Bogtip

Top 10: Anmeldernes favorit-bøger

Sehvilke bøger du bør læse, ifølgeALT for damernes anmeldere.

1. ”LUSSINGEN” af australske CHRISTOS TSIOLKAS er ikke overraskende allerede blevet til en tv-serie down under. Den er ganske filmisk i sin opbygning. Under en barbecue stikker en af hovedpersonerne et barn en på kassen. Er det ok, når nu ungen er ualmindeligt irriterende og står med hævet boldbat over et andet barn? I bogens otte kapitler får vi at høre, hvordan episoden påvirker de otte involveredes liv. Det interessante er, at det moralske aspekt undervejs kommer til at stå mere nuanceret. Romanen er et velfortalt generationsportræt placeret i nutidens Australien. Hvor tit læser man lige sådan en bog? Oplagt sommerlæsning.

Møller Forlag, 560 sider, 299,95 kr.

Gyldendal, 190 sider, 229,95 kr.

People’s Press, 378 sider, 299,95 kr.

Forlaget Turbulenz, 336 sider, 299,95 kr. 

Hovedland, 122 sider, 149, kr.

Læs også: 4 gode bøger til weekenden

6. ÅSA LARSSON er en af de kvindelige krimiforfattere, man rent faktisk stadig kan holde ud at læse – sproget er stramt og præcist, personerne tilpas skæve, og der er ingen ikke lyserøde slutninger. Hendes seneste, ”SOM OFFER TIL MOLOK”, er således fremragende underholdning med sideløbende kærligheds- og krimiforløb. En slægt er slemt ramt af mord og mystisk død, og forklaringen skal findes i fortidens Kiruna og en kærlighedsaffære mellem en ung lærerinde, en vattet romantiker af en direktør og en ond forvalter. Rebecka Martinson går ind i sagen, der ikke opklares før de sidste sider – hævn, begær, natur og kærlighed flettes med elegant overskud og pondus i plottet.

Modtryk, 370 sider, 299 kr.

7. I en lille, begivenhedsløs flække, hvor livet synes at bestå primært af hverdage, bor fire helt almindelige mennesker, som vi følger for en dag i romanen ”NU, FOR HELVEDE” af norske HEIDI LINDE. De drømmer om den store kærlighed, en rigtig ven og et liv uden børn, bræk og brødbagning. Den underliggende desperation og forventning er præcis og rørende, men de fire historier veksler meget i tyngde, og visse passager bliver virkelig lange, hvilket går ud over den ellers glimrende tone og sans for hjernelammende hverdagsdetaljer. Læs dem i stedet som opdelte noveller, og nyd især den ualmindeligt gravide og forandringstrængende Terese, og Lydia, der har dronning Sonja, som sin altfavnende, sutskobærende fantasiven.

Rosinante, 400 sider, 299,95 kr.

8. ”FORTÆLLING OM ET SELVMORD” handler om en far, der er kørt af sporet i en sådan grad, at hans egne problemer med elskerinden og hvad, han vil med sit liv, fuldstændigt overskygger hans forhold til teenagesønnen. Det er ikke heldigt, når de to vælger at tilbringe et år alene i Alaskas vildmark. Mens faren hulker sig i søvn, slås sønnen med sin identitet. Det har den amerikanske forfatter DAVID VANN fået en næsten thrilleragtig novellesamling ud af. Det hele er elegant skruet sammen, og psykologien mellem far og søn er blændende i sin underspillethed. Tip: Tænk ikke på historierne som noveller, men som en samlet roman. Det funker!

Gyldendal, 272 sider, 249,95 kr.

9. Det er meget moderne at udstille sig selv som den, der ikke har styr på en skid. Så er man ligesom mere menneskelig og lettere at holde af, men det er på en knivsæg, der nemt sløves af pæne, velstillede rammer, som det er tilfældet i ”KLAP I, HEST” af KATRINE ENGBERG og ANNE METTE HANCOCK. Gennem en et-årig mailkorrespondance bliver hverdagens forskønnende løgne og irrationelle bekymringer lagt ærligt på bordet. Det er morsomt, befriende iblandt, altid velskrevet og sommetider ligegyldigt. De er lykkelige, pæne, reflekterende mennesker, og man skal derfor anstrenge sig noget for at føle med alle kriser, men der er nok en sandhed og et grin at finde for de fleste.

Lindhardt og Ringhof, 296 sider, 249,95 kr.

10. Med ”DØD MANDS HÅND” sluser CARIN GERHARDSEN læseren ind i en bemærkelsesværdig kriminalhistorie, hvor vores begreb om skyld, straf og socialt ansvar problematiseres. Svend Gunnar-Erlandsson er en kristen familiefar, hvis indsats for lokalmiljøets socialt udsatte har gjort ham til en vellidt borger i Hammarby. Men en dag bliver han likvideret. Den svenske storsælgende forfatter vender op og ned på vores tiltro til det gode i mennesket, og man væmmes ved, at de socialt udsatte altid er de nemmeste ofre. Men jeg ville ønske, at forfatteren skar ned på de mange bipersoner og dertil uforløste dramaer.

”DØD MANDS HÅND” er fjerde bog i CARIN GERHARDSENS populære Hammarby-serie, men kan sagtens læses alene.

People'sPress, 304 sider, 299,95 kr.

Læs også: Dét skal du læse i ferien