Ulla Essendrop

Ulla Essendrop: “Jeg gider overhovedet ikke tage kampe på mit udseende. Det er det simpelthen for ligegyldigt til”

Ulla Essendrop overlader med sindsro sin styling på Aftenshowet til andre. Mød en kvinde, der lægger vægt på indhold frem for udseende, som ikke går op i alder, ogsom ikke kunne drømme om at farve de hvide hår, som er begyndt at pible frem.

Ulla Essendrop falder meget ofte i søvn, når hun får lagt makeup. Når hun kl. 15 sætter sig i stolen i "kost og mask", som hun kalder kostume og makeupafdelingen på Aftenshowet, føler hun sig i så gode hænder, at hun uden besvær kan snuppe sig en powernap. Og det siger egentlig ret meget om Ulla Essendrop. Hun går nemlig ikke voldsomt meget op i det ydre. For hende er indhold det vigtige. Og når nu der er ansat dygtige folk til at tage sig af facaden, hvorfor så blande sig i det?

Det kan virke mærkeligt, at en kvindelig studievært, som altid fremtræder perfekt stylet, når kameraerne ruller, ikke går op i sit udseende, men...

– For mig handler skønhed ikke om, hvordan man ser ud. Det handler om at have det godt indeni. Og det gælder både for mig selv og i forhold til andre. Skønhed er ekstremt meget forbundet med, hvordan folk opfører sig, meget mere end hvordan de ser ud. For mig. Det handler om attitude.

Hvordan ser du ud, når du har fri?

– Jamen, så ser jeg sådan her ud...

Hun slår ud med armene, kigger ned af sig selv og understreger dermed et helt usminket ansigt, et hår sat op i hestehale og noget helt enkelt sort tøj tilsat sneakers.

LÆS OGSÅ: Natalie Madueño: “Man er født som man er, og hvis folk synes man har en grim næse, så synes de det”

Klædt på af DR

Da Ulla var yngre, gik hun mere op i sit udseende, medgiver hun. Men det var, fordi hele hendes ungdom og tidlige voksenliv handlede om at performe og være på en scene foran en masse mennesker. Hun var professionel sanger og danser og har optrådt i teaterstykker, shows og til konkurrencer.

– I de sammenhænge var jeg nødt til at have en form for bevidsthed om fremtoning. Og så er det klart, at man tænker over, hvilket tøj man har på og så videre, men det har lige så meget noget med kropssprog at gøre. Det handlede ikke om skønhed. Jeg ville have en sikker fremtoning og en fremtoning, der viste tilstedeværelse, ro og overskud.

– Begge mine forældre er klassiske musikere, og de har lært mig meget om, hvordan man performer. Det har aldrig været noget, vi har talt om – aldrig – men jeg har været med dem til tonsvis af koncerter, hvor jeg har kunnet se, hvor meget det betyder, at man har en attitude og tilstedeværelse, der gør, at de, der skal lytte, føler sig trygge ved, at den, der står på scenen, faktisk har styr på sine ting. Jeg har altid set, hvor meget mine forældre har øvet og øvet og øvet. Ved at kigge på dem har jeg lært en masse om arbejdsdisciplin, motivation og vilje til at gøre noget 100 procent. Det kan godt være, at der ikke er nogen, der lægger mærke til en eller anden lille ting, du springer over, fordi det er nemmere, men du ved selv, om du har gjort dit arbejde ordentligt. Jeg vil gerne vide, at jeg har gjort tingene ordentligt, og det er det, jeg forbinder med fremtoning.

Ullas fremtoning i Aftenshowet er knivskarp, og det er ikke tilfældigt. Der er tænkt over alle detaljer, for alle værter på DR får lagt en såkaldt "lookbook", som følges slavisk.

– Det gælder både kostumer, hår og makeup. I min "lookbook" er der fem forskellige frisurer, der må bruges, og min makeup er beskrevet ned i de mindste detaljer, som alle makeupartisterne skal holde sig indenfor. Det handler om, at man har lagt en linje i forhold til, hvad programmet skal udstråle, og hvad hver enkelt vært skal udstråle, så vi komplementerer hinanden. Der er taget stilling til, hvad der er hver enkelt værts kendetegn, og alt, hvad vi har på – helt ned til farven på neglelakken – er tænkt ind i den sammenhæng. Læg f.eks. mærke til Lise Rønne, som i denne sæson har to forskellige slags neglelak på, og så har hun ofte hårbånd på. Det er der ingen af os andre, der har. Mit look i denne sæson er kørt meget over i det orientalske med tatoveringer og smykker i håret, mange guldsmykker i det hele taget og en makeup, der er orientalsk inspireret.

