"Jeg kan virkelig være irriterende emsig"
Forfatter og tidligere politiker Ritt Bjerregaard om at gøre sig umage, blande sig for meget og om yndlingsbær.
Hvem var den første, du kyssede?
– Det var en dreng, da jeg gik i skole. Han hed Leif. Jeg tror, det var i mellemskolen. Vi var forelskede i hinanden, men vi blev aldrig rigtig kærester.
Hvilken film bør enhver kvinde have set?
– Af de nyere film synes jeg, man bør have set den franske film ”Amour”. Nu er jeg selv 72 år gammel, og den handler om et gammelt ægtepar og om nogle af de beslutninger, de træffer. Hun bliver syg og kan slet ikke fungere, og han tager sig af hende. Det er en meget smuk og tankevækkende film.
Hvad vil du sige, hvis du mødte dig selv som 18-årig?
– Så ville jeg sige, ”Bare giv den gas.” Jeg tror ikke, jeg behøvede at få det at vide af andre. På det tidspunkt gik jeg ud af skolen, tjente nogle penge, købte mig en lille scooter og havde et par forskellige job, før jeg begyndte på seminariet. Så der var fuld gang i den.
Hvad er det vigtigste, du har lært af din far?
– Selvtillid. Når der var noget, jeg var ked af eller utilfreds med i skolen, så var svaret altid, ”så må du jo bare gøre dig noget mere umage næste gang.” Det var hele tiden underforstået, at jeg godt kunne. Jeg hørte aldrig, at han sagde: ”Det kan du godt opgive, for det klarer du aldrig.”.
Hvad ville du sige, hvis du skulle bagtale dig selv?
– Så ville jeg sige, at jeg blander mig i alt for meget. Jeg har alt for mange gode råd til folk om, hvordan de skal klare deres liv. Det kan være smadder irriterende. Det kan f.eks. være nogle, der absolut skal til at gå til pilates, hvis de trænger til at tabe nogle kilo. Eller nogle, der har en dum kæreste og skulle se at få skiftet ham ud med en anden. Jeg kan virkelig være irriterende emsig. Jeg kan godt komme med råd, selvom folk ikke har spurgt mig.
LÆS OGSÅ: "Jeg har en lidt uheldig skolemesterudstråling"
Hvilken beslutning har du fortrudt?
– Dem har jeg ingen af. Jeg er en af dem, der dyrker Edith Piafs udsagn: ”Je ne regrette rien” – jeg fortryder ikke noget. Det er et princip. Hvis noget går dårligt, så tager det ikke lang tid, før jeg hæfter mig ved de gode ting ved det, og hvordan jeg kan komme videre. Hvis man ser på mit politiske liv, vil det også være karakteristisk. Jeg kommer videre efter nederlagene.
Hvilken bog er den første, du læste?
– Vi havde ikke så mange bøger i mit hjem, men min far havde nogle Tarzan-bøger, og de så vældig spændende ud, så de var de første, jeg gik i gang med. Og jeg troede jo ikke på, at jeg selv var hende den kedelige Jane. Jeg tænkte mere på mig selv som sådan en Tarzan, der svingede sig rundt i junglen.
Hvad ville du aldrig give penge for?
– Krydstogtrejser. Det forekommer mig at være ualmindeligt dødssygt at sidde på sådan et stort skib, der har sit eget liv. Jeg kan bedst lide at rejse på egen hånd. Jeg vil heller ikke give penge for dårlig mad, f.eks. almindeligt svinekød, hvor jeg ikke ved, hvordan grisen har levet. Så spiser jeg hellere lidt mindre. Jeg er meget glad for økologi og køber det, hvis jeg kan.
Hvad laver du for tiden?
– Jeg har brugt mange kræfter på, sammen med Jørgen Vittrup, at skrive en bog om bær, og heldigvis får jeg nu en del søde reaktioner på den. Og så er det jo havetid, så jeg er også i haven.
Hvilket bær er dit yndlingsbær?
– Jeg har yndlingsbær, når der er sæson for dem. Dvs. når det er jordbærsæson, og der mener jeg danske jordbær, så elsker jeg jordbær. Så bliver jeg træt af dem. Men så kommer hindbærrene heldigvis. Og ribsene og blåbærrene.
LÆS OGSÅ: Sima Samar: "I Afghanistan er der ligeløn"