke det samme som en sludder.
4) Du er langt væk, hvis det værste sker
Hvad er det værste, der kan ske, hvis du flytter til udlandet?
For mig var svaret, at min mormor på 84 skulle gå bort.
Og en måned efter, jeg tog afsted, blev hun syg og døde.
Nej, jeg var ikke forberedt på det (det kan man vist aldrig være). Men jeg kunne godt tackle det, da det skete. Fordi jeg havde besvaret spørgsmålet for mig selv, inden jeg tog afsted. Jeg havde aftalt med mine forældre, at de skulle sige til, hvis det skete. Den aftalte holdt vi.
Som en bittersød sidegevinst er det værste sket for mig nu. Desuden var det i 2016. Vi er enige om at lægge det år bag os, ikke?
LÆS OGSÅ: Julie kunne ikke få et arbejde - så traf hun en vild beslutning
5) Du frygter, at et udlandsophold standser din karriere
Du er lige gået i gang. Hvad vil fremtidige arbejdsgivere ikke tænke, når de ser, at du stoppede et år inde i dit første fuldtidsjob og fløj gudvedhvorhen?
Ser de det som et ferieophold eller et forsinket sabbatår? Hvad nu, hvis et år eller to i udlandet standser din karriere i stedet for at hjælpe den på vej?
Jeg har haft alle spørgsmålene i hovedet, og jeg kender ikke svaret på dem. Men jeg har det ikke som om, at min karriere er gået i stå. Tværtimod.
Hvorfor en flytning til udlandet (måske) kan blive din bedste beslutning nogensinde
Læser du stadig med?
Tror du, at du kan få noget ud af at flytte til udlandet?
Okay. Nu har du jo læst helt herned. Så lad mig vende tallerkenen og give dig 3 grunde til, at du skal se at fylde kufferten med dine sydfrugter og komme afsted:
1) Du står alene – og du finder ud af, hvor stærk din rygsøjle er
Det her handler ikke om at være robust eller omstillingsparat.
Det handler om, at når du har regnet immigrationsreglerne ud, og du endelig får det guldindfattede stykke papir, der giver dig lov til at bo og arbejde i et andet land – så bliver du mindst 7 cm højere.
Når du tager metroen første gang i en by, der huser 5 millioner mennesker, og du formår at stå af det rigtige sted – så lægger du yderligere 3 cm til din højde.
Står du alene i udlandet, finder du løsninger, du ikke anede eksisterede. Fordi du er nødt til at klare den situation, du er havnet i. Dén erfaring kan fire relevante studiejobs ikke give dig.
2) Du åbner din hverdag for tilfældigheder
Når du nulstiller din hverdag, åbner du den for tilfældigheder. Det er disse tilfældigheder, du ikke ser derhjemme, fordi din kalender er fyldt op med andre vigtige ting. Men det er i disse tilfældigheder, du møder nye mennesker, får nye ideer, opdager nye interesser.
Fx fandt jeg en skrivegruppe i Toronto, der hedder Shut Up and Write, via Facebook. Vi mødes hver lørdag i tre timer og – du har gættet det – tier stille og skriver. Men det er egentlig ikke det væsentligste. I pauserne lærer jeg disse mennesker at kende, og jeg finder ud af, at jeg er havnet lige i hjertet af Torontos LGBTQ-miljø. Gennem gruppen møder jeg nogle mennesker og måder at leve på, som jeg aldrig ville rende ind i hjemme. Hvis vi skal blive lidt filosofiske i det, vil jeg næsten påstå, at jeg får udvidet mit perspektiv.
3) Du får den ene ting, der aldrig er nok af derhjemme
Forestil dig, at du skræller alt i din hverdag af, som ikke handler om arbejde: kaffeaftaler, madklubaftner, løbeklubben, fredagsøl.
Hvad er der så tilbage?
Der er tid. Da jeg landede i Toronto, fik jeg cirka 15 timer om ugen frigjort til mig selv og min kæreste.
Ja, en god tredjedel af dem bliver brugt på Facetime-kald og mails med familie og venner. Men selv da har vi 10 timer om ugen til bare at være.
Tid til at gå på Art Gallery of Ontario en fredag aften, fordi vi kan. Tid til at hive de nye venner med til Beyography, hvor du lærer alle Queen Beys trin til Single Ladies på to dansesvedige timer. Tid til at skabe en forretning, skrive en bog og i det hele taget bygge en hverdag præcis, som du vil have den.
Det er i hvert fald sådan, min allerhelvedes til lortebeslutning om at flytte til udlandet som nyuddanet er blevet til min bedste beslutning nogensinde.
Hvad holder dig tilbage?
LÆS OGSÅ: Derfor flyttede jeg med Mogens til New York
LÆS OGSÅ: Nicoline tog et vildt karriereskift: Fra Stella McCartney til verdens mest usexede produkter
LÆS OGSÅ: Dit netværk er større, end du tror - men tør du bruge det?