Har du indflydelse på dit look?

– Både og. Det er kostume- og makeupafdelingen, der lægger de store linjer, men hvis der er noget, jeg slet ikke bryder mig om, kan jeg selvfølgelig godt sige fra. Men det er sjældent, jeg sætter foden ned, for jeg vil gerne inspireres af dem. De vælger nogle andre ting, end jeg selv ville gøre privat, og det er da spændende. Det er godt at blive udfordret og blive skubbet ud af sin komfortzone, og det er dem, der har forstand på det, det er jo ikke mig. Jeg læner mig helt trygt tilbage i det, de gør, og til gengæld fortæller de heller ikke mig, hvordan jeg skal være tv-vært. Jeg følger deres råd slavisk, og hvis jeg ikke gør, får jeg en opringning. F.eks. som den dag, hvor jeg havde taget nogle andre bukser på til en skjorte, end der stod i min lookbook. "Det er ikke det, der står i bogen", fik jeg at vide, og nej, det var jo rigtigt nok, jeg syntes bare, at det passede fint sammen. Men det går ikke. Alle DR-værter bliver stylet, men Aftenshowet er nok det program, hvor de går allermest i detaljer. "Kost og mask" har et mantra, der lyder, at det skal være som at åbne et modeblad, når man ser Aftenshowet. Og vi skal være foran moden. Det, vi har på, bliver som regel mode sæsonen efter.

Adoptivbarn

At Ulla i øjeblikket bliver stylet orientalsk på skærmen er formentlig ikke tilfældigt. Hun blev adopteret fra Indien, da hun var knap tre år og voksede op sammen med sin ligeledes adopterede bror i Skalborg lige syd for Aalborg.

– Jeg tror ikke, der var andre i området, der havde min hudfarve dengang. Men det var aldrig nogensinde et tema. Jeg tror simpelthen ikke, at vi tænkte over det. Dem, jeg gik i klasse med, havde jeg jo gået i klasse med fra dag et. Jeg var bare Ulla. Måske har det jo også hjulpet, at jeg havde et dansk navn. Mit oprindelige navn var Dulali, og mine forældre valgte at kalde mig Ulla for at bevare en stamme af det. Det var så fint tænkt, at jeg på den måde har noget af det oprindelige med, og samtidig har mit danske navn betydet, at jeg ikke har stukket så meget ud. Jeg tror ikke, at de tænkte over det på den måde, men måske har de gjort mig en tjeneste i den sammenhæng.

Hvilken betydning har det haft i dit liv, at du er adopteret?

– Jeg har ikke nogen erindring om, at det har været et issue for mig i min opvækst. Som voksen kan jeg godt få et stik i hjertet, når jeg ser programmer på tv om gadebørn i Indien eller noget om kvinders rettigheder. Det gør sgu ondt. Det gør det jo på alle mennesker, ingen kan lide at se mennesker, der lider, men jeg har lige den ekstra dimension, at jeg tænker, hold da op, det kunne lige så godt have været mig. Det var egentlig det, jeg var født ind i. Det er jo en lottokupon uden lige at få lov til at komme herop til Danmark. Og jeg var en af de heldige.

Hvad ved du om din tid i Indien?

– Jeg har altid fået at vide, at den kvinde, der fødte mig, efterlod mig på en trappe foran et sygehus, da jeg var helt nyfødt. Derfra kom jeg videre til et børnehjem. Det har jeg altid troet på, men i de senere år har der været mange historier fremme om, at adoptivbørn i virkeligheden er blevet franarret deres biologiske forældre og er blevet handlet, og det er klart, at det sætter nogle tanker i gang. Så jeg ved ikke, om jeg tror på den historie om trappetrinnet i dag. Jeg ved, at det børnehjem, hvor jeg boede, var et ret godt sted med voksenkontakt, leg, undervisning og mad, så jeg tror, at jeg og min bror, som kommer fra samme børnehjem, har været ret heldige.

Har du været i Indien, eller har du overvejet at tage dertil?

– Jeg kunne godt finde på at tage til Indien som turist. Men der er så mange steder, jeg gerne vil besøge, og Indien er bare et af dem. Og det ville ikke være for at eftersøge min baggrund.

