Unge og festival

Sådan sender du din teenager sikkert på festival

Få eksperternes bedste råd til, hvordan du sender dine store børn på festival med ro i maven.

Festivalsæsonen er over os, og måske er du en af de forældre, der har ladet din teenager prøve kræfter med musik og fest flere dage i træk for første gang. Det kan give uro i maven. Men hvordan får du sendt din teenager afsted så i begge kan sove trygt om natten? Hvilke grænser skal du sætte hjemmefra? Og skal du overhovedet sættes nogle? Skal du advare om de risici, der kan være forbundet med fuldskab og festivaler, eller skal du tro på, at dit barn klarer sig på egen hånd?

LÆS OGSÅ: Vi lyver for vores børn

Det og meget mere har vi spurgt to eksperter om, der begge har bred erfaring med unges alkoholvaner og adfærdsmønstre. Den ene er Maria Koch Aabel, der arbejder i Sundhedsstyrelsen, hvor hun blandt andet er ansvarlig for kampagnerne "Music Against Drugs" og "Mindre Druk Mere Fest", der sætter fokus på de unges brug af rusmidler. Den anden ekspert er sociolog og foredragsholder Nicolai Moltke-Leth, der med sine kurser og sit arbejde på efterskolen True North arbejder med at udvikle personlige og sociale kompetencer hos unge mellem 14-19 år. De to eksperter kommer her med deres bud på, hvad du som forældre skal kommunikere og hvordan, inden din teenager drager afsted.

LÆS OGSÅ: Når en donor er bedre end en forkert far

Giv din egen holdning til kende

Som projektleder for kampagnen "Mindre Druk Mere Fest", der sætter fokus på at give unge en god førstegangsoplevelse på festivaler, har Maria Kock Aabel stor viden om, hvordan du sender dit barn sikkert afsted. Hun påpeger, at det gør en forskel, at du giver din egen holdning om alkohol til kende overfor din teenager.

"Mange tror, at det ikke har nogen effekt at lave aftaler med ens børn om, hvor meget de må drikke. Men Sundhedsstyrelsens undersøgelser viser, at unge drikker mindre, hvis de har talt med deres forældre på forhånd om mængden af alkohol, der må indtages. Det kan godt være, at de unge ikke altid overholder aftalerne, men vi ved, at det trods alt får dem til at drikke mindre," siger hun og fortsætter:

"Fortæl hvor mange genstande du mener, det er passende, at din teenager drikker. Og gør det i en positiv tone. Sig eksempelvis: 'Musikoplevelsen bliver langt bedre, hvis ikke du er for fuld. Du skulle nødigt risikere, at du ikke kan huske koncerten dagen efter.'"

Det skal her siges, at der, som Maria Koch Aabel forklarer det, er forskel på, om din teenager er seksten eller atten år. Men uanset alder, skal du markere dine egne holdninger fra starten.

"Du sender et bedre signal til dine børn, hvis du ikke kører dem til Roskilde med en bil fuld af rammer med øl, men i stedet pakker bilen med drikkevarer uden alkohol."

LÆS OGSÅ: ”Børnene betaler en høj pris for det liv, vi lever”

Snak med vennernes forældre

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du synes, det er rimeligt, at din teenager drikker, kan du ifølge Maria Koch Aabel med fordel tage kontakt til vennernes forældre.

"Det er ikke fordi, I skal være hundrede procent enige om, hvor meget der må drikkes, men det er nemmere for de helt unge festivaldeltagere at styre alkoholmængden, hvis jeres aftaler ikke er for langt fra hinanden."

Fortæl dem om risikoen ved at drikke for meget

Det kan ifølge Maria Koch Aabel ligeledes være en god idé at snakke med din teenager om, at det ikke kun er tømmermænd, der er den eneste konsekvens af at drikke meget.

"Snak med dem om, at alkohol er med til at nedsætte evnen til at vurdere forskellige situationer. Det kan betyde, at der let kan ske ting, som vil gøre festivalen til en dårlig oplevelse. Skænderier, slagsmål, ulykker og eksperimenter med stoffer er for eksempel noget af det, der kan følge i kølvandet på indtagelse af for meget alkohol."

