Meningen med livet

Steffens jagt på meningen med livet: 5 råd fra manden, der mistede sine ben

I andet kapitel af ’Steffens jagt på meningen med livet’ møder vi René Nielsen, der efter en togulykke mistede begge sine ben. Her giver han sit bud på, hvordan den 33-årige marketingdirektør Steffen Hedebrandt finder svaret på det største af alle spørgsmål.

- På et fysisk niveau har jeg alt, hvad jeg kan bede om i Danmark, siger Steffen Hedebrandt og kigger nærmest undskyldende over på René Nielsen, der sidder i en kørestol ved siden af.

Steffen ved godt, at det kan lyde skørt og forkælet at være utilfreds med tilværelsen, når man på papiret har alt det, man behøver. Alligevel føler han til tider en gennemgribende følelse af tomhed og meningsløshed i livet, hvilket han beskrev i en klumme for Eurowoman i december.

Det er grunden til, at han og René Nielsen mødtes en eftermiddag i januar.

Samtalen mellem de to er blevet til andet kapitel i vores videoserie "Steffens jagt på meningen med livet", som du kan se nedenfor.

Her kan du læse kapitel 1 i serien, hvor Steffen søger svaret hos præsten Thomas Øhstrøm Willer.

    Steffens jagt på meningen med livet

    Hvad er egentlig meningen med det hele?

    Det spørgsmål stillede 33-årige Steffen Hedebrandt sig selv, da han vågnede en søndag morgen i december. Det blev til klummen "Nogle ser på mig og tænker ham der, han har styr på tingene. De skulle bare vide", hvori den unge marketingdirektør fortæller, at hans liv til tider er præget af en gennemgribende følelse af meningsløshed - selvom Steffen på papiret har alle forudsætninger for at være glad og tilfreds med tilværelsen: Han har en stor lejlighed midt i København, et prestigefyldt job, masser af gode venner og en sød familie.

    I dagene efter, at vi bragte klummen på ALT.dk, væltede beskederne ind i Steffens indbakke. Hans følelse af meningsløshed vakte genklang hos mange læsere, der enten selv gik rundt med samme følelse - eller ville hjælpe Steffen med at finde meningen med livet og derfor opfordrede ham til at søge Gud, starte til yoga, arbejde som frivillig for hjemløse, få sig nogle børn - og meget andet.

    Blandt de mange henvendelser var også en besked fra præsten René Nielsen, der ønskede at dele sine egne erfaringer. Hvad der kom ud af den snak kan du se i dagens kapitel.

    Steffen er langt fra den eneste dansker, der til tider føler tomhed og utilfredshed med livet. En stor undersøgelse fra Psykiatrifonden viste i sommer, at op mod en halv million danskere har ondt i livet.

    René Nielsen - halv mand, helt menneske

    Hvad der skulle have været en festlig aften i gode venners lag til den årlige sæsonafslutning i håndboldklubben, endte i et sandt mareridt for den dengang 24-årige René Nielsen, da han fire dage senere vågnede op i en hospitalsseng uden begge sine ben, der var blevet kørt af i en togulykke.

    Trods store frustrationer over sit nye liv som handikappet og en brast drøm om at blive professionel håndboldspiller, lykkedes det på imponerende vis René Nielsen at vende sin ulykke til en styrke.

    I dag kan René Nielsen skrive familiefar til tre, eliteidrætsmand, guldvinder ved De Paralympiske Lege, Master i Idræt og Velfærd, foredragsholder, forfatter og meget mere på CV'et.

    René Nielsen tog selv kontakt til Steffen Hedebrandt efter at have læst hans klumme, fordi han ville fortælle Steffen, at der ikke nødvendigvis er nogen højere mening med livet, for som René Nielsen selv siger det: "Hvis det var nogen mening, sad jeg jo ikke uden ben."

    Se mere på René Nielsens hjemmeside her.

    5 råd til Steffen fra manden, der mistede sine ben

     

    1. Følg dit (barndoms)hjerte.

    Dybest set bør hjertet fylde en vigtig rolle i dit liv, så det ikke kun handler om at skabe resultater og om at skulle præstere. Her kan det være en hjælp at tænke tilbage på sin barndom: Hvad drømte man om dengang, inden man vidste, at der skulle mad på bordet og betales husleje?

    2. Du kan kun finde mening hos dig selv.

    Du finder ikke meningen i religion eller andre udefrakommende faktorer, hvis du ikke selv er i balance. Du skal finde meningen i dig selv i stedet for konstant at vente på, at den kommer dumpende fra andre mennesker, eller at den automatisk dukker op, hvis bare du gør som alle dem, du ser op til eller spejler dig i på sociale medier.

    3. Søg roen og restituér.

    Det er vigtigt at dyrke mindfulness og rolige stunder i en hektisk hverdag, for det er ofte her, at åbenbaringerne kommer. Det er noget, man skal planlægge bevidst og værne om – ligesom at man prioriterer træning og andre ting. Det er vigtigt at lade sine batterier op, for man kan se på lykkepille- og stressniveauet, at vi mennesker ikke bare kan blive ved og ved og ved med at skulle præstere.

    4. Find ud af hvad dit talent er og søg mod det.

    Hvad er du god til, og hvordan sørger du for, at du bruger det bedst, og at du undgår at misbruge det? Den grænse skal du kende, så det ikke bliver et hamsterhjul, hvor mere avler mere uden refleksion. Lav en plan for, hvordan du vil bruge dit talent bedst og søg væk fra de ting, du allerede har gjort og det, som minder om, for det fungerer ikke i længden.

    5. Gør det klart: Hvad er mine værdier?

    Det kan lyde voldsomt, men gør dig klart: Hvad vil du gerne have prioriteret i livet, når du ligger på dit dødsleje? Hold fast i det, der betyder noget for dig – ikke for andre.

    LÆS OGSÅ: Steffens jagt på meningen med livet: Præstens 5 råd

    LÆS OGSÅ: Hvad er meningen med livet? Måske dette 30 dages åndelige træningsprogram kan give dig svaret

    LÆS OGSÅ: Kom med ind i det spirituelle fitnesscenter: "Vi starter med at lave solstrålen"