Guiden til den bedste (og sundeste!) solbadning
Solen skal nydes i fulde drag, men altid med omtanke og solfaktor på, for ellers risikerer du at få rynker, pigmentpletter og i værste fald kræft. Vi guider dig til sikker solbadning, og de bedste produkter til strandtasken.
Solen er vores vigtigste kilde til til D-vitamin. Vitaminet er vigtigt for immunforsvaret og knoglerne og kan være medvirkende til at forebygge kræft. Men paradoksalt nok er solen også årsag til to hyppige kræftformer i Danmark, nemlig hudkræft og modermærkekræft. De fleste overlever almindelig hudkræft, mens modermærkekræft er meget aggressiv. Antallet af modermærkekræfttilfælde er desværre støt stigende med over 90 procent flere tilfælde indenfor de seneste år.
Fra kulør til kræft
Risikoen for kræftformer i huden øges markant for hver solskoldning, du udsættes for. Og netop danskerne er mestre i at omgås solen uforsigtigt med skoldninger til følge. Måske fordi vi tænker, at solen virkelig skal nydes, når den nu endelig er her og derfor ender med at overdrive solbadningen. Faktisk bliver næsten halvdelen af os forbrændt om sommeren, hvilket vidner om, at vi endnu ikke har forstået konsekvenserne af overeksponeringen, eller hvordan vi undgår den.
UV-hvad?
Det er de ultraviolette solstråler, der er farlige og kræftfremkaldende. Der findes tre typer af dem: UVA, UVB og UVC, men de sidste stoppes af ozonlaget og når derfor slet ikke jorden. UVB-strålerne stoppes delvist, og UVA-strålerne løber næsten lige igennem. Både UVA og UVB forårsager kræft. UVA-strålerne skader hudens dybere lag og er derfor skyld i rynker. UVB giver skoldninger og er skyld i pigmentforandringer. Derfor er det selvfølgelig afgørende, at du altid vælger solbeskyttelse, som både beskytter mod UVB og UVA.
Hvad er der i din solcreme?
Solcremer er grundlæggende baseret på enten fysisk eller kemisk solfilter eller en kombination af de to, og det er disse solfiltre, der beskytter dig mod de skadelige stråler.
Det fysiske filter består af stoffettitandioxid, der virker ved at kaste solens stråler tilbage. Det lægger sig som en hvid hinde på huden og er nok ikke det mest flatterende for din strandstil. Dette filter beskytter dog både mod UVA- og UVB-stråler, hvilket er noget, du skal vægte højt, når du vælger solcreme.
Det kemiske filter er usynligt påhuden, og består af en række stoffer, der trænger ind i dit øverste hudlag og derved beskytter mod de skadelige stråler. Nogle kemiske UV-filtre beskytter kun med UVB-stråler, så her skal du være opmærksom på, at der er tilført en UVA-beskyttelse. Der er ingen kendt risiko ved hverken fysisk eller kemisk solfilter, men det anbefales, at du holder dig fra solcremer med parabener og stoffet 4-Methylbenzylidine Camphor (4 MBC).
Hvor meget skal der på?
Mange tror, at en form for bodylotion-mængde er passende, men der skal markant mere til. Som tommelfingerregel skal en voksen bruge en stor håndfuld (hele 30-40 ml) solcreme til at dække hele kroppen, og et barn skal have ca. 20 ml p
FØLG SOLRÅDENE
Du får den sikreste omgang med solens skadelige stråler ved at følge solrådene fra Kræftens Bekæmpelse:
1. SIESTA Gør som folk i syden, der er vant til at leve med solen hver dag: Tag en frokostpause i skyggen mellem 12 og 15. Det er her, at solen er allermest skadelig, fordi UV-indekset er markant højere, når solen står højest på himlen. Planlæg din strandtur fra tidlig morgen til middag eller start først hen under eftermiddag og snup en picnickurv med, så du kan nyde aftensmaden på stranden.
2. SOLHAT Du skal undgå at blive skoldet, og det gør du blandt andet ved at dække særligt udsat hud til. Tag en T-shirt på, så du dækker skuldrene, der oftest bliver forbrændte og hav altid en fin solhat på. Den skåner både din hovedbund, dit hår og ansigt.
