Kan rige mænd få en hvilken som helst kvinde?
Det ville være så smukt, hvis det var sandt – at kærligheden er hævet over alt. Noget tyder dog på, at mange kvinder synes, at penge lugter rigtigt godt. Men siden hvornår er det blevet okay at stille krav til en mands tegnebog? Journalist Trine Lundager undersøger, om velhavende mænd altid er et skridt foran i kærligheden.
I sin benzinsluger af en giga Hummer triller han rundt i L.A.s gader eskorteret af tre følgevogne og to motorcykler. Ved hans side på bagsædet slænger en kvinde i en rød bikini sine lange ben over hans og lader dovent og hovent sit tyggegummi glide rundt bag de fyldige, glossede læber. Han er 50 Cent. Han er rig. Stinkende rig.
Man ser det på bilerne, på Rolex-uret, på diamanten, der tynger hans øreflip. Og man ser det på kvinden. Hun er vild med ham. Ligesom alle de andre kvinder i videoen til ”Wanksta”, hvis plot i grove træk går ud på, at den amerikanske rapper sender hånlige blikke mod sine forarmede konkurrenter og tager sig kærligt af de kvinder, der forlader dem og deres skodbiler midt på gaden, fordi de er, ja, forarmede.
Veninderne drømmer om mænd med penge
Der er ikke noget at tage fejl af – har du penge, så kan du få (kvinder), har du ingen, så må du gå (uden kvinder). Og budskabet er udbredt i amerikanske sangtekster og i de videoer, der ledsager dem. Banalt? Helt vildt.
Men der er sket noget i min egen omgangskreds på det seneste. En del af mine veninder er begyndt at dagdrømme om mænd med store penge. Måske ikke ligefrem en gangsta rapper som 50 Cent – det er alligevel for eksotisk – men tænk, hvis man havde en rig mand… Så kunne man købe et hus ved vandet. OG beholde sin lejlighed i byen. Eller tage et par år fri for at skrive en bog. Rejse til Boa Boa, når man lige fik lyst. Eller købe et penthouse på Manhattan. Og videre i den dur.
Og jeg har, indrømmet, drømt lidt med. Forsigtigt, vel at mærke. For vi taler jo ikke om penge her i Danmark, ikke på den måde, og det føles næsten syndigt overhovedet at gøre dem til et tema, der rækker ud over, om der er råd til basale fornødenheder som husleje og mad. Derfor blev jeg også ret overrasket, da jeg på en bytur for nylig stødte ind i hele to mænd, der havde travlt med at fortælle mig, at de havde mere end bare lige dækning på kontoen.
Penge-praleri i nattelivet
”Jeg er selvstændig, og lad os bare sige, at det går godt. Riiiigtig godt, faktisk,” som den ene sagde, uden at jeg havde spurgt. Tidligere på natten havde en anden fortalt, at han ”boede lige rundt om hjørnet” og nonchalant slået ud med armen i retning af Frederiksberg Allé. En arm, hvorpå der sad noget urværk, som afgjort ikke havde været billigt i anskaffelse.
Måden var i sidstnævnte tilfælde mere subtil, mere raffineret, men beskeden den samme: Jeg er ret rig. Skal vi smutte? Mænd med penge og kvinder, der eftertragter dem, er altså et tema, der hærger mine omgivelser en del for tiden. Og det er jeg ikke ubetinget stolt af.
Derfor vil jeg godt lidt nærmere en sandhed: Tænder kvinder generelt og helt grundlæggende på pengestærke mænd? Er vi blevet smittet med amerikansk golddigger-virus? Eller har vi i en alder af midttredive bare indset, at this is as good as it gets – og det er simpelthen bare ikke godt nok? Er rige mænd nyttige idioter, eller er der også et betragteligt payoff for dem?
LÆS OGSÅ: Klumme: Hvem ville du date?
Kvinder vil have mænd med styr på økonomien
Sidste år lavede TNS Gallup en analyse for Nordea, hvor de spurgte 1.017 danske mænd og kvinder: ”Hvilke kendetegn/vaner i privatøkonomien kunne få dig til at afslutte et forhold til en potentiel partner, som du dater?”. De oplistede herefter en række svarmuligheder, som alle gik på økonomiske forhold. Undersøgelsen viste, at partnerens forvaltning af sin økonomi var af væsentlig større betydning for kvinder end for mænd. Med andre ord: Kvinder insisterer i langt højere grad end mænd på en partner med styr på økonomien.
