Kære Robak: “Min mand har altid nejhatten på, når vi skændes”
Min mand og jeg har svært ved at kommunikere, hvad gør vi, spørger en læser i denne uges brevkasse. Læs svaret fra Go’morgen Danmark-vært Michael Robak, der hver uge tager stilling til livets små og store dilemmaer.
Kære Robak,
Vi er som så mange andre en sammenbragt familie. Min mand og jeg har boet sammen de sidste seks år. Vi har tilsammen seks børn, hvoraf de tre er flyttet hjemmefra. Det har naturligvis givet konflikter undervejs med så mange børn og to forskellige måder at opdrage på. Mit tilbagevendende problem er, at min mand ikke vil tage "Jahatten" på og hjælpe med at finde løsninger eller kompromiser. I stedet holder han stædigt fast i sine meninger, og det gør vores konflikter låste og slider os begge op.
Jeg er nu nået dertil, hvor min krop fysisk reagerer på de mange uløselige konflikter. Jeg har før haft stress og genkender symptomerne som hjertebanken, søvnløshed og træthed.
Han hænger sig meget i "hvad vi plejer at gøre", mens jeg er mere til at finde løsninger til en given situation med hensyntagen til, at vi hjælper vores børn bedst muligt på vej. Vi elsker hinanden, men
vi er også begge klar over, at der skal ske noget markant i vores måde at kommunikere på, hvis dette forhold skal overleve.
Har du nogle gode råd eller generelle betragtninger?
Mvh. Anja.
Kære Anja,
Jeg er sikker på, at der er masser af mænd og kvinder, som lever i sammenbragte familier, der kan genkende dine problemer. Jeg kender eksempler, hvor det rent faktisk er lykkedes at lave nye stærke familier med "dine og mine" børn, men jeg har desværre set endnu flere, som ikke har kunnet få det til at fungere. En sammenbragt familie er en vanskelig konstellation, med alle de usagte følelser, hensyn og værdisæt, som skal gå op uden, at børn eller voksne kommer i klemme. Parforholdsproblemer i dén familietype er af samme grund tit meget komplekse. Der er ingen nemme eller hurtige løsninger. Desværre. Derfor bliver I også nødt til gå nye veje for at forbedre jeres samarbejde og kommunikation. Der skal ske noget. De stresssymptomer du beskriver, skal du tage alvorligt.
Jeg synes, at I skal opsøge professionel hjælp. I har brug for en "kampleder," der kan sørge for, at I begge får talt ud, og at der bliver set på jeres konflikter med fornuftige øjne, så din mands principrytteri ikke ender med at kvæle jer. Hvis han ikke vil i familie- eller parterapi, må du selv opsøge hjælpen for at få inspiration, overblik og afklaring. Hurtigst muligt.
LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Hvorfor kan mænd ikke planlægge?”
LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Jeg savner romantik og nærvær fra min kæreste”
LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Min mand vil skilles”