15-20 pct. af alle danskere er fra fødslen særligt sensitive mennesker. Deres nervesystem bearbejder alle stimuli dybere end gennemsnittet. Derfor er de ofte kreative, begavede, dybsindige og har stor indlevelsesevne.
Særligt sensitive mennesker kan let føle sig overvældede og overstimulerede, hvis de ikke lever i god balance med
deres sensitivitet.
Indtryk – indre såvel som ydre – går "dybere under huden", ligesom særligt sensitive også er mere påvirkede af egne tanker, følelser og stemninger.
Man kan ikke fjerne sensitiviteten. Omgivelserne kan ofte undre sig og sige: "glem det", "lær at sige pyt", "sæt et filter på", "vær ikke så følsom", men den sensitive kan ikke uden videre forandre de biologiske og psykologiske kendetegn ved at være mere påvirkelig. I stedet må man lære at forstå de sensitive sider af personligheden og bruge dem godt.
Særlig sensitivitet er et nedarvet personlighedstræk. Som regel har en eller begge forældre også trækket, somme tider går det i arv fra bedsteforældre.
Visse træk vil være genkendelige hos særligt sensitive børn, ofte helt fra fødslen.
HSP (Highly Sensitive People) er ikke en diagnose, men et personlighedstræk inden for normalområdet.
Det er menneskeligt og normalt at være sensitiv. Videnskabelige studier indikerer, at 15-20 pct. har en lav grad af sensitivitet, og 60-70 pct. er medium sensitive.
Særligt sensitive bliver hurtigere end andre overstimuleret. Er der kun tale om en kortvarig overstimulering, vil det ikke give stress. Det afgørende er, at man formår at berolige nervesystemet.
HSP har som personlighedstræk forskellig status i forskellige kulturer og miljøer. De fleste særligt sensitive prioriterer visdom, fordybelse og næstekærlighed højt. De er ofte kendetegnet ved indlevelsesevne, begavelse og moralsk omtanke og kan føle sig anderledes i omgivelser, hvor den slags dyder ikke bliver værdsat. Følelser af at være forkerte og udenfor i forhold til andre – eller bedre og mere begavede end andre – kan gå helt tilbage til den tidlige barndom.
Kilde: Sensitiv.dk