Jacinta Madsen

Hvad kan man lave i Aarhus? Få en insiders kultur-guide til Smilets By

Forfatter og kunstner Jacinta Madsen har atelier i industrielle omgivelser på Aarhus’ Sydhavn, men henter inspiration i byens smukke skove. Hun er vild med bredden i kulturtilbud fra museer i verdensklasse til impro-koncerter, hvor musikerne spiller på alt fra tuba til vand og klokker.

Da Jacinta Madsen flyttede til Aarhus fra København for 11 år siden, havde hun ikke på forhånd noget særligt kendskab til byen og gik derfor til den med åbent sind, og hun blev med egne ord rigeligt belønnet.

Udover glæden ved at have naturen, skov og strand så tæt på var det især stemningen blandt aarhusianerne, modspillet imellem byens store etablerede kulturinstitutioner og den konstante strøm af nye, små initiativer, der fik hende til at falde for byen. 

"De første år, jeg boede her, føltes som én lang ferie, fordi alt var nyt, og jeg syntes, at byen var fantastisk og hyggelig og lå som i et smørhul imellem skove og kilometervis af strand. Nu er det selvfølgelig lidt mere hverdag, men alt det, jeg faldt for dengang, sætter jeg stadig pris på i dag," fortæller hun.

Det var et job på DR Ramasjang, der fik Jacinta Madsen til at rykke til Aarhus, men i dag arbejder hun som kunstner i et spændingsfelt imellem tegning, maleri og forestillinger, og så er hun forfatter. Hun holder også workshops for børn og laver live painting på store lærreder under koncerter.

Hvad gør Aarhus til en fed kulturby?

"En af de ting, jeg sætter mest pris på, er det store spænd imellem de store institutioner som Aarhus Teater, ARoS, Moesgaard Museum, som er helt oppe i verdensligaen, og så alle de små både nye og gamle spillesteder og gallerier, som insisterer på noget smalt. At man både har det brede og det smalle, og at der hele tiden er noget nyt, der popper op, så der ikke er noget, der stagnerer, synes jeg, gør Aarhus til en fed og sprudlende kulturby.

Alle er jo nok glade for deres by, men jeg har en fornemmelse af, at folk virkelig støtter kulturen her. Der er f.eks. hele tiden en ny, lille festival i gang i en eller anden niche, og det er et tilløbsstykke hver gang."

Har du et yndlingssted i byen? 

"Efter jeg er blevet mor, er Dokk1 mit yndlingssted og nok det kultursted, hvor jeg kommer allermest. Det er hovedbiblioteket, og der er legerum, kreaværksted, forestillinger i Lille- og Store Sal og en rampe, hvor der nærmest dagligt er enten koncerter, foredrag eller workshops. Der er også en café og en legeplads udenfor, og man kan tage derhen, og så er der både noget for forældre og børn og bare rigtig god stemning. Hvis det ikke er så godt vejr, er det også perfekt at sidde der og se en regnstorm komme ind over havet.

Jeg er der især sammen med min datter, når der er kreaværksted tirsdag og onsdag eftermiddag. Det kan man bare troppe op til, og så har søde Marie fra Dokk1 linet op med alt det kreagrej, man kunne drømme om, men som man måske ikke orker at finde frem derhjemme. Der har vi været meget. Jeg får lyst til lige at dele et lille mor-tip: Marie er også på Instagram, hvor hun deler ud af alle sine kreatips under navnet @krea.marie. Det er så godt!"

Hvad er dit bedste minde om en kulturoplevelse i Aarhus?

"Det var i sommer til Sunship SHARE Improfest, hvor omkring tyve musikere fra hele verden mødtes og spillede improviseret musik på alle mulige og umulige instrumenter – trommer, kontrabas og tuba men også hjemmebyggede klaverer, klokker og endda vand. Festivalen er en slags minifestival under Aarhus Jazz Festival og foregår hver sommer i Sydhavnen, som er et gammelt industriområde, hvor jeg selv har atelier, og der er man er omgivet af meget rustikke omgivelser.

Der er også et fungerende slagteri, så det er bare alt på én gang. Her sad vi så en lun sommeraften til festivalens første koncert, og pludselig kunne vi høre musik komme forskellige steder fra, først ganske svagt og så mere og mere, og lige pludselig kom der musikere ud ad forskellige døre og vinduer og ud på taget og alle vegne. De samledes ligesom i et karneval og gik så i ét musikalsk optog ind imellem publikum og op på scenen. Det var ret magisk."

Hvad skal man særligt bemærke ved kulturlivet i Aarhus?

"Jeg har været rigtig glad for de små festivaler som Sun Ship Impro-fest i juli, Sydhavnens Festival, som oftest er i august, Alt R Jazz-festival, som er der to gange om året, og så Spor Festival, som er en musik- og lydfestival. Spor er 10.-14. maj i år, og det er en festival, som inddrager hele byen, så man kommer rundt alle mulige små steder, hvor man ellers ikke ville komme. I nogens værksted eller en lille baggård.

