Er din sexlyst for lav?
Hvorfor valgte du at klikke på artiklen her? Føler du, at du mangler sexlyst? Så er du på ingen måde alene. Ifølge læge og sexolog Jesper Bay-Hansen, så synes mange kvinder, at deres sexlyst ikke er høj nok. Eller rettere, at andres er meget højere, og at deres egen derfor også bør være det.
- Vi er meget optagede af, hvad der er den normale mængde lyst. Vi vil alle sammen gerne være normale, og hvis vi oplever, at vi har mindre lyst, end vi forestiller os, er normalt, kan vi ende med at holde det for os selv, og så bliver det et tabu og svært at snakke om, siger han til ALTfordamerne.dk.
Ifølge Jesper Bay-Hansen består problemets kerne i, at vi især snakker om sex ud fra, hvor ofte vi har det.
- Vi lever i en tid med enormt stort fokus på seksuel kvantitet, og vi kommer alle sammen nemt til at måle på antallet af samlejer og orgasmer, vi har, frem for kvaliteten, og det kan lægge et præstationspres på os selv og vores sexlyst, siger han.
Glemmer kvaliteten
Det er skidt, at vi i så høj grad fokuserer på mængden. Men også meget forståeligt, mener lægen.
- Det hænger blandt andet sammen med, at vi har nemmere ved at måle kvantiteten frem for kvaliteten, og det gør det nemmere at snakke om. To vennepar taler måske om, hvor ofte de har sex, men det er straks sværere at spørge ind til og tale om nydelsen, siger han.
"Det, der i virkeligheden betyder noget for os, er jo, at vi trives seksuelt."
Men et stærke fokus på, hvor ofte vi selv har sex og hvor ofte andre har det, er med til at fjerne os fra det, der ifølge Jesper Bay-Hansen er det vigtigste ved sex:
- Nydelsen, glæden, intimiteten, kærligheden og du-og-jeg-oplevelsen. Det fjerner os nemt fra alt det følelsesmæssige. Jeg ser hos mine klienter, at de ofte har et stort fokus på mængden, men det, der i virkeligheden betyder noget for os, er jo, at vi trives seksuelt, siger han.
Lyst går op og ned
Ifølge Maj Wismann, der er sexolog og driver online workshoppen "Få sexlysten tilbage – og behold den for altid", så ender en manglende eller lav sexlyst med at blive et mystisk tabu, fordi vi ikke tør tale åbent om det.
- Der er ikke særligt mange, der er ærlige omkring det, fordi det er et sårbart område. Sexlivet og psyken er det mest sårbare, vi har. Men i virkeligheden, så er normen, at lysten går op og ned. Det får vi bare ikke afmystificeret, og så bliver det endnu sværere at håndtere, siger hun.
Desuden mener hun også, at det kan være ud af hensyn til en partner, at vi ikke bare åbner op om vores sexlyst.
- Det er svært at snakke om, fordi partneren nemt kan tage det personligt. Men faktisk er der mange andre årsager, end at man ikke længere tænder på sin partner. Det kan også være stress, søvnmangel og hormoner, siger hun.
"Manglende lyst kan være et forbigående fænomen."
Læg pisken væk
Også Jesper Bay-Hansen peger på, at der kan være mange forskellige årsager til manglende sexlyst, som har forskellige grader af alvor.
- Manglende lyst kan være et forbigående fænomen, men andre gange kan det også være udtryk for, at man mistrives – det kan være noget i samlivet, familielivet, arbejdslivet eller en biologisk problematik. Manglende lyst som opleves som en gene for kvinden selv eller giver problemer i samlivet, skal tages seriøst. For nogle er det relevant at tage kontakt til lægen, hvis man vedvarende oplever manglende sexlyst som en gene, men der hvor vi kommer til at sammenligne os selv og vores lyst med andres, der bliver det et seksuelt selvmål, siger han.
- Mange kunne gøre sig selv en tjeneste ved at øve sig i at have det godt med den lyst, de har. Det nytter ikke noget, at du går og pisker dig selv. Og forestiller dig, at din lyst er mindre end alle andres. Det bliver den sjældent større af. Hav det godt med den lyst du har, og lade være med at tænke over, hvor meget lyst, du tror alle andre har, siger han.
LÆS OGSÅ: Ekspert: Manglende sexlyst er helt almindeligt
Giv lysten en chance
Én vigtig ting, der er værd at notere omkring kvinders sexlyst og som kan være en af grundene til, at du måske føler, din sexlyst sakker bagud, er, at kvinder ofte har en lyst, der skal tændes først, forklarer han.
- Det er et meget vigtigt fænomen, som primært er beskrevet hos kvinder. Det kaldes modtage lyst. Eller receptiv lyst. Det betyder, at kvinden ikke har lyst til sex til at begynde med, men efter hun begynder at kysse, kæle og kramme eller bliver stimuleret på anden vis opbygges lysten gradvist. Hvis man som kvinde overvejende har modtage lyst, vil det være en god idé at give lysten en chance, for så kan det være, den kommer, siger han.
Maj Wismann peger på, at mange kvinder ikke har den bedste kontakt til deres egen seksualitet. Og hvis de ønsker at blive i stand til at tændes hurtigere skal de arbejde med det. Kvaliteten af den sex, de har, skal forbedres, så de har lyst til at reagerer på den lyst, de føler.
"Måske gør han faktisk slet ikke noget, af det, der rent faktisk tænder dig."
- Find ud, hvad der virker for dig. Sæt dig ned og lav en times øvelse, hvor du først bruger 30 minutter på at nedskrive, hvad tænder dig hurtigt og herefter 30 minutter på, hvad der tænder dig af. Kig på listerne om et par dage. Bevidstheden hjælper. Og så kan du overveje at snakke med din partner efterfølgende, for måske gør han faktisk slet ikke noget, af det, der rent faktisk tænder dig, men mere det, der tænder ham – eksempelvis at gå direkte efter de erogene zoner i stedet for at varme op med kys og kæleri eller noget helt andet. Har du én gang fået madforgiftning i en restaurant, så vender du jo ikke tilbage. Det er det samme med sex. Det skal være godt, for at du har lyst til at blive ved med at gøre det, siger sexolog Maj Wismann.
Hverdagen spænder ben
Desuden mener hun, at mange undervurderer hverdagens trummerum.
- Der er mange kvinder, der har enormt lav sexlyst qua deres måde at leve livet på – børn, manglende søvn og stress. Sexlyst handler jo dybest set om, at vi skal forplante os, og kroppen tænker ikke, det er tid til at føre generne videre, når man er presset, siger hun.
Derfor kan det ofte være et spørgsmål at lægge nogle ting om – ofte få mere søvn ved at gå tidligere i seng.
- Mange betragter deres sexlyst som deres højre arm og går i panik, hvis den ikke er der. Men der skal arbejdes for den, siger hun og slutter:
- Jeg kender flere par, der kun har sex én gang om måneden og er rigtige glade for det, men så tager det måske tre timer og de nyder det til fulde, siger hun.
LÆS OGSÅ: Sex: Her er de største myter