Pludselig stod hovedpersonen blandt publikum: ”Jeg var virkelig bange et øjeblik”

Det sindssyge og usympatiske fylder meget i Ida Laurbergs musik, for hun synes, at alt det, man ikke må snakke om, er det mest spændende. Samtidig håber hun, at hendes åbenhed kan få andre til at føle sig mindre alene med deres sindssyge tanker. Det fortæller hun til ALT for damerne i deres nye videoserie ’Damernes Discman’.

”Den handler om at håbe, at nogens kæreste stiller træskoene. Fordi man jo simpelthen kan komme ud for det megaærgerlige at blive forelsket i nogen, som allerede har en kæreste, som er meget sødere og pænere og ”nicere”, end du er. Og den eneste mulighed for at blive kæreste med vedkommende er, at den nuværende kæreste dør.”

Det fortæller Ida Laurberg om sit nummer ’Håber din kæreste dør’ i ALT for damernes video-serie ’Damernes Discman’. Her fortæller en række kvindelige, danske artister om deres egne yndlingsnumre. Du kan læse mere om projektet i bunden af denne artikel. 

Stod ansigt til ansigt med kæresten

Nummeret ’Håber din kæreste dør’ stammer fra Ida Laurbergs længeventede debutalbum, som udkom i foråret 2024. Året forinden vandt hun bl.a. prisen som Årets nye danske navn til DMA og udgav megahittet ’Jeg ka’ rigtigt godt li’ dig’ med Andreas Odbjerg.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Ida Laurberg fortælle mere om sangen, som er baseret på hendes egne oplevelser.

”Jeg var lige kommet ud af et forhold og kendte egentlig ikke det her menneske særligt godt, men havde brug for, at der skulle ske et eller andet. Det meste af tiden holdt jeg det for mig selv for at have en eller anden fantasi at underholde mig med, så det havde egentlig ikke særligt meget med virkeligheden at gøre,” siger hun.

En dag, da hun stod på scenen og skulle optræde, blev det hele imidlertid meget virkeligt.

”Jeg får øje på kæresten til ham, som sangen handler om, blandt publikum, og går lidt i panik. Jeg ved, at jeg skal holde en lille tale om sangen, og jeg kan jo ikke lade som ingenting, det bliver for latterligt. Så jeg siger rent faktisk, at jeg kan se, at vedkommende er der, og ”hey, sorry, jeg mener det ikke”, og hun er bare en kæmpe champ. Vi havde det megagrineren over det, og det er fandeme sejt, synes jeg. Men jeg var virkelig bange et øjeblik.”

Hør Ida Laurberg fortælle mere i videoen øverst i artiklen, og stream hendes nummer – og en masse anden god musik – på playlisten ’Damernes Discman’ lige her.  

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.