Mette Østergaard: Der findes et paradoks i den unge generation af kvinder
I efteråret blev det tydeligt, at sexisme i den grad også findes rundt om på landets medier. At det især har været de yngre kvinder, der har stillet sig frem, kan skyldes en generationsforskel, mener chefredaktør på Berlingske, Mette Østergaard, der selv er en stemme i debatten.
Efterårets sexisme-debat fokuserede i høj grad på chikaner, der havde fundet sted i mediebranchen.
Én af dem, der fortalte om sine egne oplevelser, var Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, som har oplevet, at en tidligere chef tvivlede på, hvorvidt hun kunne bestride posten som kanalchef på TV2 News, da hun var gravid og skulle på barsel.
I anledning af kvindernes internationale kampdag deltog Mette Østergaard i et live-interview på ALT for damernes Instagram, hvor bladets chefredaktør Rikke Dal Støttrup spurgte til, hvorfor hun har valgt at blive en stemme i debatten?
”At jeg gik ind i debatten med min egen personlige historie, var nøje overvejet. Jeg tror, at personer, der har været udsat for en form for chikane, føler, at det er en meget privat oplevelse. Jeg valgte selv at gå ind i det af flere grunde. Blandt andet for at sige, at sexisme også kan handle om andet en sex. Det kan være chikane eller magtmisbrug. Og fordi jeg synes, at mange af de andre modige kvinder var unge og sad i nogle mere udsatte positioner rent arbejdsmæssigt, end jeg gør. Jeg ville gerne vise, at dette ikke kun var en kamp for de unge kvinder at kæmpe. Som chef og leder i mediebranchen synes jeg, at jeg havde et ansvar for at stille mig frem,” siger Mette Østergaard.
”Ligestillingsdebatten herhjemme har tidligere været præget af en underlig indforståethed af, at det jo gik meget godt på trods af internationale sammenligner, der viste det modsatte. Det var som om, at vi som land havde en fælles forståelse af, at vi ikke havde så meget at kæmpe for. Og dét røgslør synes jeg heldigvis, at #MeToo-debatten løftede for. Præmissen om, at alt er godt, er væk nu.”
Et paradoks i den unge generation
At det i efterårets sexisme-debat især har været de yngre kvinder, der har stillet sig frem, kan skyldes en generationsforskel, mener Mette Østergaard.
”Der er en generationsforskel i, hvad man synes, er acceptabel adfærd. Den ældre generation af kvinder har jo taget nogle helt andre typer kampe, såsom overhovedet at komme ind på arbejdsmarkedet. De skal virkelig have mange tak for de kampe, de har kæmpet før os. Og nu er vi nået til et punkt, hvor vi skal skubbe os igennem næste glasloft, der handler om, at vi skal have ret til at være kvinder, uden at vi seksualiseres eller bliver nedgjort på grund af vores køn.”
Mette Østergaard mener, at det er vigtigt, at den ældre generation af kvinder ikke ser den nuværende ligestillingskamp som forkælet eller utaknemmelig overfor de kampe, de selv har kæmpet. Og det næste i kampen om ligestilling er ifølge den 40-årige journalist og chefredaktør dét paradoks, der udspiller sig blandt unge kvinder.
For nok er det den yngre generation, der går forrest lige nu i debatten, men blandt de helt unge kvinder eksisterer der samtidig en kamp om lavt selvværd og et unaturligt forhold til, hvordan en kvinde skal se ud.
”Der er rigtig mange helt unge kvinder, der løber ind i unaturlige og uopnåelige forventninger til, hvordan de skal se ud, og det er ikke særligt godt for deres selvværd. Vi har brug for, at der kommer en generation af meget stærke unge kvinder, som kan udnytte nogle af de muligheder, vi hele tiden er med til at skubbe grænserne for. Det synes jeg godt, at vi kan fokusere mere på fremover,” understreger Mette Østergaard.
Se hele interviewet på ALT for damernes instagram: @altfordamerne