Send de rigtige signaler selv

Maria Koch Aabel påpeger endvidere, at det ikke kun er afgørende for dit barns alkoholvaner, hvad du siger til dem, men også hvordan du selv omgås alkohol.

"Hvis du selv drikker meget alkohol, er det selvfølgelig sværere for dit barn at forstå, at de skal passe ekstra meget på med at få for meget. Du skal være en god rollemodel," siger hun.

Kommunikation i øjenhøjde

For Nicolai Moltke-Leth er det vigtigste, du kan gøre, inden din teenager tager på festival at indgå en dialog med dem, hvor du udviser tillid.

"Det er for sent at tro, at du kan opdrage på dit barn fem minutter inden, han eller hun tager på festival. Men dermed ikke sagt, at det ikke er en god idé at give dem en hilsen med på vejen. Dog er det afgørende, at du kommunikerer i øjenhøjde. Min egen kommunikation ville gå i retning af: "Kære skat. Jeg ved godt, at du har styr på det. Og jeg ved, at du passer på dig selv. Men du kan komme i situationer, hvor du kommer i tvivl om, hvad du skal gøre. Og så ringer du til mig."

Nicolai Moltke-Leth anbefaler ligeledes, at du giver dine børn følgende fem miniråd med på vejen:

  1. Drik et glas vand for hver øl, du drikker
  2. Check ind med fine forældre morgen og aften, så de lige ved, at du er ok
  3. Del ikke drinks med nogen og tag ikke imod noget, du ikke med sikkerhed ved, hvad er
  4.  Sørg for at lave aftaler med dine venner, så I kan holde lidt øje med hinanden og hjælpes ad
  5. Søg hjælp hos personale på pladsen, hvis I kommer i problemer

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om unges alkoholindtag, hvis du er i tvivl om, hvor meget og hvor lidt, det er rimeligt, at din teenager drikker.  

Flere gode råd

Alkoholdialog.dk har lavet en liste over, hvilke praktiske ting du yderligere med fordel kan sige til din teenager, inden han eller hun tager på festival.

Drik masser af vand

Medbring en stor vandflaske til opfyldning af vand. Alkohol dehydrerer kroppen, så få flere musikoplevelser på vand og sodavand.

Bliv ikke væk fra dine venner

Aftal et mødested, hvis du og dine venner skulle blive væk fra hinanden. Når man drikker, bliver man let forvirret og forsvinder i mængden.

Forbered dig på al slags vejr

Den danske sommer er uforudsigelig. Så medbring solbriller, shorts og solcreme, men også den varme bluse eller en jakke – det bliver stadig koldt om natten. Og selvfølgelig skal hverken regntøjet eller gummistøvlerne glemmes.

Glem ikke at spise

Det er især vigtigt at få noget i maven, når du drikker. Maden opsuger alkoholen i mavesækken, så leveren får tid til at nedbryde den, og giver dig samtidig både salt og mineraler, som du ellers mister.

Eksperimentér ikke med stoffer

Det kan være farligt at prøve sine grænser af på festivaler, både hvad angår alkohol og stoffer. Store folkemængder og fremmede steder kan være opskriften på angstanfald, paranoia og forvirring. Og som alle andre steder kan det være livsfarligt at blande alkohol og stoffer.

Undgå toiletkøerne

Toiletpapir og håndsprit er tit tilgængelige, men de holder sjældent hele festivalen, så tag selv noget med. Alkohol får dig til at skulle bruge toilettet mere, så tænk på de lange køer og toiletternes tilstand, før du drikker.

Pas på dine værdier

Tyveri sker ofte på festivaler, og du er mere udsat, når du har drukket og ikke er ligeså opmærksom på, hvad der sker omkring dig. Pas på dine værdier som dyre telefoner og smykker.

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med kampagnen "Mindre druk Mere Festival" lavet en animationsvide, der afliver nogle af de dominerende myter, der er forbundet med unges alkoholkultur. Se videoen herunder.