Hvad betyder det, at du ikke ser typisk dansk ud i forhold til dit arbejde?

– Jeg tillader mig at bilde mig ind, at mit arbejde udelukkende er baseret på mine kvalifikationer. Intet andet.

LÆS OGSÅ: Charlotte Fich: “Kærlighed er ikke noget, der bare er. Det er noget, man skal dyrke”

På vej mod 40

Ulla runder et skarpt hjørne senere på året. Hun bliver 40, men det tænker hun ikke over.

– Jeg har altid følt mig i min bedste alder. Jeg har simpelthen ikke det kompleks omkring alder, som jeg kan mærke på mange andre. Jeg har altid følt, jeg har opnået meget af den alder, jeg var i. Jeg har heller aldrig haft sådan nogle femårsplaner for mit liv.

Har det heller ikke betydning i forhold til dit udseende?

– Det synes jeg faktisk ikke, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg synes ikke, mit udseende har ændret sig særlig meget de sidste 20 år. Det må jo komme på et tidspunkt, men indtil videre er det meget lidt, synes jeg.

Er du det sted i livet, du gerne vil være?

– Det er jeg altid. Det er meget first world at sige, men jeg mener faktisk, at det er op til en selv at sørge for at være der, hvor man gerne vil være. Det er også okay ikke at gøre noget, men så skal man bare ikke sidde og hyle over det, når man bliver 40.

Man taler tit om, at kvinder – i modsætning til mænd – ikke må være gråhårede og have rynker, når de er på skærmen, hvad tænker du om det?

– Her må jeg lige sige, at det faktisk ikke var helt rigtigt, da jeg før sagde, at jeg ikke kan se, at mit udseende ændrer sig. Jeg er begyndt at få hvide hår. Et ad gangen, så man kan ikke se det på skærmen endnu, men det kommer man til. Det er en meget lang proces, men jeg har IKKE tænkt mig at gøre noget som helst ved det overhovedet. Den transformation får lov til at finde sted. Og så må tv-branchen jo finde ud af, om det er noget, man synes om eller ej. Jeg kan ikke styre, hvad de synes. Hvis de får et problem med det, må jeg forholde mig til det til den tid. Hvis jeg altså stadig laver tv. Det er jo ikke sikkert, der er også mange andre spændende ting, man kan lave.

Taler I kvindelige studieværter om det med alder?

– Jeg har ikke talt med nogen om det. Jeg ved ikke, om andre gør det. Men igen, alder har aldrig været et issue, så måske er det også derfor, jeg ikke har taget det op med andre. Det eksisterer ikke for mig, jeg tænker a-l-d-r-i-g over det.

Hvis alderen bliver et problem på et tidspunkt, er det så en kamp, du vil tage?

– Jeg gider overhovedet ikke tage kampe på mit udseende. Det er det simpelthen for ligegyldigt til. Hvis DR tager en beslutning baseret på alder, så må det være sådan. Men jeg er RET sikker på – eller rettere, jeg føler mig helt overbevist om – at DR træffer beslutninger på baggrund af vores kvalifikationer og ikke på baggrund af, om jeg eller andre har hvide hår. Hvis makeuppen siger, jeg skal farve håret, og jeg siger nej, så vil de også respektere det. Det er jeg helt sikker på.

Badesæbe fra Føtex

Alderen – og ikke mindst jobbet som tv-vært – har betydning for Ullas skønhedsrutiner. Eller mangel på samme.

– Jeg har faktisk skruet ned for rigtig meget i forhold til hudpleje, makeup og så videre. Jeg bruger så få produkter som overhovedet muligt. Jeg vasker håret i shampoo, bruger meget sjældent balsam, og håret får lov til at lufttørre. Jeg tager et bad, bruger Neutral showergel købt i Føtex, jeg skal bare være ren. Jeg bruger næsten heller ikke makeup, når jeg har fri. Jeg har så meget på, når jeg er på skærmen, og derfor vil jeg bare gerne være uden alt det på min hud, når jeg har fri. Jeg har lige haft en rigtig hård arbejdsperiode med sindssygt mange vagter i streg, og så kan jeg mærke, at huden ikke kan holde til det. Den slår ud. Også på grund af alle de varme lamper, der er i studiet. Der er også en hårlak, jeg overhovedet ikke kan tåle, har jeg fundet ud af. Jeg slog ud over det hele og hævede op. Den er nu helt fjernet fra Aftenshowet, for jeg kunne ikke engang tåle, at andre fik den på, hvis jeg var i nærheden. Jeg går meget op i, at der skal være så lidt kemi som muligt i mine produkter.

