Psykologen: Sådan kommer du ustresset gennem juletiden
Læg ikke for meget pres på dig selv i juletiden. Husk at have det sjovt, så du kan bevare juleglæden. Få gode råd af ekspert i stresshåndtering, psykolog Trine M Johnsen.
Her er et interessant fact: Julens stress og jag er som regel noget, vi pålægger os selv.
Årsagen? At vi langsomt, men sikkert, opbygger flere og flere traditioner, forventninger og krav for hvert år, der går.
Det fortæller psykolog Trine M. Johnsen, der er ekspert i stresshåndtering:
– Det starter for mange af os, når vi er unge og holder vores første jul med mand eller kæreste og den lille ny. Vi synes, det er dejligt, når vi laver vore egne traditioner omkring julen, for det giver os følelsen af fællesskab og hygge. Altså indtil vi en jul pludselig opdager, at vi har bundet os selv op på alt for meget, vi skal huske, nå og gøre.
“Det kan meget let blive sådan, at i stedet for at have en fredelig tid med hinanden, så pisker vi rundt.”
Tip 1: Ryd op i dine forventninger
Spørg dig selv: Er der nogle ting, du kan skippe - og hvad har du egentlig mest lyst til, når du mærker efter? En kritisk selvransagelse kan betyde, du ikke drukner i dine forventninger.
– Julen er jo forventninger, men vi får bundet os selv op - så stress, jag og udmattelse måske bliver resultatet.
Tip 2: Ryd op i andres forventninger
Tjek med dine omgivelser og afstem dine forventninger med deres:
– Bliv enige om tre til fem ting, som er vigtigst for jer denne jul, råder psykolog Trine M. Johnsen. På den måde er det lettere at give slip
Tip 3: Ryd op i juletraditionerne
Kig på dine juletraditioner: Hvor nødvendigt er det fx, at du laver alt selv fra bunden? Er der steder, hvor du kan springe over, hvor gærdet er lavere? Er der ting, du ikke behøver?
– Sæt jer sammen, se hinanden dybt i øjnene og se det hele lidt fra oven. Tal om, hvad der for jer hver især er vigtigt i julen og brug god tid på det. Tal måske om jeres barndoms jul - hvad var det, der var betydningfuldt dengang? Nævn en ting hver, som I særligt forbinder med julen. Se, om I kan finde fælles ”jule-værdier” - hvad er en god jul for jer?
Tip 4: Hav styr på tiden - også hyggetiden
Få sammen et overblik over dagene ved at flette juleakaktiviteter ind i din kalender. Men husk også at afsætte tid i skemaet til at nyde, at julen er en glædesfejring:
– Planlæg dagene med indlagt ”formålsløs tid.” Det kan være en til to timer, hvor du på forhånd ikke har nogen planer, og kan lade spontaniteten råde. Du kan også bare nyde at lave ingenting.
Tip 5: Nyd nuet
Husk at at nyde nuet, så du kan bevare juleglæden - det kan kræve lidt øvelse, men gør en stor forskel.
– Øv dig i at være til stede i nuet, øv dig i at være langsom, brug dine sanser, lad være med at tænke på alt det, du mener, du skal nå, huske eller gøre.
Tip 6: Sig nej
En vigtig grund til julestress og jag kan skyldes, at du siger ja til for mange ting. Derfor kan du med fordel minde dig selv om, at det er helt i orden at sige nej til nogle ting. Ikke fordi, du er en negativ person, men fordi du prioriterer andre ting højere. Det er nemlig umuligt at nå ALT.
Spørg dig selv, om det nu er så vigtigt - og sig nej ind imellem.
Tip 7: Sig "skidt pyt"
Sidst men ikke mindst: Lær at mestre evnen til at kunne trække på skuldrene over, at alt ikke behøver være perfekt, Denne indstilling kan med al sandsynlighed minimere dine stressfølelser og sørge for, at du holder det gode julehumør intakt. Som psykolog Trine M. Johnsen udtrykker det:
– Hav en stor pose med ”skidt-pytter” i din lomme og strø gavmildt rundt omkring dig.
Artiklen er opdateret af redaktionen i maj 2022 med bl.a. nyt foto.