Norvest

I 90’erne havde bydelen i København ikke det bedste ry – i dag står folk i kø for kaffe, bagværk og mad

København Lædervest blev Københavns Nordvest-kvarter engang kaldt, og folk udefra kom mest dertil for at få skiftet dæk på bilen. Men nu står de i kø for kaffe, bagværk og mad. For der er sket noget i 2400 NV, hvor kaffebarer, bagerier, restauranter og gallerier lokker lokale og udefrakommende til. Forfatter Marie Hougaard er vokset op i bydelen og guider dig til de bedste steder.

Der var engang, hvor Rentemestervej var et sted, man tog til for at få skiftet dæk på bilen.

Det var også dengang, folk hævede et øjenbryn, når man sagde, man kom fra 2400 NV.

For i 90’ernes Nordvest var der kanyler på legepladsen, og folk i lædervest med store hunde sad på bænkene og drak bajere midt på dagen. Og så var der mosen og kirkegården og Cut’n Colours, hvor man kunne blive klippet hurtigt og billigt. Ingen af stederne havde et godt ry, men det vidste jeg ikke noget om, for jeg var barn og kunne ikke se noget galt med området, jeg voksede op i.

Senere, i 00’erne, begyndte man at tale om NV som det nye hippe sted. Jeg nåede at flytte til den anden ende af byen, inden profetien gik i opfyldelse. Men nu er det sket, og i dag har kvarteret, som engang var lig med slum og autoværksteder, transformeret sig, og nye bagerier, cafeer og restauranter popper op i de gamle industribygninger. Kom med en tur til Nordvest anno 2023.

Flere Fugle

Vi starter på uundgåelige Rentemestervej i Demokrati Garage. Inde i gården, forbi plantekasserne med kål og salvie, findes bageriet Flere Fugle. Her får du ikke kun godt bagværk og god kaffe, for Flere Fugle har også åbent om aftenen, hvor de serverer pizzaer, lette anretninger og vin, hvis man er i det humør.

Skulle du komme en dag, hvor køen er lang, og har du børn med, kan du med fordel gå lidt op ad vejen til Biblioteket Rentemestervej. Derinde ligger Flok Kantine, som også er ejet af Flere Fugle-folkene, og du kan få det samme brød og den samme kaffe bare uden kø (men også uden lækker, nyrenoveret garagestemning).

Flerefugle.dk

FireTyve.jpg
Verden er din østers på mad- og vinbaren Fire Tyve.

Fire Tyve

I garagen ved siden af Flere Fugle ligger mad- og vinbaren Fire Tyve. Stedet er resultatet af tre venners fælles drøm om at lave en low-key og bæredygtig vinbar med små, skarpe serveringer. Her er vinene egen import eller kommer fra mindre producenter, og grøntsagerne på tallerkenen er i sæson og leveres af Svanholm Gods, Brinkholm og Birkemosegaard. Man kan ikke ringe og booke bord på Fire Tyve. Man tager bare forbi, får plads eller venter, mens man nyder et glas vin og den gode stemning.

Fire-tyve.dk

Vin de Table

“Æg” står der på væggen over rækkerne af flasker med dekorative etiketter. I dag er det Vin de Table, der har til huse i lokalerne på Frederikssundsvej, men detaljerne fra købmandsbutikken, der engang lå her, er bevaret. Hos Vin de Table kan du få vin, som er dyrket økologisk eller biodynamisk og produceret uden tilsætningsstoffer. Det er altså naturvine, du finder her, og udvalget er stort. Og i den gamle købmandsbutiks ånd kan du også købe specialøl, alkoholfrie drikke, spiritus, nyristet kaffe, chokolade og ost.

Vindetable.dk

Storrs antikvariat.jpg
Storrs Antikvariat er Nordvests svar på Aladdins hule.

Storrs Antikvariat

At træde ind i Storrs Antikvariat er som at gå ind i en lille lyddæmpet hule. Her kan man lade tid være tid for et øjeblik og forsvinde i bøgerne. Både klassikere og nyere titler findes på Storrs hylder, som i øvrigt er overskuelige at gå til. Og når man alligevel er der, kan man jo også kigge efter en gave til en, man holder af – eller til sig selv. For findes der en mere omsorgsfuld gave end en god bog?

Storrsantikvariat.dk

Kima.jpg
Der er god stemning på restaurant Kima, hvor en diskokugle gør køen til toilettet lidt mere festlig.

Kima

Et af de nyere steder i Nordvest er Kima, som åbnede i efteråret. Billederne, de har postet fra de varme efterårsaftener, får mig til at tænke på steder sydpå, f.eks. La Perle i Paris, hvor man stimler sammen på fortovet. At man kan skabe apéro-stemning på Frederiksborgvej, kom ærlig talt bag på mig. Men det er virkelig godt set, for netop dette hjørne er perfekt til en restaurant.

Den gode stemning strækker sig helt til toiletterne, hvor en diskokugle gør det festligt at vente, og på en hylde i restauranten har lavalampen fået en renæssance. Den har også fået sin helt egen plads på menukortet, hvor man desuden finder confiteret kanin, grillet aubergine og braiseret lammebov.

Kimakima.dk

Skruens.jpg
Bagværket fra Skruens går som varmt brød.

