Bonderøvens kæreste: Forbløffet over folks frækhed
Fem år på tv-skærmen har kostet på privatlivets konto, fortæller "Bonderøvens" kæreste Theresa Maria Jessing.
Det enkle liv som hun og Frank Erichsen lever har grebet danskerne. En million ser programmet 'Bonderøven' hver uge. Bag idyllen gemmer sig dog en hverdag på godt og ondt.
Fem år på danskernes tv-skærme har nemlig kostet på privatlivets konto – som når folk kommer på søndagstur helt ind i køkkenhaven, fordi de lige vil høre, hvordan det går med valnøddepodningerne eller for at se, hvor store børnene er blevet. Derfor er betingelsen for interviewet da også, at det skal foregå på en café i Aarhus frem for i hjemmet 'Kastaniegården'.
– Mange er velmenende og kommer for at give os gode råd om et gammelt håndværk eller en teknik, men langt de fleste er bare nysgerrige. Frank er god til at sige: "Ved du hvad, det er privat, det her...", men jeg bliver så forbløffet over folks frækhed, at jeg har svært ved at sige fra. Så jeg ender med at stå og være høflig, mens jeg undrer mig over, at folk ikke selv kan se, at de vader ind over vores grænser, fortæller Theresa Maria Jessing.
Læs også: Sådan lever vi det simple liv
Alternativ til brug-og-smid-væk-kulturen
Idéen bag parrets bøger – ligesom i hverdagen og i tv-programmerne – at få værdier som det gedigne håndværk, selvforsyning og bæredygtighed afmystificeret og forklaret, så almindelige mennesker kan være med. At få budskabet om et alternativ til en hektisk hverdag og den moderne brug-og-smid-væk-kultur "ud over rampen".
Derimod handler det ikke om fanatisme, siger hun. Og derfor ærgrer det hende, når folk bliver overraskede over, at det ældste barn går i deltidsbørnehave, eller at Frank bruger en traktor, når han pløjer.
– Nogle synes, det er snyd og humbug. De tror, at vi viser ét foran kameraet og lever vores liv helt anderledes i hverdagen. Men vi lever, som man ser det på tv. Og fordi Frank har sået eller radrenset med hest, så betyder det ikke, at han aldrig bruger moderne teknik. Han gør jo netop en dyd ud af at sige i hvert program, at det handler om at gøre alting lidt mere enkelt, ikke om at vende tilbage til stenalderen, og nogle gange fungerer det altså bedst at bruge en traktor.
Instrueret familie-idyl
DR vil gerne have familien mere ind over programmerne.
– De vil rigtig gerne give det et islæt af familieliv og hygge. Men det er en balance, for jeg nægter at understøtte det glansbillede, folk har af os som nogle islændersweater-folk i gummistøvler. Men selvfølgelig kan det godt blive lidt meget med 30 minutter, hvor man følger Frank fra projekt til projekt uden afbrydelse, og så var DR bange for, at Frank skulle fremstå som sær, hvis man ikke så, at han også er et familiemenneske, griner hun.
– Derfor er ungerne og jeg med. Men kun, når vi har lyst, og det falder naturligt, siger Theresa Maria Jessing.
Læs også: Peter Øvig: Skilsmissen er værste oplevelse
Læs hele interviewet med Theresa Maria Jessing i denne uges ALT for damerne nr. 44/2012.