Mette Sommer: ”Jeg gik og gemte på nogle ting”

Sidste sommer forelskede vi os alle i Mette Sommer, da hun deltog i programmet ’The Bachelor’, men bag smilet og det selvsikre ydre findes en pige, som ikke blev mødt af sine forældre, og som har haft en turbulent ungdom. I ALT for damernes podcast ’Tungdom’ tager hun os med tilbage i tiden.

Mette Sommer er selvsikker. Hun hviler i sig selv, og hun besidder en ro, som gør, at man altid føler sig tryg i hendes selskab. Det skinnede igennem i hvert eneste afsnit af TV2’s ’The Bachelor’ sidste sommer, hvor hun uge efter uge viste overskud og kærlighed til alle kvinderne i huset. En moderne form for søstersind.

Men i ALT for damernes podcast ’Tungdom’ fortæller hun til journalist Josefine Stork, at det ikke altid har været sådan.

”Jeg havde en turbulent ungdom, som kommer ud af en turbulent barndom. Min mor havde nogle udfordringer, som gjorde, at jeg ikke fik det, jeg havde behov for. Min far arbejdede meget, og han havde svært ved at give mig det, jeg havde brug for af omsorg, kærlighed og bekræftelse,” husker hun, når hun ser tilbage.

”Jeg var altid en meget glad pige med smag for livet, men jeg gik også og gemte på nogle ting, da jeg var barn,” fortsætter hun i ’Tungdom’.

Søgte bekræftelse hos mændene

For den bekræftelse Mette ikke fik hjemmefra fra sine forældre, søgte hun hos vennerne – og det gik ikke altid lige godt. Hun ville nemlig hele tiden finde de sejeste og mest populære at bruge tid sammen med, og når der så kom nogle, som var endnu sejere eller endnu mere populære, så gik hun derover.

”Når jeg ikke sad ved det rigtige bord i kantinen i gymnasiet, fik jeg ondt i maven. Jeg ville jo gerne derover, fordi jeg vidste, at de fik bekræftelse fra både pigerne og fyrene,” forklarer hun.

Det var nemlig vigtigt for Mette at blive bekræftet fra alle køn og alle mennesker – også selv om hun havde en kæreste. I sin higen efter at blive set endte hun derfor med at være sin ungdomskæreste utro af flere omgange.

”Når jeg var i byen med pigerne, drak jeg mig så fuld, at jeg ikke kunne huske en skid dagen efter, og alligevel havde jeg kysset med tre forskellige fyre. Det er sgu ikke så fedt, og bagefter benægtede jeg det jo bare,” mindes hun om gymnasietiden.

”Hvis vi var ude og jeg så en fyr, der var pæn, og min veninde også synes, at han var pæn, så fik hun albuen, og så endte jeg med at kysse med ham. Det var bare bekræftelse igen og igen. Jeg blev aldrig mættet,” siger Mette Sommer.

Hendes higen efter at blive bekræftet i et forsøg på at finde ud af, hvem hun egentligt var inderst inde, har også resulteret i en del brud med ungdomsveninderne. Af den simple årsag, at hun ikke opførte sig ordentligt over for dem, kan hun godt se i dag. Hun ”sejlede rundt i de år,” erkender hun.

Hjælp gennem terapi

Rejsen fra den unge pige, der ikke kunne finde ro i sig selv, til den voksne kvinde, vi kender Mette Sommer som i dag, har indeholdt en masse terapi, fortæller hun i ’Tungdom’. Hun har fundet ind til roden af sine problemer og ved i dag godt, hvorfor hun opførte sig, som hun gjorde, og hvad hun kan gøre for netop at ændre det.

”Da jeg lige var blevet færdig med min uddannelse, havde jeg med omsorgssvigtede børn at gøre, og der kunne jeg bare sætte flueben ved ret mange ting. Omsorgssvigt er jo et kæmpestort ord, og det er ikke noget, man bare skal kaste ud til højre og venstre, men jeg passer ind i den kategori. Ved at kigge på de ting og læse om, hvad man gør herfra, har jeg lært meget,” siger hun.

”Jeg har gravet dybt og kunne se mine forældres adfærdsmønstre, og så har jeg lært om de fem kærlighedssprog, som er virkelig vigtige, hvis man ikke kan finde ud af, hvad man mangler i et kærlighedsforhold. Og så handler det om modenhed,” slår hun fast.

I dag er hun den første til at sige undskyld, hvis hun begår en fejl, og ungdommens metode med at benægte sine fejltrin, har hun lagt bag sig. Derfor var hendes tid i Bachelor-huset sidste sommer også nemmere end mange af de andre pigers: Netop, fordi hun nu hviler så meget i sig selv og ikke længere søger bekræftelsen.

”Jeg er nået helt ned til bunden af mig selv, og jeg ved præcis, hvor tingene kommer fra. Jeg ved, hvad jeg har brug for,” fortæller hun.

Om Mette Sommer

  • Er 34 år og arbejder som socialpædagog.
  • Deltog i sæson to af 'The Bachelor', hvor hun nåede finalen.
  • Er den ene 'bachelorette' i sæson et af 'The Bachelorette', som bliver sendt i sommeren 2023.

Den fremtidige partner

Nogle gange kan hun godt have tendens til at falde tilbage i de gamle mønstre, hvor hun søger bekræftelse og kan føle sig ’udenfor’, men det sker sjældent, forklarer hun. Det satte nemlig brikker på plads i hende at lære om mennesket på pædagogseminariet og at gå i terapi, og derfor er hun i dag mere bevidst om sine tankemønstre og følelser – særligt i forhold til mænd, så nu ved hun, hvad hun selv skal gøre for at gøre et fremtidigt parforhold mere stabilt, end ungdomsårenes parforhold var.

”Jeg skal være bedre til at italesætte mine følelser. Jeg skal aktivt sige det højt, og jeg skal huske at sige tak i stedet for at tage tingene for givet,” reflekterer hun.

Selvransagelsen har også betydet, at den Mette, der denne sommer tager udenlands for at finde kærligheden i ’The Bachelorette’ er et godt sted, hvor hun er klar til at tage imod kærligheden, og som ved, præcis hvad hun søger efter.

”Han skal være omsorgsfuld, og han skal forstå mine følelser, lige så vel som jeg skal forstå hans. Det er nok mit vigtigste krav. Det skal du kunne, fordi ellers bliver det op ad bakke,” lyder det fra Mette Sommer.

Hør hele historien om Mette Sommers turbulente barndom og ungdom, som stadig den dag i dag kan spøge i ALT for damernes podcast ’Tungdom’.

imagee57w.png

I podcasten 'Tungdom' vil journalist og vært Josefine Stork undersøge følelserne og de tunge tanker fra barn- og ungdommen, som bor så dybt inde i mange af os. I hvert afsnit taler hun med en ny kendt gæst og sammen skruer de tiden tilbage til dengang de havde det svært og hvor alt fra angst, identitetskrise, spiseforstyrrelse og dårligt selvværd prægede en del af deres ungdom.

Håbet er, at du som lytter kan spejle dig og føle dig mindre forkert i dine følelser. For én ting er sikkert. Du er langt fra alene om at have det svært.