Klumme: Hvor svært kan det være at leve dit drømmeliv?
Vi skal ikke kun drømme os til, hvilket slags liv vi vil have. Vi skal gøre noget aktivt for at nå dertil – og det kan coroantiden måske få os til. Det mener coach og iværksætter, Tau Rebecca Mikkelsen.
Coronatiden er for mange en negativ og udfordrende tid fuld af isolation, angst og nedlagte planer.
Men for mig er det også en spændende tid. En mulighedernes tid. Når døre lukkes et sted, så vækker det en nysgerrighed i mig. Hvilke nye døre kan jeg så åbne?
Jeg skal finde nye måder at være sammen med mennesker på. Jeg skal finde nye veje i min virksomhed.
Det er ikke for at bagatellisere corona. Mange mennesker er dybt berørte, og folk dør. Den sorg og frustration har jeg stor respekt for.
Samtidig vil jeg også gerne invitere til, at vi kigger på mulighederne i denne anderledes tid. For alt andet lige har det givet mange af os et midlertidigt pusterum, et frirum med plads til refleksion.
En mulighed for at mærke efter: Lever jeg det liv, jeg gerne vil? Gør det liv, jeg lever, mig glad? Er der plads til det, jeg ønsker i mit liv? Har jeg den frihed, jeg ønsker? Den sundhed, de relationer, det job, den økonomi?
Hvis du havde en magisk tryllestav…
Jeg arbejder professionelt med at hjælpe folk med at kigge på disse spørgsmål.
Mange mennesker kan faktisk ikke svare på spørgsmålet: "Hvordan ser dit drømmeliv ud? Hvad for et liv vil du elske at leve?"
Vores måde at leve på giver slet ikke mulighed og plads til at mærke efter og stille os selv det spørgsmål. Vi er så vant til, at livet er noget, der styrer os og hiver os afsted i den retning, der gør, at vi kan komme igennem hverdagen.
Jeg spørger altid mine klienter: Hvis du troede, at alt var muligt. Hvis du havde en magisk tryllestav, alle penge i verden og vidste, at du ville få succes med alt, hvad du gør. Hvad for et liv ville du så leve? Hvordan ser dit drømmeliv ud?
Og svaret er ALTID, at deres liv ville se anderledes ud, end det gør nu.
Du kan, hvad du vil
Men hvorfor lever vi ikke bare det liv, vi vil elske at leve? Hvor svært kan det være?
Det er faktisk rigtig svært. For vi tror simpelthen ikke på, at det er muligt.
Vi har lært – og det sidder meget dybt i de fleste af os – at det er vores ydre omstændigheder, der bestemmer vores muligheder.
Jeg kan ikke arbejde med det, jeg virkelig elsker, fordi jeg ikke har uddannelsen. Jeg kan ikke rejse verden rundt med min familie, fordi jeg ikke har pengene. Jeg kan ikke finde en kæreste, fordi jeg bor i en lille by.
Vi sidder fast i vores overbevisninger om os selv og verden, og vi er styret af nogle mønstre, der fortæller os, hvad vi kan og ikke kan.
Og som Henry Ford sagde: "Lige meget om du tror, du kan, eller du tror, du ikke kan, så har du ret."
Og hvis man mærker efter, så ligger der en kæmpe energi og drive i det udsagn. Det GØR en forskel, om jeg tror, at jeg kan, eller om jeg tror, at jeg ikke kan.
Tænk som en elitesportsudøver
Det ved man godt i elitesporten.
Her arbejder man meget bevidst med den mentale kraft, der ligger i en autentisk tro på, at JEG KAN. Alle sportsudøverne er i sublim form, så det, de i virkeligheden konkurrerer på, er mindsettet.
Visionen for målet, den intense træning med at ”tage sejren på” inden konkurrencen.
Det er hende, der har visualiseret sig selv løbe over målstregen som den første, hende, som har modtaget publikums stormende applaus i sin fantasi, og som har følt sejren i sin krop inden start, der vinder.
Og hun ved, at hvis hun har den mindste tvivl, den mindste ”bare jeg nu også kan”, så har hun tabt.
