Vind en vejfest

Et særligt initiativ fik naboskabet til at blomstre på Lindevej: "Det har været lidt som at vokse op i en landsby"

I serien om gode naboskaber landet over, er vi kommet til Lindevej i Dalum. Her har altid været hygge og sammenhold, og sidste år voksede det til, at beboerne dannede deres egen gadeforening. – Det bliver bare bedre og bedre at bo her, siger formand Henrik Bjerregaard.

Det er mandag eftermiddag, og en lille flok beboere er samlet under de skyggefulde træer i haven bag Lindevej 8 i Odense.

Her bor formanden for Gadeforeningen Lindevej, Henrik Bjerregaard, og hans kone, Bente Andreasen. Anne Mølgaard Nielsen fra nummer 7 er der med to af sine børn, Magnus og Nynne, Sara Kinch-Jensen er der fra nummer 5, og Ulla Ørtvig bor i nummer 14.

I dag snakker de om den årlige sommerfest. I år starter den for første gang med en generalforsamling, for sidste år stiftede beboerne nemlig en egentlig gadeforening.

– I praksis har den jo eksisteret næsten lige så længe, vi har boet her, for vi har jo snakket sammen og hygget os og lånt ting af hinanden her i denne ende vejen i årevis, siger Henrik Bjerregaard.

VIND EN VEJFEST - SÅDAN GØR DU

Har du Danmarks bedste naboer? Så vær med i konkurrencen om en fest til en værdi af 20.000 kr. Skriv til os og fortæl, hvordan I hjælpes ad i hverdagen, spiser og hygger jer sammen, holder de sjoveste fester – eller noget helt fjerde.

Send os en mail på vejfest@hjemmet.dk eller skriv til Hjemmet, Strødamvej 46, København Ø, Postbox 252og fortæl om jeres helt særlige naboskab. Vi glæder os til at høre jeres historier.

Hvis du har lyst, må du også meget gerne sende os en lille film fra din mobiltelefon med en hilsen fra dig og naboerne på din vej. Send den til vejfest@hjemmet.dk.

Men i årenes løb er interessen for at være med i fællesskabet lige så stille vokset. Der er 94 numre på den lange villavej, der løber mellem Fruens Bøge og den hyggelige forretningsgade på Dalumvej, og i 2017 blev beboerne enige om at organisere sig i en forening.

– Det betyder, at alle, der bor på vejen og gerne vil være med, kan melde sig ind og komme til vores arrangementer, forklarer Henrik.

Han og Bente har boet i det hyggelige gule hus i 27 år, deres børn er vokset op der, og det er ikke mindst på grund af børnene, beboerne kender hinanden så godt.

– Det har jo været lidt ligesom at vokse op i en landsby. Børnene har gået i børnehave og skole sammen, og de har leget sammen ude på vejen. Så vores fællesskab er opstået helt naturligt, forklarer Bente.

Det med at være formand er ifølge Henrik kun en formalitet. Ganske vist står han for både den lokalhistoriske del og det rent administrative i foreningen, men hver af de fem voksne, der sidder i haven i dag, er alle sammen formænd for hver deres underafdeling, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Fortæl os om din bedste nabo: "Det er jo sindssygt dejligt, hvis man bor ved siden af nogen, man kan snakke godt med"

Sangaftner og fastelavn

Sara er primus motor for sangaftenerne, hvor folk fra vejen samles for at synge. Anne arrangerer fastelavnsfesten og det årlige nytårsløb, hvor beboerne samler appetit til den fælles fest, som Bente arrangerer nytårsaften. Og Ulla står for de mange fælles cykelture, der udgår fra Lindevej hele året rundt. I sidste uge cyklede Henrik og Ulla en god lang tur sammen i det dejlige sommervejr.

– Vores ægtefæller er ikke pensionerede endnu, så de havde ikke fri. Men det skal jo ikke hindre os i at motionere, forklarer Henrik.

Selvfølgelig er der også en madklub på vejen. Den startede lidt ambitiøst ud i 2007 med fællesspisning hver onsdag, men det er nu landet på en onsdag om måneden. Så står ét hus for at lave mad til alle tilmeldte. Til gengæld ved man så, at maden er serveret en gang om måneden resten af året.

– Det er rigtig hyggeligt, så ved vi jo, at vi samles og får snakket en hel masse mindst en gang om måneden, siger Ulla, der er med til at organisere madklubben.

LÆS OGSÅ: I denne landsby er naboerne som en bonusfamilie: "Der er altid nogen, man kan låne en kop sukker af"

i formandens dejlige have

En af Henriks opgaver er at ajourføre udlånslisten. På den står der, hvor man kan låne diverse haveredskaber og andre ting, som ikke er nødvendige at have i hver enkelt husstand.

– Ja, men vi ved nu også godt, hvem der ellers har hvad. For eksempel lånte jeg lige en trøje af Anne i sidste uge. Og hun lånte potaske af mig ugen før, indskyder Ulla.

Altid nogen hjemme

Magnus og Nynne er færdige med at gynge på Henrik og Bentes gyngestativ og vil ud og finde nogen at lege med. På vej ud af haven smutter Nynne lige op på skødet af Bente og får et kram og et lille kindkys.

– Ja, hvis vi ikke lige er hjemme, ved børnene, at der altid er nogle voksne, de kender, i et af de andre huse, hvis der skulle være noget. Det er en stor tryghed, forklarer Anne.

Da hun og familien flyttede ind for ni år siden, holdt de bryllup og inviterede alle naboerne med.

– Der var pølsevogn i haven, børnene legede, og de voksne hyggede sig. Det var en dejlig dag, husker Bente.

Dem er der mange af på Lindevej. Og det skyldes ikke mindst det gode naboskab.

LÆS OGSÅ: Vind en vejfest: Sådan deltager du i konkurrencen

– Faktisk er der ikke rigtig nogen, der vil flytte herfra. Heller ikke os, som godt kunne klare os med et mindre hus, nu børnene for længst er flyttet hjemmefra. Husene bliver sjældent til salg, folk venter simpelthen på, at der bliver et ledigt hus her, fortæller Henrik.

– Ja, men det bliver ikke vores. For vi vil jo bo her, siger Bente og smiler til sine naboer.