Søvn

10 myter om dit barns søvn

Få ting fylder så meget I forældres hoveder som søvn. Den betyder jo alt for, at junior kan udvikle sig godt, og I kan slappe lidt af! Myterne er mange, men passer de?

1. Børn skal lære at falde i søvn alene: Falsk

Du har sikkert hørt masser af historier om søde børn, der selv falder i søvn med et smil på læben, når de har fået et godnatkys. Måske tænker du, at det skal I have indført hjemme hos jer. Men børn er ikke ens. Nogle har nemt ved at falde i søvn alene, andre har ikke.Så drop de firkantede regler for, hvordan dit barn skal falde i søvn, og skab i stedet nogle trygge rammer omkring selve det at sove.

Selvfølgelig er der på længere sigt mange fordele for dig og dit barn i, at han selv kan finde vej til drømmeland, så hvis du vil lære din sovetryne at falde i søvn på egen hånd, er det nemmest at gøre, mens han er mellem seks og 12 måneder gammel. Det er det tidspunkt i hans udvikling, hvor han er mest parat til at lære det. Men dit barns tryghed kommer altså før dine principper.

2. Børn skal i seng på samme tid hver aften: Sandt

Måske er det fristende at teste, om banditten lader dig sove lidt længere om lørdagen, hvis han får lov til at være sent oppe om fredagen. Men det er ikke godt for ham, for børn skal helst i seng på samme tid hver aften for at få det bedste ud af deres søvn – eller I hvert fald i samme tidsrum.Det er i orden at skyde sengetiden lidt om fredagen, når I hygger med Disney Sjov, og så lade dit barn sove, til han vågner næste morgen. Men ingen småbørn har brug for at være oppe til klokken 23, blot fordi det er weekend.

Dit barn har altid et optimalt tidspunkt for, hvornår han skal I seng om aftenen, men det tidspunkt flytter sig med jævne mellemrum.Så korriger det, hvis dit barn begynder at have svært ved at falde i søvn ‘til tiden’ om aftenen eller omvendt, hvis han virker træt, før han plejer. Det vigtigste er, at dit barn har tid til at sove det antal timer I døgnet, han har brug for.

3. Børn må ikke sove ikke forældrenes seng: Sandt og falsk

Det kan være både hyggeligt og praktisk med børn i sengen, men faktisk bør babyer op til seksmånedersalderen ikke sove i mor og fars seng, fordi de lettere kan blive overophedede og i meget sjældne tilfælde risikere vuggedøden.

Hvis I gerne vil sove sammen, har Sundhedsstyrelsen for nylig udarbejdet en ny pjece om forebyggelse af vuggedød, som du kan hente på Sst.dk. Læs også mere om, hvordan samsovning bliver en succes med baby her. Større børn kan til gengæld godt tåle at ligge hos jer. Men du kan være sikker på, at dit barn på et tidspunkt vil forsvare retten til det privilegium, og det kan blive svært for ham at tage på koloni med børnehaven eller skolen, hvis han er vant til at sove I smørhullet. 

4. Børn må ikke falde i søvn ét sted og sove et andet: Sandt og falsk

Hvis I er i byen, og dit barn bliver træt, er det i orden at lade hende falde i søvn på vennernes sofa og bære hende ned i bilen, når I skal hjem. Helt små børn har det også med at falde i søvn, når og hvor det passer dem, og det er der ikke noget galt i.

Til gengæld er det en dårlig vane at lade barnet putte i jeres seng eller på sofaen hver aften og bagefter løfte hende ind til sig selv, for så sender I et signal om, at hendes egen seng ikke er god eller tryg nok at falde i søvn i. Hvis hun har en periode med angst og mareridt, kan I i stedet sætte jer og prøve at hjælpe hende til at tænke på noget andet. Tal om den dejlige gåtur, I havde langs stranden, da I var på ferie, så hun tænker nogle rare tanker. Bliv eventuelt hos hende, når hun skal falde i søvn.Slap for eksempel af med et blad eller en god bog, indtil hun er vel ankommet til Puttesovestrup.

5. Det er dårligt at vække et sovende barn: Sandt og falsk

Især helt små børn skal ikke vækkes, når de er i dyb søvn. Så får de ikke det ud af søvnen, de skal. Men hvis dit lidt større barn lige har lagt bleen og har brug for at komme ud og tisse, et par timer efter at hun er faldet i søvn, kan du godt bære hende ud, sætte hende på toilettet og så løfte hende ind i seng igen bagefter.