For at gøre det hele lidt forvirrende er der også SPOT-festival i maj, som er en større festival i og omkring Musikhuset med over 200 forskellige bands på programmet, der spænder fra pop og rock til det mere eksperimenterende. Her glæder jeg mig især til Århus Sinfonietta featuring Josefine Opsahl, der er komponist og cellist. Til juni er der LiteratureXchange, som er en elleve dage lang litteraturfestival med danske og internationale forfattere, samtaler og oplæsninger. Uh, det bliver godt."

Hvor skal jeg opleve noget live?

"Der er åbnet et spillested, der hedder Erlings Jazz- & Ølbar, som er megahyggeligt. Det er live jazz i alle genrer og god øl. Det er konceptet. Her mødes folk i alle aldre, og det kan være både udenlandske musikere, etablerede navne og nogle fra Konservatoriet, der spiller.

Så er der spille- og udstillingsstedet Spanien 19c, som er ny musik og billedkunst og nogle gange de to ting i kombination med hinanden. Og på Headquarters er der hver uge koncerter og gang i dansegulvet. Da stedet sidste år blev truet af lukning, var der 500 mennesker, der skrev lange breve til kommunen med protester og fortalte om deres forhold til stedet. Det siger også noget om opbakningen til kulturen."

"Oven på Headquarters ligger danseteateret Bora Bora, og der har jeg tit været og se noget rigtig fedt. Jeg synes, det er spændende, hvad man kan kommunikere med bevægelsen, men ikke med ord. Jeg vil gerne anbefale nogle af byens lidt mindre gallerier, KH7 Artspace, som er et lille udstillingssted i Sydhavnen med en ny udstilling hver måned, og Galleri Tese, som ofte tager meget nye kunstnere ind. De har f.eks. udstillet malerier af Aarhus-kunstneren Mads Oxholm, som laver nogle lidt Pollock-inspirerede værker, som skal tørre i flere år på grund af det tykke lag maling.

Og så er der Rum 46, som specialiserer sig i tværdisciplinære projekter, som kan være broderi og installationer, og der er også foredrag ind imellem. Og så glæder jeg mig til maj, hvor Hardy Brix udstiller sine naturinspirerede malerier på SE!"

Hvilke museer skal jeg besøge?

"Jeg synes, du skal tage på KØN Gender Museum, som har udviklet sig meget de sidste par år. Det er et superspændende museum, som er gode til at lave udstillinger for både børn og voksne og til at invitere byens kunstnere ind med forskellige samarbejder.

Naturhistorisk Museum, som ligger ved Universitetsparken, har alle mulige udstoppede dyr, en særudstilling om ulve og en om hvaler, hvor man kan se hvalskeletter og høre hvallyde. Sådan en hval, der synger, dét går jo lige i kroppen!

Folk finder nok selv hen til ARoS, men jeg vil nævne, at der lige overfor ligger Kunsthal Aarhus, som også er et godt udstillingssted med en lille have ude foran, hvor der er en klatrevæg, som er malet af billedkunstner Jonas Pihl, der laver sådan nogen dragende og nærmest psykedeliske malerier."

Hvor skal jeg gå en tur?

"Latinerkvarteret er oplagt med små brolagte gade og specialbutikker, og så er der Jægergårdsgade, som ligger et minut fra Aarhus Hovedbanegård. Der er en hel række af keramik- og specialbutikker og en fantastisk tegneseriebutik, Stribeladen.

Hele området Sydhavnen er også et superfedt område, som emmer af upoleret industriromantik. Industriomgivelserne kombineret med en masse startup-virksomheder, tegnestuer, kreative værksteder og atelierer skaber nogle ret særlige rammer.

Ved Godsbanen er der også en hel minibydel med små huse og skure, hvor der er værksteder, musikstudier, vinbarer og masser af blomster. Det er et sjovt sted at gå en tur om sommeren, hvis man skal til en koncert, oplæsning eller har en anden anledning, der åbner stedet lidt op."

"Hvis man er på havnen ved Dokk1, kan man gå hen til Pier 2, som er et område i udvikling. Der er blandt andet blevet anlagt en bypark, hvor en række ildsjæle, biologistuderende osv. har sået og plantet arter, som de synes trænger til lidt ekstra kærlighed i bymidten. Nede ved havnen kommer man også både forbi ny arkitektur som Lighthouse ude på Aarhus Ø og den gamle Toldboden fra 1897 af Hack Kampmann, der har tegnet en del af Aarhus flotte, gamle bygninger, blandt andet også Aarhus Teater.

Jeg finder selv mest inspiration i naturen og kan godt lide at gå ture i Mindeparken ved Marselisborg og i Forstbotanisk have. Så kan man også gå ned til stranden og tage en dukkert og eventuelt fortsætte langs vandet til en af lystbådehavnene og få en is. Hvis man vil bade, vil jeg i øvrigt anbefale Den Permanente Badeanstalt ved Riis Skov, som er en historisk badeanstalt, som er blevet udbygget igen og igen, fordi den er så populær."

Om Jacinta Madsen, 40 år

  • Kunstner, forfatter og tidligere vært på DR Ramasjang.
  • Hun er aktuel med børnebogen 'Den magiske lænestol' og med forestillingen 'Lille Træ'.
  • Mor til Vita på fem.

Jacinta Madsen.jpgForfatter og kunstner Jacinta Madsen har atelier i industrielle omgivelser på Aarhus’ Sydhavn. (Foto: Lea Meiland)