Guide til Svendborg: Oplev alt fra ø-hop og til fynsk "brunner"
Siger man Svendborg, står Det Sydfynske Øhav med stor sandsynlighed øverst i rækken af associationer. Lokal gastronomi, hyggelige byvandringer og overraskende museumsoplevelser følger lige efter i denne guide til udvalgte oplevelser både til lands og til vands.
Her skal du spise og drikke
Luksuriøs havudsigt
Skal det være luksuriøst og romantisk, er restauranten på Hotel Stella Maris det helt rigtige valg. Her kan du gå all in med en 10-retters menu, eventuelt med ”dekonstrueret brunsviger” med syltede, bagte blommer og hasselnøddeis som en af desserterne.
Menuen skifter med sæsonen, men er altid funderet i omtanke for råvarerne. Restauranten har også en lækker vegetarisk menu og smørrebrød og salater til frokost.
Læs mere på stellamaris.dk.
Restaurant Spisetid er en af Svendborgs nyeste restauranter og serverer moderne og uformelle måltider med fokus på gode råvarer, økologi samt atypiske udskæringer og grøntsager med tanke på at mindske madspild.
Råvarerne er helst lokale, og stilen er nordisk med inspiration fra hele verden. Er vejret til det, så book bord udendørs med udsigt over havnen.
Se mere på spisetid.com.
Kulinarisk Sydfyn
I weekenden d. 24. til 25. juni er der Kulinarisk Sydfyn, som er Nordens største fødevaremarked. Programmet byder naturligvis på et marked, hvor du kan blive klogere på Sydfynske delikatesser og på råvarer generelt, men der er også kurser, smagninger, særarrangementer for børn, og så er festivalen generelt et nationalt mødested for kokke, producenter og andre madfolk.
Faktisk er Kulinarisk Sydfyn blevet en så stor institution, at der er mindre arrangementer hele året rundt som f.eks. strandsafari i sensommeren.
Læs mere og find aktuelle events på kulinarisksydfyn.dk.
I gårdbutikkens baghave
Byens Gårdbutik, som ligger i Vestergade og sælger kød, æg, øl, grønt og delikatesser fra lokale producenter og leverandører. Her kan du købe et lille smagfuldt minde med hjem i form af f.eks. marmelade fra Avernakø, krydderier fra Mandala i Tommerup eller chokolade fra L’Artisan på Nordfyn.
Butikken har også en café, hvor du kan smage mange af de lokale varer på stedet og købe kaffe og hjemmebagt kage, som du kan nyde i den hyggelige, grønne baghave.
Se mere på byensgaardbutik.dk.
Her skal du opleve byen
Moderne kunst i historisk bygning
Ved siden af Byens Gårdbutik ligger SAK Kunstbygning, som har solo- og gruppeudstillinger af samtidskunst. Det er Kunstforeningen SAK, som har eksisteret siden 1941, der tilrettelægger stedets 10-12 årlige udstillinger, og fra 17. maj til 4. juni deltager over 1.000 børn med værker i udstillingen 'En Rum-odyssé' kurateret af billedkunstner Nina Wengel.
Den fredede udstillingsbygning rummer også en permanent udstilling af den i Svendborg fødte billedkunstner Kai Nielsens skulpturer.
Se mere på sakkunstbygning.dk.
Rundtur til fods
Svendborg blev sidste år kåret som Danmarks flotteste handelsby af Detailforum og rådgivningsvirksomheden Cowi, og på to timer kan du faktisk i mageligt tempo slentre igennem hele centrum og opleve atmosfæren. Begynd turen ved havnen og gå mod centrum af Brogade og Sankt Peder Stræde forbi caféer og små butikker med håndværk.
Gå igennem midtbyens gader, og find til sidst efter at have passeret Vor Frue Kirke Vej ned til den hyggelige handelsgade Møllergade, inden turen går ned mod lystbådehavnen.
Få tips til gåturen på to timer på visitsvendborg.dk.
Klog på æg?
Har du børn med på tur, så er Naturama lidt nord for Svendborgs bymidte et sjovt og lærerigt museum for hele familien. Det er et formidlings- og videnscenter centreret omkring hovedudstillingen 'Vand, Land og Luft', som også udgør et
arkitektonisk centrum i museet, da udstillingen er indrettet i et vertikalt cylinderformet rum, som går på tværs af etagerne.
Lige nu har museet en særudstilling om ægget og dets fantastiske egenskaber. Den bagvedliggende mission hos Naturama er at inspirere til at passe på vores natur.
Se mere på naturama.dk.
