Jesper Steinmetz

"Der gik virkelig panik i mig, og jeg var bange for at blive mast ihjel"

USA-korrespondent Jesper Steinmetz om at være bange for at blive mast ihjel, om at få hjemve af grov, dansk humor og om sit livs bedste beslutning.

Hvornår har du nydt dit arbejde mest? 

– Når jeg har været hjemme hos helt almindelige mennesker, der har åbnet deres dør og liv for mig og indviet mig i deres historie. I de situationer synes jeg næsten, det er uforskammet, at man kan kalde det et arbejde – og at man endda får penge for det. Ganske enkelt fordi det giver mig så meget at lytte til andre menneskers historier.

Hvad er dit mest irriterende karaktertræk? 

– Ifølge min kæreste er det, at jeg stabler køkkenservice og bestik, så det er farvekoordineret og arrangeret efter design. Han synes, det er grænsende til OCD (obsessive compulsive disorder). Selv synes jeg selvfølgelig, at jeg absolut ingen irriterende karaktertræk har, ha ha.

Hvad er din største succesoplevelse indtil nu? 

– Jeg synes altid, at det, jeg lige har oplevet, er det sjoveste og mest spændende. På den måde er jeg god til at få det bedste ud af selv de mest banale begivenheder. Så lige nu synes jeg naturligvis, at min største succesoplevelse er, at jeg efter halvandet års indsats og sideløbende fuldtidsjob har færdiggjort min bog. Havde du spurgt mig for fem år siden, var min største succesoplevelse, at jeg havde lært at tale portugisisk.

Hvornår har du været mest bange? 

– For omkring 15 år siden, hvor jeg sammen med en million andre var til Rolling Stones-koncert på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Da den million mennesker skulle væk fra stranden og gennem byens smalle gader, blev vi alle presset mod hinanden. Der gik der virkelig panik i mig, og jeg var bange for at blive mast ihjel. Det var nogle år efter den frygtelige ulykke på Roskilde Festival.

Hvornår vidste du, hvad du skulle bruge dit liv på?

– Som 20-21-årig arbejdede jeg som radiovært på DR P3, samtidig med at jeg læste filmvidenskab på universitetet. På DR var jeg omgivet af rigtig dygtige journalister, og jeg kunne mærke, at de kunne noget, jeg absolut ikke kunne. De inspirerede mig til at blive journalist, så jeg kvittede radiojobbet og søgte ind på Journalisthøjskolen. Det er stadig mit livs bedste beslutning. 

Hvilken begivenhed har ændret dit liv? 

– Det må næsten være, da jeg som 25-årig boede et år i Australien. Der blev jeg bidt af udlandsbacillen og besluttede mig for, at jeg en dag igen skulle bo i udlandet. Den drøm gik i opfyldelse for ti år siden, da jeg flyttede til USA.

Hvilke ord/vendinger bruger du lidt for ofte? 

– På det seneste har jeg taget mig selv i at begynde mange af mine svar med ”uha ja”, når jeg bliver spurgt om noget på tv. Og det er simpelthen så irriterende, at jeg ikke kan slippe af med den dårlige vane. 

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv? 

– At jeg er langt mere modig, end jeg havde drømt om. Jeg havde ikke troet som barn, at jeg senere i livet skulle blive dristig, pågående og tage chancer. Det indser jeg nu, at jeg er blevet.

Hvad kan få dig til at grine? 

– Grov, dansk humor. Efter 10 år i USA elsker jeg, at man stadig kan være indforstået og sarkastisk i Danmark. Det er i de tilfælde, jeg oplever virkelig sjov, dansk humor, at jeg får hjemve, hvad jeg ellers ikke er tynget af.

Færdiggør sætningen: Jeg kunne aldrig finde på, at …

– ... tage på rejse med et krydstogtsskib. Så hellere en kugle for panden. Jeg er meget rast- løs og ville blive sindssyg af at opholde mig samme sted i ugevis og lade andre bestemme, hvilke byer jeg skulle se hvornår. Jeg vil gerne selv bestemme. Også i mine ferier.