3. SOLCREME Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, men solcremen er selvfølgelig vigtig. Vælg en solcreme, der både indeholder UVA- og UVBfilter, så du er komplet beskyttet. Hernæst skal du bruge nok af den for at få den solfaktorbeskyttelse, der står på tuben. Vælg mindst solfaktor 15 i Danmark og højere, når du er i udlandet.
4. SLUK SOLARIET Ikke noget med lige at varme op til Thailandsturen under solariet "for at forberede huden og få lagt grundfarven, nu når der er dansk sommeregn og ingen sol". Solarier er dødsensfarlige og øger risikoen for hudkræft markant. Just don't do it!
ALT for damerne anbefaler: Til kroppen
1. Et godt after-sun-produkt er et must. Réponse Soleil After-sun Refreshing Jelly giver den mest opfriskende følelse og masser af fugt til huden. MatiCalm komplekt med Aloe Vera dulmer, hvis du på trods af vores anbefalinger, har fået en tand for meget. Matis, 415 kr.
2. Organisk og 97 procent økologisk solbeskyttelse. Indeholder Camilla Sinesis Liposome Complex, der giver dyb fugtplejende og anti-age-effekt. Body SPF 30 Plumeria Moisturising Suncreen, Coola Classic Sunscreen , 229 kr.
3. For en ensartet farve, skal du skrubbe din hud, inden du tager på stranden. Blood Orange + White Pepper Body Scrub Bliss, 399 kr.
4. Hvis du er til olie, der giver lækker glans og pleje til huden. Anthelios Comfort Nutritive Oil SPF 50, La Roche Posay, 199 kr.
5. Smart solspray, der kan sprayes direkte på våd hud uden at dryppe eller efterlade streger. Uden parabener. Wet Skin Transparent Spray SPF 15, Piz Buin, 145 kr.
ALT for damerne anbefaler: Til ansigtet
1. Solcreme til vandhunden... Water ResistantFacial SPF 45, Glo-therapeutics, 325 kr.
2. Uparfumeret solcreme med økologisk acai-olie med anti-age-effekt og agurk, der beroliger huden. Mineral Unscented Suncreen Face SPF 20, CoolaMineral Suncreen, 249 kr.
3. Velduftende læbebalsam med faktor og avocadosamt hindbærolie. Coola Classic Sunscreen, CoolaLip Lux SPF 30, 99 kr.
4. Let og matterende solcreme til dig, der har tendens til fedtet hud. Anthelios AC AntiShine SPF 30, La Roche-Posay, 149 kr.
5. Ultimativ beskyttelse med anti-age-effekt og genopbyggende egenskaber. Protective anti-wrinkle cream SPF 50+ til ansigtet, Decléor, 399 kr.
1. Hairdresser's Invisible Oil, Bumble & Bumble, 389 kr. 2. Beskyt håretmed en UV-spray. Protection Hair Veil, Aveda Sun Care, 306 kr. 3. Vaski shampoo, og brug nærende maske med solbeskyttelse. Solar SublimeShampoo, 149 kr. og Solar Sublime Mexoryl OS UV-protect maske, L'Oréal Professionnel, 189 kr.
HUSK HÅRET!
Det er ikke kun kroppen, der skal beskyttes mod solen. Dit hår skal også have en hjælpende hånd:
UV-stråler bleger dit hår, hvilket er rigtigt irriterende, hvis du er farvet chokoladebrun men knap så stort et problem, hvis du er blondine. Men strålerne virker også udtørrende, så ligegyldigt hvilken hårfarve, du har, er det en god ide at bruge en solbeskyttende spray.
Bliv klippet, inden du tager på strandferie. Så er håret nemmere at vedligeholde og mere modstandsdygtigt over for sol og salt.
Vask håret i en hårserie, der indeholder UV-beskyttelse. Ikke kun når du skal på stranden men hele sommeren.
Beskyt dit hår med en god hårolie, når du har påført din UV-spray. Olien virker som en vandafvisende og nærende hinde, der forhindrer det udtørrende saltvand i at trænge ind.
Brug hat eller et tørklæde, når du ligger på stranden, så både din sensitive hovedbund og lokkerne er godt beskyttet.
Vask dit hår lige efter strandturen, så du får vasket salt og sved ud. Du kan stadig få et sexet strandlook ved at påføre en saltvandsspray i det rene hår.
LÆS OGSÅ: Få en gylden sommerglød på en sund måde