Skruens

På Mågevej, helt nede ved Borups Allé, ligger et mikrobageri, som er ejet af Tobias, der også er bageren. Egentlig er han uddannet økonom, men da corona kom (og blev), begyndte han, som mange andre, at bage. Det startede med, at han bagte rugbrød til sine venner, men snart udviklede det sig, og han begyndte at bage på bestilling til naboer. I dag har han Skruens bageri, hvor du, ud over en snak, kan få en surdejsbolle med vesterhavsost, brød, sødt bagværk og en rigtig god kop kaffe til.

@skruens

Nicolai Wallner Galleri.jpg
Galleri Nicolai Wallner repræsenterer kunstnere som Maja Malou Lyse og Alexander Tovborg.

Galleri Nicolai Wallner

Noget af det bedste ved Galleri Nicolai Wallner, foruden kunsten, er det smukke lokale og de rolige omgivelser. Helt fredeligt kan du gå rundt i det lyse, højloftede rum på Glentevej og fylde øjnene med kunst fra skandinaviske og internationale samtidskunstnere som Alexander Tovborg, Elmgreen & Dragset, Eva Helene Pade, Jeppe Hein, Jesper Just og Maja Malou Lyse. Galleri Nicolai Wallner, som fra begyndelsen har været toneangivende i det københavnske kunstmiljø, flyttede ind i det tidligere bilværksted i NV i 2017 og har været med til at sparke gang i området.

Er man i humør til mere samtidskunst efter besøget hos Nicolai Wallner, kan man gå videre til galleriet Nils Stærk, som ligger lige ved siden af.

Nicolaiwallner.com

Obra Press1.jpg
Der er tryk på kaffekanden og pressen på Obra Press, der kæler for kaffe og kreativitet.

Obra Press

Det ligner en café i et stilrent rum i et ejendomskompleks fra 30’erne, men Obra Press er først og fremmest et sted, der støtter kreative fællesskaber ved at give plads til læring og eksperimenter. Her kan du lave risotryk, mens du nyder en kop kaffe og en hjemmebagt cookie. Du kan også komme til workshop eller bare tage forbi for kaffen og rummets skyld. Åbningstiderne er begrænset, så husk at tjekke, inden du tager afsted.

@obrapress

Tekno Eatery

Social kantine, kalder Tekno Eatery, der ligger overfor Demokrati Garage på Rentemestervej, sig, og det har noget med deres åbningstider at gøre. Her kan du få morgenmad og frokost på hverdage – og kun på hverdage, for de har lukket lørdag og søndag. Til gengæld prioriterer de økologiske råvarer, og der er gode priser: En kop filterkaffe koster 20 kroner, en croissant 25 kroner og dagens ret, f.eks. marinerede hvide bønner med sauteret palmekål, bagt græskar, pecorino og salsa verde, 95 kroner.

Teknoeatery.dk

Andersens Comtemporary.jpg
Værker af Cecilia Fiona hos Andersen’s Contemporary.

Andersen’s Contemporary

Andersen’s står der over døren på en af Rentemestervejs nyere bygninger. Jeg er gået forbi mange gange, men skiltet er diskret nok til, at jeg aldrig har lagt mærke til det før. Men nu jeg har fundet det og er gået derind, føler jeg mig straks godt tilpas i det højloftet rum med det bløde lys. Man føler sig velkommen hos Andersen’s, som repræsenterer både nye og etablerede kunstnere fra hele verden som Lilibeth Cuenca Rasmussen, Farshad Farzankia, Cecilia Fiona, Esben Weile Kjær og Tómas Saraceno.

Andersenscontemporary.dk

Rødder.jpg
Rødder laver en solid hummus, som serveres ved langbord.

Rødder

Her kan du få dig et solidt vegetarisk og økologisk måltid midt på dagen. Kantinen og eventstedet Rødder ligger i den gamle pladefabrik, tegnet af Kay Fisker, på Bispevej. Ud over Rødders smukke arkitektoniske rammer, den anderledes industrielle indgang (rampen man skal ned ad, den store metaldør man skal ind af) er selve rummet hyggeligt indrettet med langborde og åbent køkken.

Herfra serveres frokost tirsdag til fredag fra 11.45 til 13.00 med retter som kimchi og kålpandekager og saltbagt sellericeviche med ristede brunærter på menuen. Det er det eneste tidspunkt, der er åbent, medmindre man lejer stedet til sit eget event.

Rodder.dk

Bisbebjerg Kirkegård.jpg
Der er mange hemmelige steder på Bispebjerg Kirkegård. Her Kolumbarium.

Bispebjerg Kirkegård og Grundtvigs Kirke

Kirkegården, som især er blevet kendt for sine lyserøde kirsebærtræer i foråret, har noget at byde på hele året rundt. De 43 hektar på toppen af Bispebjerg er en oase, og man kan ikke undgå at lade roen sive ind, når man går på stierne under de store træer.

Tag en tur forbi fællesgraven eller gå i Kolumbarium for bygningens skyld og for historierne, der udfolder sig ved hver urne. Du må heller gå ikke glip af Grundtvigs Kirke, som er et af byens mest imponerende kirkerum og storslået i al sin enkelhed.

Grundtvigskirke.dk