Hvordan er din morgenrutine derhjemme?

– Jeg stejler faktisk på snakken om produkter og morgenrutiner. Det er nogle helt andre ting end navnet på et plejeprodukt, der afgør, om jeg får en god start på dagen. Jeg føler mig godt tilpas fra morgenstunden, når jeg får kysset på min kæreste, vi får talt sammen, inden vi tager hver til sit, at jeg har sovet godt og er veludhvilet, og at jeg glæder mig til dagens opgaver og føler mig forberedt til dem. Det er langt, langt vigtigere for mig, end at stå med et dyrt, fancy produkt. Min følelse af velvære kommer ikke fra produkter. Den skal komme indefra.

Hvordan vil du beskrive din private tøjstil?

– Den er meget afslappet og ikke sæsonpræget. Jeg er ikke sådan en, der skifter garderobe efter, hvad sæsonerne siger. Jeg anskaffer mig måske en enkelt ting, der er oppe i tiden, men resten er helt almindelige basisvarer, der kan kombineres.

LÆS OGSÅ: Signe Molde: Kontrolfreak med trætte bryster

Glad for kage og sovs

Man siger, at tv lægger fem kilo til ens vægt, men Ulla tænker ikke meget over det. Hendes fokus er på indholdet og det faglige, når hun er på skærmen. Mad er heller ikke noget, hun bruger meget tid på at tænke over.

– Jeg spiser det, der er! Jeg tænker virkelig ikke over det. Det har jeg aldrig gjort. Vi spiser sygt meget kage på den redaktion, alle har kage med ved den mindste anledning. Ferie. Tilbage fra ferie. Eller fordi det er tirsdag. Der er kage til alt – jeg elsker kage. Og is. Og chokolade. Og fed mad. Sovs. Jeg putter sovs på alt. Jeg er godt klar over, at man er nødt til at få nogle grøntsager en gang imellem, og det gør jeg også, men det er ikke noget, jeg sådan aktivt tænker over og sørger for. Jeg har aldrig haft problemer med vægten. Måske fordi jeg har danset så meget, at det har reguleret sig selv.

Tager du kosttilskud?

– Jeg tager bare en multivitaminpille. Og jeg syntes faktisk, at jeg kunne mærke forskel, da jeg begyndte på det. Det kan også være noget, jeg bilder mig ind, men jeg følte, jeg fik mere energi. Generelt kan jeg godt blive sindssygt søvnig ud på eftermiddagen, og det tog lidt af det.

Er der andet, du indtager, som gør noget godt for dig?

– Jeg drikker rigtig meget te. Grønne og hvide teer. Og rigtig meget pebermyntete, som jeg godt kan lide, og som skulle have alle mulige gode virkninger. Jeg har 20 forskellige slags te derhjemme, og jeg får det drukket.

Hvad med træning?

– Jeg dansede fra jeg var 5-6 år, til jeg var i begyndelsen af 20'erne. Jeg gad godt gå i gang med at danse igen, men det kommer ikke til at ske, for det er så krævende, og jeg gider ikke bare motionsdanse, når jeg har været det niveau, jeg har. Jeg har ikke disciplin til at komme op på det niveau igen, og derfor bliver det ikke til noget. Jeg løber en tur en gang imellem, og så går jeg nogle rigtig lange ture, mens jeg hører podcasts. At gå giver motion, men det handler også om at få noget vind i hovedet og få slappet af. Jeg hører podcasts, fordi det giver mig muligheden for at træde væk fra mig selv og være i et univers, hvor jeg ikke selv er til stede. Jeg skal ikke tage stilling til nogen eller noget, jeg skal ikke performe, jeg skal ingenting. Når man er så meget på, som jeg er... altså, jeg kan brække mig over at høre mig selv tale somme tider. Jeg vil helst bare være helt stille og være så anonym, som jeg overhovedet kan, når jeg ikke er på skærmen.

Hvordan har du det med at blive genkendt?

