Sofie Østergaard har lavet en helt særlig hyldest til sin afdøde mor: ”De blev meget rørte”
Sofie Østergaard synes, at værdien af en gave findes i den tanke, der ligger bag. Hun noterer, hver gang nogen nævner noget, de kunne tænke sig, så hun ikke ender med at købe noget tilfældigt. Her fortæller hun om en hjemmelavet gavekurv, en ornitolog-gave og en særlig juletradition, som hun aldrig vil ændre på.
Går du meget op i at give gaver?
” Jeg går mere op i at give gaver end at få dem. Men jeg har det også sådan, at det er rart at give noget, når der er noget at give, men ikke hvis man er nødt til at hive noget frem. Det er noget, jeg har lært af min far. Jeg bryder mig heller ikke så meget om ønskesedler, det minder for meget om en bestillingsliste, og jeg vil helst selv finde på noget. Jeg vil faktisk også hellere ikke have en gave, hvis dem, der skal give mig en gave, ikke kan komme på noget at give mig.”
Er du i god tid med julegaver?
”Jeg starter altid tidligt. Jeg har en liste på min telefon med alle dem, jeg gerne vil give gaver. Ud for deres navne skriver jeg så, hvis jeg får en idé til en gave. Hvis jeg er sammen med min søster, og hun nævner noget, hun godt kunne tænke sig, så noterer jeg det. Så bliver gaverne mere gennemtænkte og personlige. Det fungerer i hvert fald for mig at gøre det sådan. Det ender altid med noget tilfældigt, hvis jeg er ude den sidste dag inden jul. Jeg gør det også med min egen lille familie, hvis vi mangler noget. Lige nu står der for eksempel et dørslag, det mangler vi nemlig. Det virker lidt fjollet, men hvis jeg nu mangler en gave til min kæreste, så har jeg altid nogle ideer liggende.”
Går du op i indpakningen?
”Det er mindre vigtigt for mig, men hvis jeg har god tid, synes jeg, det er hyggeligt at gøre det pænt. Men helt ærligt synes jeg, at der er ret meget ressourcespild i gaveindpakning. Derfor genbruger jeg både gavebånd og gavepapir, hvis det ikke er blevet flået helt i stykker. Så kan jeg sagtens gøre det fint og måske bruge noget fra haven, men jeg er ikke sådan en, der har fem forskellige farver af bånd, papir og alt muligt hejs. Det er ikke så vigtigt for mig.”
En hjemmelavet gave?
”Jeg er ikke typen, der er meget kreativ og kan lave noget selv. Det er også sjældent, at jeg har tid til det. Men for et par år siden gav jeg min far og hans kæreste en gavekurv, som vi selv lavede. Vi fandt en papkasse, og så dekorerede børnene den med maling, og de lavede tegninger, vi kunne lægge ved. Så købte jeg noget lækkert chokolade, nogle spændende øl og andre lækkerier. De blev så glade for den, og i mange dage efter de havde fået den, sendte de os billeder, hver gang de spiste noget af chokoladen eller kiggede på en af tegningerne. Jeg kan godt lide tanken om, at man har brugt tid på noget, og at man har lavet den specielt til dem, der skal have gaven.”
En oplevelse som gave?
”Der var et år, hvor jeg gav min far en ornitolog. Han var lige flyttet på et landsted sammen med sin kæreste, hvor de havde en skov, og så bookede jeg en ornitolog, der kunne gå en tur med ham og fortælle om skovens fugle. Det var en virkelig fed gave. Jeg kan godt lide at give oplevelser i gave. Mange af os lever jo i en hverdag, hvor vi ikke står og mangler super mange ting. Jeg anerkender, at der selvfølgelig er nogen, der gør, men i min familie er der ikke noget, vi mangler for at have et godt liv. Det, der har den største værdi for os, er jo faktisk tid. Det er den tid, vi har med hinanden, hvor vi kan lave noget sammen. En gave, der gør, at man kan bruge tid sammen, er den bedste gave, man kan give.”
En særlig gave?
”Sidste år blev jeg inspireret af min veninde til at give en særlig gave til mine søstre. Vi mistede vores mor, da vi ikke var så gamle. Jeg fandt nogle gamle breve og postkort frem, hvor hun havde skrevet vores navne. Så tog jeg et billede af navnene og fik dem indgraveret i vedhæng, som jeg satte på guldhalskæder. Så selvom hun døde for mange år siden, så har vi hendes håndskrift hængende om halsen. De blev meget rørte, da de pakkede dem op, og de kunne sagtens genkende håndskriften. Det var en meget smuk gave.
Er det vigtigt for dig, at der er en særlig tanke bag?
”Det er jo i virkeligheden tanken, der er gaven, mere end den økonomiske værdi. Min far giver for eksempel ikke gaver til vores børn. I stedet sætter han penge ind på deres børneopsparing både til jul og fødselsdage. Der er selvfølgelig en økonomisk gevinst, men den går hånd i hånd med en virkelig fin tanke om, at de ikke mangler noget lige nu, men at han gerne vil hjælpe dem den dag, hvor de har brug for et økonomisk fundament til at komme ud i livet.”
Denne jul?
”For første gang nogensinde skal jeg holde julen hjemme med min lille familie. Vi skulle have holdt jul med min familie, hvor vi skal ud og rejse. De tager alle sammen afsted før jul, men vi har valgt først at rejse d. 27. december. Vi vil gerne brænde kalenderlyset helt ned og åbne den sidste låge i julekalenderen derhjemme. Normalt er vi altid i Jylland, hvor vi skifter mellem at være hos min familie og min kærestes familie, men i år skal vi bare være os. Så nu skal vi til at tale om, hvilke traditioner vi gerne vil have. Jeg tror den eneste ting, som vi overhovedet ikke har talt om, det er, hvordan gaverne skal åbnes. Det ligger nemlig så dybt i os begge, at man deler én gave ud, og så kigger alle, mens den bliver åbnet. Den tradition kommer vi aldrig til at overveje at lave om på. De tanker, der ligger bag gaverne, fortjener fuld opmærksomhed.”