Ulla Terkelsen og hendes tyske makker: Dette er vigtigt for, at det er sjovt at besøge Berlin
Tysklands hovedstad emmer af historie – og det er netop noget af det, der gør, at Ulla Terkelsen og hendes makker Mirco Reimer-Elster er betagede af byen, der også byder på danseaftener, ølhaver og graffiti i gemte baggårde.
Hvorfor har Berlin en speciel betydning for jer?
Mirco Reimer-Elster: "Jeg er tysker, men jeg har aldrig oplevet andet end ét samlet Tyskland. Dog mærker jeg tydeligt historien i Berlin. Lidt groft sagt er det et frilandsmuseum, hvor man kan gå rundt og iagttage historien, som ikke kun er Tysklands, men hele verdens historie. Det er nok især det, der har gjort, at jeg er blevet draget dertil."
Ulla Terkelsen: "Jeg har også altid været meget optaget af historien. Jeg kom til Berlin for første gang i 1963, da muren var forholdsvis frisk. Jeg skulle flytte til Polen, og på vejen kom jeg forbi Østberlin. Jeg stod af på Ostbahnhof, og der lugtede af kål og mennesker, der ikke lige havde været i bad den morgen. Det var mit første besøg på det, som Mirco kalder et historisk frilandsmuseum, og det var nok også det første sted, hvor jeg kunne mærke, at folk var mærkbart fattigere. I dag er byen jo noget anderledes, men stadig meget spændende. Den har en stor alternativ szene, som tyskerne kalder det. Berlin er ikke elegant eller mondæn, den er intens, larmende og aggressiv. Derfor er det en noget anden oplevelse, end hvis man besøger Hamborg, München eller Düsseldorf. I Berlin er der malere, grafikere og besynderlig musik nede i dybe kældre og nedlagte fabrikker."
Hvad vil I anbefale, at man bruger tiden på, når man besøger Berlin?
Ulla Terkelsen: "Jeg vil anbefale, at man sætter sig ind i Berlins historie, inden man tager afsted. Derudover vil jeg råde folk til at orientere sig i det offentlige transportsystem, der er sjovere i Berlin end i nogen anden by, jeg kender. Det er skægt at tage S-Bahn eller U-Bahn og sidde og kigge ud ad vinduet. Det er en god måde at opleve byen og berlinerne. Derudover vil jeg råde til, at man besøger nogle af Berlins mange parker og ølhaver. I ølhaverne sidder man ved langborde og drikker øl og vin. Der ligger en meget berømt ølhave, Prater, på Kastanienallee. Det er min yndlings-ølhave, og jeg elsker at sidde der en varm sommeraften."
Micro Reimer-Elster: "Jeg har tre helt konkrete steder, som jeg vil anbefale, at man besøger. Jeg synes nemlig, at der er tre ting, der er vigtige for, at det er sjovt at besøge en by: historie, mad og fodbold. Det er mine tre kæpheste. Hvis vi starter med historien, synes jeg klart, at man skal besøge Deutsches Historisches Museum. Det er et fremragende sted. Utrolig tilgængeligt, meget interessant lavet, og man får et ret godt indtryk af, hvor tumultarisk Tysklands historie har været. I forhold til mad synes jeg ikke rigtigt, at man kan komme uden om Konnopke’s, hvor man kan få currywurst. Det er et ret charmerende sted. Til sidst synes jeg ikke, at man kan sige Tyskland uden at sige fodbold, og der vil jeg slå et slag for, at man tager en lille tur ud af Berlin til Turbine Postsdam. Her spiller et af de mest succesfulde kvindefodboldhold, der er i Tyskland – og der er tre danske kvinder på holdet."
Hvad skal man smage, når man er i Berlin?
Mirco Reimer-Elster: "Hvis der er noget, som vi kan takke berlinerne for, er det döner kebab. Det er en kulturgave til tyskerne og resten af verden. Det er tydeligt at se f.eks. på Vesterbro i København, hvor der for nylig åbnede et sted, der hedder Berlin Döner. Det er blevet sindssygt populært, og som tysker synes jeg, at det er helt særligt at iagttage. Derfor vil jeg også sige, at man klart skal smage döner, hvis man er i Berlin."
Ulla Terkelsen: "Jeg vil også altid tage forbi Konnopke’s, som Mirco nævnte tidligere. Vi har besøgt det sammen, da vi var i Berlin. Derudover vil jeg sige, at hvis man alligevel er i kvarteret med ølhaven Prater, vil man opdage, at der ligger utallige restauranter, der viser, hvor international Berlin er. Hvis man tænker lidt historisk, er det jo meget interessant, at det netop er Østberlin, der er blevet fantastisk international. Det har Vestberlin altid været, mens Østberlin har været afsondret fra den vestlige verden, internationalisering og globalisering, da det var hovedstad i DDR. Derfor synes jeg, at det er interessant at gå rundt i kvarteret omkring Prater og Kastanienallee og se alle de forskellige restauranter, der ligger i området i dag. Der er persisk, vietnamesisk, tyrkisk og så videre. Det er et meget spændende sted at spise. Derudover vil jeg anbefale bydelen Kreuzberg, som er et kvarter med mange tyrkiske restauranter. Her spiser man glimrende og billigt. Man kan desuden komme nemt dertil med bus, S-Bahn eller U-Bahn."
Hvor vil I anbefale, at man bor, når man besøger byen?
Ulla Terkelsen: "I kvarteret Prenzlauer Berg, Berlin Mitte eller Friedrichshain, som er et skægt kvarter. Der ligger en meget dejlig plads, der hedder Boxhagener Platz, hvor der er en masse boder, marskandisere og madmarkeder. Man finder faktisk også mange gode spisesteder i det område."
Hvad er jeres bedste hemmelige tip til Berlin?
Mirco Reimer-Elster: "Jeg ved ikke, hvor hemmeligt det er, men jeg har en særlig interesse for hiphop, og der er Berlin også et fremragende sted at færdes. Hvis man går ind i en baggård i ny og næ, vil man opleve en masse graffiti, og det synes jeg i hvert fald er aldeles spændende."
Ulla Terkelsen: "Mit tip er et dansested, hvor jeg tit er kommet. Det hedder Clärchens Ballhaus og ligger på Auguststraße. Nogle aftener er der jitterbug eller tango, mens der andre gange er et levende orkester eller elektronisk musik. Det er et dejligt sted, hvis man vil danse, men man kan også spise der, hvis man har lyst til det."