– Jeg er sindssygt genert. Når man er på skærmen, har man en aftale med dem, man interviewer, og man har en kontrakt med seerne. Vi ved alle sammen, hvad vores funktion er. Lige så snart, jeg ikke er på skærmen, forstår jeg ikke, hvad det er for en kontrakt, jeg har med folk, jeg møder. Jeg er trådt ud af kontrakten, men det er jeg ikke i deres øjne. Og det er jo fair nok, men så bliver jeg usikker, og det kan jeg ikke lide. Jeg ville så gerne være helt anonym, hvis jeg ku'. Seriøst, jeg går og kigger ned i gulvet og har podcasts i ørene, når jeg er ude og handle. Ikke for at slippe for folk, men så føler jeg, at jeg har taget mig selv ud af sammenhængen på en eller anden måde.

Skønhedsidealerne

Lige inden Ulla tager sine store, sorte solbriller på og bevidst anonymt forsvinder ud på gaden, når hun lige at svare på, hvad hun synes om, at der generelt er så meget fokus på kvinders udseende i mediebilledet.

– Jeg synes, det er rigtig trist, hvis nogen føler, at de får trukket noget ned over hovedet, som de ikke kan se sig selv i. Jeg har parlamenteret meget med mig selv om, hvorvidt jeg overhovedet skulle stille op til det her interview – i et Beauty magasin – fordi jeg netop ikke bryder mig om, at der er nogle idealer, der bliver trukket ned over hovedet på folk, og som pludselig bliver fremstillet som sandheden om, hvordan vi skal se ud og være. Det burde være vores menneskelige indhold, der var fokus på. Når jeg alligevel stiller op, er det netop for at sige, at jeg har det rigtig stramt med, at andre skal opsætte idealer for en. Samtidig vil jeg dog sige, at man selv må tage ansvar og holde sig væk fra de steder, hvor idealerne bliver præsenteret, hvis man ikke bryder sig om det.

Men du står selv som eksponent for et godt udseende og smart tøj, når du er på skærmen?

– Jeg føler ikke, at jeg har noget som helst ansvar for, hvad andre kvinder gør. Jeg er ikke eksponent for et call to action. Jeg står ikke på skærmen og siger, at dette produkt er et musthave eller besynger dets kvaliteter. Det er andre, der har taget stilling til, hvordan jeg ser ud der. Og privat kunne jeg ikke drømme om at projicere nogle idealer over på andre ved at sige, se, hvor tynd jeg er, se, hvor sundt jeg lever, eller se, hvor dygtig jeg er til at træne. Det ville jeg ALDRIG gøre.

Ulla Essendrop om...

Skønhedskirurgi

– Perfekt for dem, der gerne vil det. Det er ikke aktuelt for mig nu, men jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på det, hvis mine øjenlåg f.eks. kom til at hænge så meget, at jeg ikke kunne se.

Solfaktor

– Jeg bruger altid meget høj faktor. Det har ikke noget med skønhed at gøre, det er bare, fordi jeg ikke har lyst til at få hudkræft. Da jeg var yngre, troede jeg, at når man havde min pigmentering, så havde man et indbygget solfilter, jeg var ikke klar over, at man også skulle bruge solfaktor.

Makeup

– Jeg gør det samme, som jeg har gjort de sidste 20 år. Pudder, lidt på kinderne og mascara. Jane Iredal er mit puddermærke, Nilens Jord på kinderne, og så er min mascara fra Chanel, fordi det er den eneste børste, der ikke får det til

at klistre.

Yndlingsduften

– Jeg bruger Zarkoperfume e'L, fordi den er ret øko.

Multicreme

– Jeg bruger Lucas' PaPaw Ointment som håndcreme. Det er en australsk creme, som alle på DR bruger. Den kan også bruges til tørre læber, rifter og myggestik.

LÆS OGSÅ: Rasmus Botoft og Lisbeth Wulff: “Vi er fælles om at være naive romantikere”

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen: “Det har været benhårdt at holde facaden”

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: "Jeg synes jeg har klaret mine skilsmisser ret godt"

Ulla Essendrop, 39 år

Født i Calcutta i Indien, men blev adopteret af et dansk par og flyttede til Danmark, da hun var knap tre år.

Har siden 1. februar 2015 været vært på "Aftenshowet" på DR. Uddannet cand.mag. i kommunikation og medievidenskab og har tidligere bl.a. arbejdet i London for Viasat Broadcasting og som vært på DR Sporten og TV2 Sporten.

Er to gange blevet kåret som "Årets kvindelige tv-vært" af Billed Bladets læsere.

Kæreste med Jimmy Bøjgaard, der også er tv-vært. Ingen børn.