Iben Albinus

Iben Albinus: "Man kan jo SÅ meget, når man ikke længere er helt ung"

Iben Albinus er en af de kvinder, der har oplevet en karrieremæssig opblomstring midt i livet. Efter mange år som journalist skiftede hun bane og blev manuskriptforfatter på flere af de store danske tv-serier som "Sommerdahl" og "Den som dræber". Sidste år debuterede hun som romanforfatter

"At være manuskriptforfatter er et helt anden fag end journalistik. Det svarer til, at jeg havde besluttet mig for at blive f.eks. arkitekt. Det vidste jeg heldigvis ikke, da jeg begyndte på uddannelsen."

"Man kan godt slippe afsted med at skrive romaner uden at være uddannet forfatter, men at skrive film- og tv-serier kræver en specialiseret faglighed. Det er mit held nu, hvor jeg er blevet romanforfatter, at jeg som manuskriptforfatter er vant til at skulle have det store overblik, for det gavner også, når man skriver bøger."

"Min debut, ”Damaskus” var en romanversion af mit afgangsmanuskript fra SDU. Det var ret smart, fordi det gav frihed i forhold til en film, der ville være svær at realisere. Men det tog fem et halvt år, fordi jeg også skrev tv-serier."

"Først da jeg fik kontrakt med Politikens Forlag med forskud og researchbudget, kom der for alvor fart i romanen."

"Det har været meget lykkeligt for mig. Jeg elsker også at undervise, så kombinationen af at skrive bøger, tv-serier og undervise på min forfatterkursus, hvis jeg kan få det til at balancere, så jeg ikke har så forbandet travlt hele tiden, er virkelig et glædesfyldt liv for mig."

50 over 50

50 - ind i teksten.jpg

Succes har ingen udløbsdato, og i de kommende måneder vil ALT for damerne og alt.dk fremhæve 50 kvinder over 50 år. 

Kvinder, som har ramt et nyt peak i anden halvdel af livet. Kvinder, der har brudt glasloftet og fået bundlinjer til at blomstre. Kvinder, der har fået deres vigtigste rolle eller største hit, efter de er fyldt 50.

Hvis du kender - eller er - en kvinde, som for alvor er slået igennem efter 50, kan du fortælle os om det ved at skrive til alt@alt.dk.

"Mine børn bor stadig hjemme, men der kommer jo en dag, hvor de flytter hjemmefra, og så vil jeg kunne rejse og skrive, både med og uden min mand. Jeg kan godt lide tanken om at blive en gammel dame og være forfatter."

"Vær ikke bange for at begynde på noget nyt. Men man skal vælge noget, som man har et kvalificeret bud på, at man har talent for og lyst til. Og man skal tænke over, hvad man ikke kan lide. Hvis man f.eks. ikke kan lide at læse krimier, er det nok ikke en god idé at ville være krimiforfatter."

"Man skal også være villig til at arbejde hårdt nok for det nye. At blive forfatter handler langt hen ad vejen mere om hårdt arbejde end om talent. Jeg synes også, at man skal unde sig selv at uddanne sig inden for det nye fag. Hvis man gerne vil skrive eller lave noget andet kreativt, kan man f.eks. læse Elisabeth Gilberts vidunderlige bog om kreativitet, ”Big Magic”. Gilbert har skrevet ”Eat, pray, Love”, som mange sikkert kender."

"Jeg hadede at gå på universitetet første gang, jeg gjorde det, men da jeg tog uddannelsen til manuskriptforfatter, elskede jeg det. Og det er jo derfor man skal uddanne sig. Fordi man bliver så glad af det. Det kan godt være, at man er lidt længere tid om at tilegne sig nyt stof, når man er oppe i årene, men man er typisk meget bedre til at uddanne sig, fordi man er så uddannelsesparat og har livserfaring, så man hurtigere forstår, hvordan man skal bruge sin viden."  

"Forretningsmæssig realitetssans er heller ikke dårligt, når man kaster sig ud i noget nyt. Dem, der kommer på mit forfatterkursus med en idé til en historie, har noget at have det i. De ved godt, hvad det kræver at skrive, hvis man skal leve af det. Og hvis man vil ud over hobbyplanet med et nyt fag, så skal man – udover at tage kurser og uddanne sig – sørge for at komme ud og møde andre mennesker, der laver det samme."

"Det værste, man kan gøre, er at sidde derhjemme og putte med det og tro, at det er vejen frem. Og så handler det i øvrigt om at omgive sig med kærlige kritikere frem for kritiske kritikere."

"Da jeg begyndte at skifte spor, så jeg venner og tidligere kollegaer stige i graderne og tjene flere og flere penge, mens jeg blev studerende. Der skal man lige holde fast i sig selv og den nye vej, man har valgt. Og tro på, at man nok skal komme derhen, hvor man drømmer om."

"Mange har brug for, at der skal ske noget nyt, når de når en vis alder. Og her er en vigtig pointe, at man jo kan SÅ meget, når man ikke længere er helt ung. Man har stor viden om, hvad vil sige at være menneske."

Om bogen

Iben Albinus er aktuel med romanen ”Den danske agent”, der er en selvstændig toer i serien om FE-agenten Sigrid Melin.  

imagei94df.png

"Man er dygtig til det, man laver, og så er det altså meget lettere at blive dygtig til noget andet også, fordi man allerede har tilegnet sig evnen til at se mønstre og forstå sammenhænge. Man kender sig selv, man kender sine stærke og svage sider, og hvis man har børn, er de blevet store og kræver ikke ens opmærksomhed hele tiden."

"Sidst, men ikke mindst, skal man lade lysten drive værket. Man skal ikke begynde at skrive en bog, fordi der er nogen, der synes, at lige præcis sådan en bog ville være en god idé. Man skal selv kunne mærke det. Og hvis man så kan finde balancen mellem lysten og realitetssansen, er man rigtig godt på vej."

Iben Albinus

Forfatter og manuskriptforfatter med tv-serier som  ”Sommerdahl”, ”Den som dræber” og ”Hvide Sande” på CV'et.

Forfatter af spændingsromanen ”Damaskus”, der vandt Det Danske Kriminalakademis debutantpris i 2022. Nu aktuel med toeren, ”Den danske agent”, der udkommer 6. juni.

Tidligere kulturjournalist og filmanmelder på Berlingske, Information, ELLE og ALT for damerne.

Iben afholder også de velbesøgte forfatterkurser ”Skriv en bestseller”, se mere på Ibenalbinus.com.

Hun er 50 år og gift med Toke Falk Sabroe. Sammen har de sønnerne Frederik, 17, og Anton på 14 år.