Internationale undersøgelser tager tesen om kvinders blik for en mands finansielle status skridtet videre. Flere næsten identiske forsøg, hvor man har udstyret en mand med hhv. dyrt tøj/prangende bil og afslappet tøj/udtjent bil og bedt ham invitere tilfældige kvinder på gaden ud, har vist, at succesraten er op mod 20 procent større, hvis han ser velhavende ud. Og intet tyder på, at resultatet ville have set anderledes ud, hvis forsøgene havde været foretaget i Danmark. Den anerkendte britiske sociolog Catherine Hakim skriver i en rapport fra 2011 (Feminist Myths and Magic Medicine), at kvinders drømme om at gifte sig med en mand med bedre uddannelse og bedre finansiel status, består i de europæiske lande.
Stikende rige Donald Trump og damerne
De nordiske lande deler i øvrigt dette mønster med alle andre dele af Europa. ”Økonomisk afhængighed af en mand har lige så stor tiltrækningskraft som før ligestillingsrevolutionen,” konkluderer Hakim. Nu har det aldrig været decideret god stil at gøre sig til dommer over andres motiver udi kærligheden. Men tag nu alligevel sådan en som Melania Trump.
Hun giftede sig i 2005 til en 24-karat guldbelagt treetagers penthouselejlighed på Fifth Avenue, en formue på 3,2 milliarder dollar og en bjergtagende udsigt ikke bare til Central Park, men også til en økonomisk frihed, der rækker langt ind i evigheden. Med i købet fulgte en aldrende, rødmosset mand. Med hentehår og pluskæbe. Muligvis charmerende, det er svært at afgøre på afstand, men ud fra helt objektive kriterier ikke særligt køn. Snarere særligt grim.
Men Donald Trump er rig. Stinkende rig. Han placerer sig lunt i den øverste tredjedel som nummer 423 af i alt 1.426 på Forbes’ 2013-liste over verdens dollarmilliardærer. Og det er givetvis hans vigtigste aktiv, når det kommer til damerne – så langt tør jeg godt gå – men at forsøge at afgøre, om han alligevel havde scoret den slovenske eksmodel med en gennemsnitlig tegnebog i lommen, er vel lige så teoretisk som at gisne om, hvor Melania havde været i dag uden sine høje kindben og 180 cm lange krop.
Ekspert: Er du rig nok, kan du få hvilken som helst kvinde
Og så måske alligevel ikke.
Spørger man Henrik Høgh-Olesen, der er professor i social- og personlighedspsykologi på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, er det hverken Donald Trumps (skjulte) charme eller hysterisk hvide smil, der får kvinder som Melania til at kaste deres kærlighed på ham. Skal man være endnu mere brutal, kan man ligefrem sige, at Mr. Trump havde været ret meget lost, hvis det ikke havde været for de milliarder.
For det, at kvinder eftertragter velhavende mænd, er ikke et fænomen i USA, det er end ikke et fænomen, der isolerer sig til bestemte lande eller kulturer – det er et fænomen i verden, som Henrik Høgh- Olesen understreger.
Selvom han egentlig ikke har tid til at snakke med mig, finder han alligevel sine forelæsningsnoter om mænd og kvinders indbyrdes tiltrækning frem og giver mig, hvad der må være en fuld lektion på 45 hæsblæsende og passionerede minutter.
Kogt ind til én læresætning er essensen: Er du rig nok, kan du få en hvilken som helst kvinde.
I løbet af telefonsamtalen vender han flere gange tilbage til en stor, tværkulturel undersøgelse med 14.000 forsøgspersoner fra 50 forskellige nationer. ”Sociosexuality from Argentina to Zimbabwe”, hedder den, og i den har man spurgt de mange kvinder og mænd, hvad de foretrækker ved deres partner. Og der er intet at tage fejl af. Verden over er den vigtigste parameter, når kvinder skal vælge partner, at han er ved muffen.
I tænker på yngelpleje
På verdensplan vægter kvinderne partnerens finansielle status 100 procent højere end mændene, mens vi kvinder i den vestlige verden, hvor ligestillingen i langt højere grad er slået igennem, og hvor vi – i hvert fald for Danmarks vedkommende – efterhånden er bedre uddannet end mændene, ”kun” vægter finansiel status 36 procent højere, end mændene gør. Uanset hvor man vender blikket, er der imidlertid intet, der trumfer den økonomiske parameter.
