Nem hverdag: Her er de bedste mad-apps
Mad på sociale medier er det nye sort. Se her hvilke apps, der er værd at hente.
Mad. Mad på sociale medier er åbenbart det nye sort. Jeg støder ind i det alle vegne! Madbilleder på Instagram. Billeder på Facebook af kager, som ligner tegneseriefigurer. Tonsvis af madblogs. Apps, som hjælper mig med at handle ind. Apps med opskrifter. Apps, som jeg kan bruge til at registrere mit madindtag.
Men hvorfor er mad så hot? Og hvordan får du det bedste ud af de digitale muligheder i forbindelse med mad?
Måske er det fordi, vi alle sammen skal have mad hver dag, at det på et eller andet plan interesserer os alle. Og måske er det fordi, vi altid står foran at skulle lave et nyt måltid, at inspiration og nye ideer er ekstra velkomne.
Find brugernes bedste opskrifter på nettet
Når vi står hjemme i køkkenet og skal lave mad, er internettet uden tvivl blevet en stor hjælp. Ikke bare til at finde opskrifter fra professionelle, men også fra passionerede brugere, som giver deres bedste tips til de perfekte brændte mandler eller fisk i hvidvin.
Der findes tonsvis af nyttige blogs om mad og madlavning i alle nicher. Hvis jeg i dag skal finde en opskrift, er det sjældent den tykke kogebog jeg hiver frem, men i stedet en simpel søgning på Google eller i en app.
Planlæg og køb ind ved hjælp af apps
Der findes eksempelvis apps, som hjælper mig med at finde opskrifter ud fra de madvarer, jeg har i køleskabet. Og apps, som hjælper mig til at finde ud af, hvordan madvarer skal opbevares for at holde sig bedst. Det er som at have en garvet husmor i baglommen.
Også i forhold til indkøb findes der mange smarte apps - nogle af dem har endda en form for social funktion, hvor jeg kan dele min indkøbsliste med en ven. Det er smart, hvis man bor flere sammen, så kan alle tilføje og slette fra indkøbslisten, som altså løbende synkroniserer.
LÆS OGSÅ: Derfor læser vi om andres hverdag
Vis hvem du er med madbilleder
En anden og meget populær trend indenfor mad, er de mange billeder af mad, som især huserer på Instagram. Hvorfor er det interessant? Jeg har altid hadet billeder af mad – det ser så klamt ud. Men allligevel tager jeg sørme også mig selv i at gøre det samme...
Egentlig tror jeg forklaringen er simpel - det er en vigtig del af mange brugeres selvfremstilling på sociale medier at vise, hvor lækker mad, vi spiser eller ikke mindst laver. Mad fylder meget i vores hverdag - og derfor bliver det også helt naturligt en vigtig del af, hvem vi er - og det er lige præcis det, vi gerne vil vise på de sociale medier.
Vi bruger altså f.eks. Instagram til at vise, hvor gode vi er til at spise sundt, hvor meget vi elsker kød, hvor dygtige vi er til at dekorere kager til ukendelighed og hvor cool vi er, når vi spiser på byens hotteste restaurant.
Hop selv med på mad-trenden
● Brug Pinterest.com, som er et billedbåret socialt netværk, til at gemme de gode opskrifter, du finder rundt omkring på nettet. På den måde får du en stor samling af dine favoritter. Du kan måske endda inspirere andre til at følge med i, hvad du ”pinner”.
● Pinterest kan også med fordel bruges til at søge opskrifter, som har andre brugere har samlet. Hvis du er en af dem, som synes, at kager helst skal ligne prinsesseslotte og Ninja Turtles, er der sindsygt meget inspiration at hente på Pinterest.
● Hvis du gerne vil tage billeder af din mad, så overvej det nøje. Hvad vil du gerne sige med det. Hører det sig til på Facebook? Måske Instagram? Og tjek lige efter, om det ser lækkert ud på billedet, inden du deler det på sociale medier. Tit ser en blodig bøf væsentlig mere lækker ud i virkeligheden end på et billede.
● Du kan også lave din egen madblog, hvis du kan lide at dele dine erfaringer. Husk, at en blog kræver hyppige opdateringer og ikke mindst en god vinkel for at blive læst.
Gode mad-apps:
● Kiwi Fordel: God til indkøbslister – især hvis du gerne vil dele med andre. Den har desuden andre fede funktioner, som f.eks. stregkodescanner og tilbudsavis.
● Aftensmad: Masser af opskrifter. Søg f.eks. via de madvarer du har. Sorter også opskrifter i hurtigt, sundt og gæster.
● Jamie Oliver, Recipes: De lækre opskrifter fra Jamie Oliver inklusiv videoer med guides.
● For Resten: Undgå madspild. Vælg din madrest. Den foreslår, hvad du kan lave ud af det.
● Holdbarhed: En slags madleksikon, som fortæller, hvor længe madvarer kan holde sig i forskellige former for opbevaring.
● Shape Up: Kostdagbog. Tast ind, hvad du spiser, og hvor meget. Kan også scanne stregkoder. Appen udregner dit kalorieindtag og hjælper med at holde styr på eventuelt vægttab.
LÆS OGSÅ: Drop kritikken af sociale medier - og brug dem bedre