Mathilde Falch: ”Der er en frihedsfølelse i, at der er nogen, der ikke kan lide det, jeg gør”

Sanger og sangskriver Mathilde Falch befinder sig lige nu i en situation, hun altid har frygtet: Der er nogen, der synes, at hun har været for meget og ikke kan lide hende – og det har hun fundet en uventet frihed i. Det fortæller hun til ALT for damerne i video-serien ’Damernes Discman’.

”Jeg har en grundangst for at være for meget. Det har fyldt rigtig meget for mig hele mit liv, men heldigvis slipper jeg det mere og mere.”

Sådan fortæller Mathilde Falch til ALT for damerne i forbindelse med video-serien ’Damernes Discman’, som du kan læse mere om i bunden af denne artikel. Serien ledsages af en playliste med danske, kvindelige kunstnere, hvis formål er at fremme kvinder i musikbranchen. En branche, hvis udfordringer Mathilde Falch har været med til at påpege.

For nyligt deltog hun nemlig i dokumentaren ’Sexisme i musikbranchen’, som sætter fokus på nogle af de strukturelle udfordringer i den danske musikbranche. I den forbindelse har sangeren måttet se sin grundangst i øjnene.

”For mig har det værste, der kunne ske, altid været, at rigtig mange mennesker hadede mig eller syntes, jeg var for meget. Nu står jeg pludselig i den situation pga. dokumentaren, og på en måde er der faktisk en frihedsfølelse i at kunne se sort på hvidt, at der er nogen, der ikke kan lide det, jeg gør. Og at kunne mærke, at det ikke er det, der betyder noget. Det betyder noget, hvad dem, der kender mig, synes. Så jeg tror, det gode, gamle råd om at se sin angst i øjnene virker for mig igen nu.”

Optrådte altid uden sminke

I starten af sin karriere optrådte Mathilde Falch altid uden sminke, iført cowboybukser og t-shirt, for hun ville for alt i verden ikke være for meget. Heldigvis slipper hun angsten mere og mere og fokuserer mindre på, hvad andre tænker om hende.

imagepa6nu.png

Foto: Vera Kaiser

”På scenen har det faktisk ikke fyldt så meget for mig de sidste mange år. Og jo mere jeg slipper angsten, jo federe og lettere er det at leve både på og udenfor scenen, fordi der bliver højere til loftet,” siger hun.

Og Mathilde Falch vil netop gerne leve – og hun vil leve livet meget. Derfor jagter hun også de store følelser, hvilket er noget af det, nummeret ’Hvert sekund’ handler om.

”Det må ikke stoppe med at være spændende, intenst og sjovt at være i live. Alt var så vildt, og verden lå åben, da jeg var ung, og den følelse vil jeg stadig gerne have med mig i mit voksenliv. Så det er en sang om gerne at ville føle meget, mærke meget, leve meget. Og om, at når man gerne vil dét, så slår man sig også nogle gange.”

Især på scenen finder Mathilde Falch ind til de ungdommelige følelser.

”Når jeg optræder, har jeg en følelse af, at verden ligger åben, at jeg sætter mig selv på spil og kan falde på halen. Det giver mig en følelse af virkelig at være i live.”

Livsglæden har erstattet mørket

På Mathilde Falchs sjette album fylder glæden ved livet og de gode følelser mere, end de har gjort tidligere.

”Jeg synes, den menneskelige smerte er sindssygt interessant, så i mange år har jeg skrevet om mørket og smerten, men på det her album blev jeg virkelig interesseret i følelsen af livsglæde,” siger hun.

I skriveprocessen blev hun bl.a. inspireret af de samtaler, hun har haft med sit band, når de har været på tour og har tilbragt mange timer i en bus på landevejen. Og faktisk er tourbussen et af Mathilde Falchs yndlingssteder. Hun beskriver det som, at man er en flok venner, der er på mission sammen, og at man i tourbussen træder ind i et særligt rum, hvor verden lukker sig om én, og der bliver skrællet en masse lag af, så samtalerne kan flyde frit.

”Vi har haft mange snakke om at være voksne og samtidig være nogle kæmpe legehoveder. Om, hvornår man lever, og hvornår ens eget behov for at mærke meget er på bekostning af nogle andres glæde. Det er en styrkesang, som også handler om, at hvis vi grundlæggende er ordentlige overfor hinanden og os selv, så er det okay at fejle, uden at det behøver være definerende for vores liv.”

Du kan høre Mathilde Falch fortælle mere om sin sang ’Hvert sekund’ i videoen øverst i artiklen. Sangen ligger på playlisten ’Damernes Discman’, som du kan finde her.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.