– Og så spørger du jo nok: Hvad så hvis vi ser på forretningskvinder, der tjener deres egne penge? Jamen, det ser ikke anderledes ud! Selv om det ikke giver mening, så vil det – selv om du er en veluddannet kvinde med et godt økonomisk grundlag – være vigtigt for dig, at din mand har en lidt bedre finansiel status, end du selv har, siger Henrik Høgh-Olesen, der blandt andet har speciale i evolutionspsykologi, og dermed forfægte teorien om, at kønsrollemønstre også er noget biologisk og altså ikke bare socialt skabt. Derfor kan mønstrene helt grundlæggende heller ikke forandres, selv om ligestillingen en dag skulle blive total.
Hvor nødigt jeg end vil indrømme det, rammer han lige der et ømt punkt i mit feministhjerte. Jeg er bedre uddannet end min kæreste, men jeg har det alligevel rarest med, at han tjener bare lidt mere end mig. Det er helt åndssvagt, og jeg kan ikke forklare det, bare konstatere, at de fleste af mine veninder har det på samme måde. Det siger jeg til professoren.
– Det er simpelthen indkodet i jer. Jeres psykologiske arkitektur er grundlagt i en stammekultur, hvor høj status kunne sikre jeres egen og jeres børns overlevelse – I er stadig domineret af de samme hjerneprogrammer, og det får jer til stadig at vælge stereotypt, selv om ligestillingen mellem kønnene måske har givet lidt krusninger på overfladen.
Jamen, det med penge har jo aldrig betydet noget før, forsøger jeg … Hvorfor så nu?
– Du og dine veninder lever i den vestlige verden, hvor I ikke som sådan er truet på jeres overlevelse, og derfor har I kunnet tillade jer at lade det løbe så vidt. I har kunnet udskyde jagten og lege med jeres ungdom. Men nu, hvor I skal til at have børn, så får den psykologiske arkitektur altså det sidste ord – I skal som alle andre hierarkiske dyr til at tænke på yngelpleje, og jo mere velhavende en mand des mere støtte og sikkerhed og nemmere adgang til de ting, vi alle sammen gerne vil have, forklarer Henrik Høgh-Olesen.
Læs videre på næste side.Kvinden skal være smuk
Aha. Det er altså ikke, som jeg først antog, en tendens i tiden. Det, at kvinder tiltrækkes af tanken om at slå sig ned med en velbjerget mand, er snarere et fænomen, der knytter sig til det sted, vi er i livet. Redebyggerfasen, hvor vi lukker døren til ungdommens udsvævende liv og leder efter den bedste far til vores børn. Det er noget ubevidst – vi kan på en måde ikke gøre for det – og det gør fænomenet en lille smule mere spiseligt for mig.
Men bedst som jeg har accepteret den skæbne, forklarer Henrik Høgh-Olesen, at kvinder ikke bare eftertragter finansielt stærke mænd: Vi vil også have, at manden er både lidt ældre – og dermed bedre funderet i sin finansielle og sociale status – og fysisk højere end os.
Jeg sidder ligefrem og ønsker for mændene, at de stiller lige så veldokumenterede, urimelige betingelser den anden vej.
Fedt at hun ikke har så mange penge
Og selvfølgelig, fristes man til at sige, gør de det. Ifølge den verdensomspændende empiriske undersøgelse er mændene bedøvende ligeglade med finansielle resurser, når de skal vælge partner. Det eneste, der for alvor tæller, er, at kvinden er smuk.
Det stemmer godt overens med det, min bedste ven siger, da jeg et par dage senere mødes med ham på en café. Hans gudesmukke kæreste er nyuddannet arkitekt og jobsøgende, og han er derfor trukket i forsørgerhabitten og slår tit ud med armene.
– Jeg synes faktisk, det er lidt fedt, at hun ikke har så mange penge lige nu – for så føles det ekstra mandigt at invitere hende ud at spise eller på en ferie, som hun helt sikkert ikke selv ville have råd til. Det er sgu rart at have den der følelse af, at nu fører jeg lige an her, siger han og understreger, at han ikke betaler for at leve op til hendes forventning – forventede hun det, ville han blive irriteret – han gør det for sin egen skyld.
Han er i øvrigt en blød mand, der stemmer ret meget til venstre for midten og går ind for 100 procent ligestilling.
LÆS OGSÅ: ALT tester: Findes den moderne gentleman?
Ufedt som mand at leve på nas
Han fortsætter:
– Det ville være utroligt ufedt, hvis jeg skulle leve på nas hos en kvinde, der tjente mere end mig. Og hvilken kvinde gider have en mand, der vil have hjælp på den måde?