En plads i historien
Danmarks Forsorgsmuseum lyder måske tørt, men du kan forvente at få et meget levende og rørende indblik i en side af vores historiefortælling, som handler om mennesker, der har levet eller lever på samfundets skyggeside.
Skuespillerne Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen er ambassadører for museet, og de udtaler på hjemmesiden: ”Danmarks Forsorgsmuseum fortæller historien om de fattige og udstødtes kår før i tiden og om et samfunds løbende forsøg på at tage sig af disse mennesker. Det er uhyre relevant formidling.” Museet ligger lidt uden for centrum.
Læs mere på svendborgmuseum.dk.
Filmfest i august
Fra 25.-30. august lægger Svendborg scene eller nærmere lærred til SVEND Filmdage, som er et årligt tilbagevendende event med et bredt filmprogram, samtaler, workshops, open air og meget mere. Under eventet er der også prisfest, hvor SVEND Prisen – Danmarks eneste filmpris, hvor det er publikum, der afgør vinderne – bliver uddelt.
Find programmet på svendfilmfest.dk.
Her skal du opleve Sydhavet
Fra ø til ø
Svendborg ligger som en portal til mange små og store øer, og du behøver ikke at mestre en sejlbåd for at komme omkring, selvom det bestemt er en anbefalelsesværdig måde at gøre det på. Fra Svendborg kan du tage en færge til Skarø, Drejø og Hjortø, hvor der kun bor meget få mennesker, og fra Faaborg er der færger til Bjørnø, Lyø og Avernakø.
Der er en helt særlig ro på de små øer, så pak en rygsæk med mad og snacks, og nyd så ellers vandet og den smukke natur på øerne. Står I tidligt op og kommer afsted, kan I nå flere øer på én dag.
Find færgeafgangene på svendborg-havn.dk.
Nostalgitrip til havs
MS Helge er et lille veteranskib, som du i sommerhalvåret kan tage til forskellige stop som f.eks. i byen Troense, som er hyggelig at gå en tur i og kigge på de velholdte bindingsværkshuse. Andre stop på ruten byder på gode badestrande, caféer og isbarer. Der er også mulighed for at købe billet til længere aftensejladser med koncerter, øl-, vinsmagning eller foredrag.
Læs mere på svendborg-havn.dk.
Kigger på skibe
Fra 24.-28. juli er der Fyn Rundt for bevaringsværdige sejlskibe, og selvom du ikke er sejlskibsentusiast, kan der være noget ganske beroligende og fascinerende ved at sidde på havnekanten eller på en terrasse og kigge på de store, smukke skibe, der med høje master og store, hvide sejl glider forbi.
Sejladsen begynder d. 24. juli i Assens, og derfra sejler skibene ned langs vestkysten og slutter i Svendborg d. 28.
Læs mere på fyn-rundt.dk.
Her skal du shoppe
Latinerkvarteret er en sammenslutning af syv forskellige specialbutikker, hvor fokus er på håndværk og kvalitet. Tag en rundtur i kvarteret ad Sankt Peder Stræde og Brogade og en afstikker ned til havnen. Her finder du Svendborgs Turistinformation, som ligger i et gammelt gult pakhus med røde skodder omkring vinduer og porte.
Turistinformationen er et besøg værd, hvis du vil proviantere lidt til resten af dagen, for den har et fint udvalg af lokale råvarer og delikatesser foruden is fra Skarø. Hvis du bliver inspireret til at smage på mere af det lokale, så kan du få ideer med til besøg på vingårde, bryggerier og i gårdbutikker.
Her skal du bo
Hotel Ærø
På havnen får du fuld idylvaluta for pengene, når du tjekker ind på det historiske Hotel Ærø, som har ligget her siden 1889. De charmerende værelser er inspireret af engelsk kolonistil med mørkt træ, fine tapeter og tunge gardiner, og et enkelt har en helt særlig historie.
Ifølge sagn var det nemlig i hotellets tårnværelse, at Sixten Sparre og Elvira Madigan tilbragte deres sidste tid sammen. Sikkert er det i hvert fald ifølge optegninger, at de boede på hotellet, som dengang hed Hotel Svendborg. Fra hotellets terrasse er der udsigt til havnen og Ærøfærgen.
Se mere på hotelaeroe.dk.
Stella Maris
Ti minutter fra centrum finder du sydfynsk idyl af en helt anden skuffe på Hotel Stella Maris, som med udsigt til sundet byder på maritim stemning med New England-inspiration. Her kan du supplere dit ophold med golf eller gourmetmiddag eller bare nyde sundudsigten fra din egen altan eller fra restaurantens store terrasse.
Læs mere på stellamaris.dk.