Hvad er det for en sorg, vi oplever, når forældre dør?
Det er naturens gang, at forældre falder bort før deres børn, men for mange er det en ofte underkendt sorg at miste sine forældre som voksen.
Mette Marklund er læge, underviser i etik og har skrevet bogen Med flaget på halv – at være i sorg. Hun har selv mistet begge sine forældre og holder foredrag om sorg. Her fortæller hun om, hvad det er for en sorg, vi oplever, når vi mister vores forældre.
Hvad er det for en sorg, vi oplever, når forældre dør?
– Det er en lidt underkendt sorg at miste sine forældre, især hvis de var gamle eller syge. Det er jo naturens gang, og det kan være svært for andre at forstå, hvorfor du bliver ved med at være så frygtelig ked af det, men sorgen er ligeså unik som det menneske, der forsvandt. Sorgen kan også være fulgt af dårlig samvittighed, hvis du ikke følte, at du besøgte din gamle mor nok på plejehjemmet eller ønskede, at det snart var slut, fordi hun var syg.
Hvad mister vi, når vores forældre dør?
– Vi har livet igennem været vant til, at vi kunne søge råd og støtte hos vores forældre. Når de er væk, har vi mistet dem, der plejede at hjælpe os, og det er en helt særlig sorg. Samtidig sker der en erkendelse af, at vi ikke skal leve evigt, og når vores forældre er væk, er vi de næste i rækken. Når de dør, mister vi muligheden for at udvide vores indsigt i barndommen. Så længe de lever, bliver der ved med at dukke nye episoder op, men den information forsvinder sammen med forældrene. Det er særlig hårdt for enebørn, som ikke har nogen at dele minderne med. Samtidig mister vi det perfekte publikum til vores liv, dem, som har givet os den ubetingede kærlighed og støttet os.
Hvordan reagerer omgivelserne?
– Når jeg holder foredrag om sorg, er der altid tre-fire stykker, der har oplevet, at folk undgår dem eller ikke nævner dødsfaldet. Det er et misforstået hensyn, fordi man er bange for at gøre andre kede af det. Men sorgen er der hele tiden, det er ikke spørgsmålet, der udløser det. Måske bliver den sørgende glad for at få mulighed for at fortælle sin historie for 20. gang. Samfundet har en forventning om, at du er klar igen efter tre-fire måneder, men det er først dér, det rigtig går op for dig, at det er alvor, og sorgen er allerværst, men der er sympatien væk.
Hvordan lever vi med sorgen?
– Du skal bygge et ekstra rum til sorgen inde i dit hoved, et sorgens tankehus, så den ikke kommer til at fylde det hele. Så kan du søge derind og sørge, men også lukke døren igen, når du har fået styr på dine tanker. I starten er der kaotisk i tankehuset, men efterhånden kommer der orden derinde.
Læs mere om Mette Marklund her: www.marklund-consult.dk