Han har fat i noget. I en spritny undersøgelse lavet i et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og Washington University in St. Louis, USA, påvises en sammenhæng mellem ægteskabelige indkomstforhold og seksuelt og mentalt helbred. Forskere har i perioden 1997-2006 sammenlignet indkomstdata og tal for forbruget af henholdsvis potensfremmende og beroligende lægemidler hos 200.000 danske par, og konklusionen er mildt sagt overraskende: Mænd, der tjener mindre end deres hustruer, medicineres i langt højere grad end deres forsørgende fæller mod rejsningsproblemer i sengen. Et resultat, der i øvrigt også gælder ægteskaber, hvor indkomstforskellen kun er ganske lille til kvindens fordel.
Undersøgelsen viser også, at kvinder, der tjener mere end deres mænd, oftere tager beroligende medicin og piller mod søvnløshed. Og hvad er så det? Endnu et bevis for, at man ikke skal fucke med de traditionelle kønsrollemønstre? Man kan ligefrem blive syg af det!
Dansk datingsite for de rige
Jeg surfer på må og få lidt rundt på nettet. På én gang desillusioneret og lidt lettet over, at det med præferencerne ligger i vores dna. Og det er her, jeg ved et tilfælde lander på et datingsite, der kalder sig Secret Diamond Club.
Mod et årligt kontingent på mellem 57.000 og 570.000 kroner, afhængigt af jagtmarkens omfang, kan rige mænd få adgang til alverdens smukke kvinder – og vice versa. Med den lille forskel, at kvinderne, hvis de vel at mærke er smukke nok, slipper med et beskedent gebyr på godt 57 kroner årligt.
Det er danskeren Gustav, der står bag sitet. Han er lidt bekymret for, at profilen som ”online pimp” ikke harmonerer med de andre projekter, han har gang i, så han har bedt om at få slettet sit efternavn. Det har jeg indvilliget i.
Bruger rask væk 25.000 kr. i byen
Jeg er med på, at han har evolutionspsykologien i ryggen, men jeg er nødt til at spørge ham, hvor langt han egentlig tror, han kommer med så udansk et projekt.
– Vi tror faktisk, der er et rigtigt stort marked for det her. De mænd, der vil betale så relativt mange penge for et medlemskab, er mænd, der rask væk bruger 25.000 kroner på en aften i byen – for dem er det ikke nogen stor udskrivning – og på Secret får de altså 100 procent mere attention, siger Gustav og uddyber:
– Hvis du går på club, forsvinder du sandsynligvis i mængden – hvis kvinderne ikke kender dig i forvejen, ved de ikke, at du har mange penge. Du kan selvfølgelig putte et Rolex-ur på armen eller købe en magnum-flaske, men når folk først er fulde, ænser de jo ingenting. Secret Diamond Club har planer om at gå ret aggressivt ind i USA med blandt andet radiospots. For Danmark er, som Gustav erkender, nok mest at regne som en test-case – her er ganske enkelt for få mænd med rigtigt, RIGTIGT mange penge. Alligevel tæller sitet allerede en del danske medlemmer. Ikke overraskende flest kvinder. Præcis hvor mange vil han ikke afsløre, men går alligevel med til at nærme sig antallet: omkring 400 kvinder og et sted mellem 5 og 15 mænd.
Ifølge Gustav er den store fordel for de velhavende mænd, der typisk arbejder meget, at de på kort tid kan scanne udbuddet af smukke kvinder fra hele verden – uden tømmermænd og tabt arbejdsfortjeneste til følge. Kvinderne, hvis skønhed og tøjstil bedømmes og rangeres ud fra tre indsendte fotos, kan til gengæld målrette deres søgen efter en forsørger i millionklassen og slippe for slatne tilbud fra horder af wannabes på de gængse datingsites, hvor kontingentet er anderledes lavt.
– I Danmark, hvor det offentlige i høj grad udjævner forskellen på rig og fattig, har vi den luksus at kunne fordømme kvinder, der går efter en rig mand. Men hvorfor egentlig? spørger Gustav.
Ja, hvorfor egentlig? Hvis de velhavende mænd er tilfredse med at blive betalt i skønhed, så lad de rige og smukke flyve ind i solnedgangen sammen på førsteklasse. Fred være med det.
Vi andre klarer os med lidt mindre. Og det går nok også endda. Også selv om vi ifølge professor Henrik Høgh-Olesen som et ufravigeligt livsvilkår må leve med indimellem at føle os lidt snydt: – Vi kan jo være nødt til at acceptere, at vores partner ikke lever op til kravene om for eksempel finansiel status og skønhed – man elsker den, man elsker. Men i glimt vil vi synes, det er lidt ærgerligt, og vi vil opleve små stik af misundelse, når vi møder nogen, som fik det hele.
LÆS OGSÅ: Maise Njor: Vær din egen drømmemand