Efter 24 års forhold med Johan har Julia fundet ud af, at især to ting er vigtige for at holde liv i deres kærlighed
Efter 24 år og to børn har Julia Lahme lært en ting eller to om, hvordan hun og manden Johan holder liv i forholdet.
Det er snart 24 år siden, at Julia fandt sin store kærlighed, Johan Forsby, bedre kendt som rapperen Jooks, der senere førte til sønnerne Sofus på 12 og Elias på 16. Og selvom årene, hvor børnene var små, var vanvittige, så var Julia og Johan enige om, at de skulle igennem det.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Det kom de også. Og i dag står de måske stærkere end nogensinde før i deres kærlighed.
Hun selv peger på, at én af hemmelighederne til at holde liv i kærligheden efter mange års ægteskab er, at de taler sammen. Hele tiden.Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
”Det kræver rigtig meget at passe på hinanden, men helt konkret, så taler vi helt vildt meget sammen. Jeg fortæller Johan alt, og vi deler alt. Vi er også meget opmærksomme på at have samtaler, der ikke handler om planlægning eller børn. Det øver vi os i, for hvis ikke vi er opmærksomme på det, så er børnene det eneste, vi taler om, når vi er alene. Og det er jo megafedt også at tale om noget andet, det skal man bare lige huske.”
Vigtige elementer i et forhold
Ud over at Julia Lahme og hendes mand taler sammen om alt, husker hun også hele tiden på to andre ting. Ting, som det har taget hende lang tid at forstå, men som hun mener, er nogle af de vigtigste elementer til at holde liv i et forhold.
At hun selv skal tage ansvar. Og at alt ikke handler om hende.
”Min mands kærlighed til mig skal ikke handle om mig, den skal handle om ham. Det, at han elsker mig, skal gøre ham til et federe menneske i hans eget blik. Det skal gøre, at han har et federe liv, en bedre hverdag og flere muligheder. Det skal løfte ham op til skyerne, ligesom det, at jeg elsker ham, skal løfte mig,” siger hun og fortsætter:
”Kærligheden bliver besværlig, når vi tror, at den skal handle om os selv, for så kan ens partner ikke undgå at gøre noget forkert. Alt bliver et angreb, fordi den anden hele tiden skal bevise, at vedkommende elsker os i stedet for, at vi tolker kærligheden ind i en kontekst af, at vi selv skal tage ansvar for den. Hvis Johan hele tiden skal bevise overfor mig, at han elsker mig, så kan han aldrig blive færdig. Hvis jeg i stedet ser på ham og tænker, jeg hele tiden skal vise, jeg elsker ham, og han ser på mig og tænker, at han hele tiden skal vise mig, at han elsker mig, så har vi hver især taget ansvaret, og så kan kærligheden holde.”
Placerer vi os selv i centrum i vores tilgang til kærlighed, mener Julia, at vi sætter vores partner i en situation, hvor vedkommende aldrig vil leve op til forventningerne. Tværtimod piller vi personens selvværd ned, og det er ikke kærlighed. I stedet skal vi se hinanden for dem, vi hver især er.
”Hvis vi vil have et kærlighedsfuldt liv, er vi nødt til at være med det menneske, vi er med, i alle vedkommendes fejl og mangler, for vi har dem også selv. Kærlighed er ikke noget, man får, det er noget, man giver. Det lyder så dumt, men man kan ikke brokke sig over, at man ikke får nok, så må man selv give mere. Hvis man er i et meget dårligt forhold, skal man selvfølgelig skynde sig væk, og hvis man er ked af det, kan man ikke elske sig glad. Jeg taler om hverdagsbrok, hvor vi er nødt til at tage ansvaret. Vi skal være med vores kærlighed og passe på den som det fælles tredje.”
Læs hele interviewet med Julia Lahme på linket nedenfor, hvor hun fortæller mere om den beslutning, hun tog for et års tid siden, og som har lagt kimen til den bog, hun nu er aktuel med, ’En bog om kærlighed’, men også om, hvordan jagten på perfektionisme fratager os muligheden for at se kærligheden i det simple.