Plejer duer ikke mere
"Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert", siger Pippi.
Og det kan da godt være, at Pippi har slået sig et par gange med den attitude. Men samtidig er det mindset helt sikkert også årsagen til, at hun rent faktisk klarede rigtig mange ting, som hun jo ikke kunne være 100 procent sikker på, at hun kunne, før hun gjorde det.
Alligevel ønsker de fleste af os en garanti for, at det kommer til at gå godt, inden vi gør det. Vi vil på forhånd vide, at vi lykkes. At vi godt kan.
Vi vil helst have, at der er ild i pejsen, før vi lægger brænde på. Vi vil have succesen, før vi kaster os ud i at starte virksomheden.
Men det virker ikke rigtig på den måde. For hvis vi vil have en garanti for, at det, vi gør, virker, så kan vi jo kun gøre det, som vi har gjort før. Og så må vi blive i vores komfortzone og gentage det, vi plejer. Men det er ikke her, det nye opstår.
En klog person sagde engang: Nogle mennesker lever 90 år. Andre lever ét år 90 gange.
Sat lidt på spidsen, så gør mange af os det sidste.
Vi bliver i vores komfortzone og gentager det liv, vi kender. Også selvom den zone ikke nødvendigvis er den mest komfortable. Men vi kender den trods alt. Og vores hjerne fortæller os, at det er vigtigt at blive i den sikkerhed.
Farvel til frygthjernen
Vores hjerne opererer nemlig fortsat som vores urhjerne. Den er stadig indkodet på samme måde, som dengang vi levede på stepperne for tusindvis af år siden, og dens opgave var at holde os i live.
I bogstavelig forstand: Kan jeg blive ædt af en tiger, eller er jeg i sikkerhed. Og alt, hvad vi ikke har gjort før, oplever vores hjerne som en potentiel "tiger".
Hvis vi bliver bevidste om, at det rent faktisk er det, der sker, så kan vi begynde at tage styringen, i stedet for at lade vores frygthjerne dominere. For alt andet lige, så er det meget sjældent et spørgsmål om liv eller død, når vi får lyst til at bevæge os udenfor vores komfortzone.
Når vi først begynder at åben op for det nye, så vil vi også møde andre forhindringer inden i os selv.
For vi skaber en masse benspænd og sætter forhindringer op for os selv, der gør det svært at bevæge sig fra der, hvor vi er, til der hvor vi gerne vil hen.
Vi er derfor nødt til at kigge ind ad og gå på opdagelse i os selv.
Det er ikke kun os, der skal få vores liv og drømme til at vokse. At skabe vores drømmeliv kræver også, at vi selv er parate til at vokse som mennesker. Og det er en indre proces, som kræver nysgerrighed, kærlighed, mod og beslutsomhed.
Velkommen til dit drømmeliv
Når jeg arbejder med mine klienter, introducerer jeg dem for et mindset og værktøjer, der giver dem indsigt og kraft til at komme i mål med det liv, de drømmer om.
De lærer at stille skarpt på, HVAD det er, de gerne vil. Og HVORFOR de gerne vil det. De lærer at få øje på, hvor det er, de spænder ben for sig selv, og de får værktøjer til, hvordan de i stedet kan blive deres egen bedste støtte på rejsen mod deres drømmeliv.
Med selvindsigt og de rette værktøjer kan vi alle accelerere vores drømme. Og det føles som en katapult, der skaber flow, muligheder og fører os derhen, hvor vi føler os allermest levende.
Så hvad drømmer du om?
Howard Thurman, som var Martin Luther Kings mentor, sagde engang disse kloge og inspirerende ord: "Don't ask what the world needs, ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs are people who have come alive."
Så prøv engang det her: Luk øjnene et øjeblik. Træk vejret dybt og forestil dig, hvordan dit liv ser ud, når du gør det, der får dig til at føle dig allermest glad, energifuld og levende. Dét, der får dig til at lyse og boble inden i.
Mmm, kan du mærke det? Det er et godt sted at være.
Velkommen til dit drømmeliv. Go do it!