Hvis du synes, Tornerose på snart tre sover lige lovligt længe til middag og til gengæld holder hof til langt ud på aftenen, kan du eventuelt aftale med institutionen, at hun sover til middag ved siden af et af de lidt ældre børn, som sover i kortere tid. Når naboen så begynder at rumstere, vil hun sandsynligvis vågne af sig selv for at følge med i, hvad der foregår. I weekenden kan du selv prøve at forstyrre hendes søvn med spændende lyde, når du kan se på hende, at hun ikke er i den dybe søvnfase længere. Det er, når hun begynder at have mimik i ansigtet, når øjnene bevæger sig under øjenlågene, eller når hun rører lidt på sig.

6. Jo mere børn sover om dagen, desto dårligere søvn får de om natten: Sandt

Det er ikke entydigt godt at lade et vuggestuebarn sove fire-fem timer i dagtimerne. Det kan gribe forstyrrende ind i døgnrytmen, som bliver svær at få tilpasset en almindelig børnefamilies hverdag. Men sammenhængen er egentlig omvendt: Jo dårligere børn sover om natten, desto mere sover de om dagen. Nattesøvnen er nemlig den vigtigste søvn for dit barn, hvis han er over to måneder gammel, og det er søvnen om natten, du skal kigge på først, hvis du er nervøs for, om dit barn får god nok og tilstrækkeligt med søvn.

Husk også på, at søvnbehovet er forskelligt fra barn til barn, at dit barns søvn-behov hele tiden varierer, og at store begivenheder i hans liv påvirker søvnmønstret.

7. Børn må ikke græde sig i søvn: Sandt

Et barn, der græder sig i søvn, har opgivet at få trøst, og så bliver sovestedet ikke den dejlige, trygge rede, det gerne skal være. Men det kan alligevel ske, når junior er syg eller har ondt i ørerne, når I lige har fået en lillesøster, eller når et nyt putteritual skal afprøves. Prøv at tænke over, hvordan du bedst kan støtte dit barn gennem det nye eller ubehagelige, og vær indstillet på at bruge længere tid på at få ham puttet i en periode. Overvej, om du kan blive inde hos ham, til Ole Lukøje møder på arbejde, så du ikke tager trygheden med ud af børneværelset.

8. Børn skal puttes efter et fast putte ritual hver aften: Sandt og falsk

Et putteritual er hjælpsomt, og det støtter dit barn i at genkende nogle trygge elementer, som betyder, at det snart er nat. Men I behøver ikke putte hende på præcis den samme ært hver aften.Eller sagt på en anden måde: Putteritualet må gerne varieres lidt, når blot hun kan genkende det, og I må også gerne have hver jeres putteritual, så hun mærker, der er forskel på mor og far. Det vigtigste er, at den voksne, der putter hende, virker troværdig. Så hvis hun skal sove hos bedste, behøver I heller ikke at sende hende af sted med en drejebog for, hvordan hun skal puttes, for måske har bedste og dit barn deres helt egen måde at gå til ro på.

9. Børn må ikke få noget at spise om natten: Sandt

En baby må gerne få noget at spise, hvis han vågner om natten, indtil han er så stor, at han har lært at spise fast føde. Altså et sted mellem seks- og 12-måneders-alderen. Herefter bør natmaden bestå af et glas vand, så blodsukkeret ikke stiger og sætter gang i insulinproduktionen og fordøjelsen.Hvis det sker, hviler og restituerer den lille krop nemlig ikke så godt. Det samme gælder for slik eller saft før sengetid: Ud over at det er noget skidt for tænderne, er det med til at give en dårlig søvn. Lidt slik om fredagen er selvfølgelig i orden, men husk, at frugt også kan være hyggeligt!

10. Der skal være helt stille , når børn skal falde i søvn: Falsk

Hvis I lister rundt på tåspidserne over gulvbrædderne, hvisker til hinanden og ser nyheder på tegnsprog for ikke at forstyrre den lille, når han sover, gør I desværre ingen nogen tjeneste. Allerhøjst underboen.

Børn sover nemlig dejligt i det naturlige lydniveau, der er i deres familie, og som de har været vant til helt fra fostertilværelsen. Jo flere børn I får, desto mere vil lydniveauet i jeres familie stige, og det samme vil børnenes evne til at sove fra støjen.

Kilde: Formand for sundhedsplejerskernes faglige selskab Susanne Hede.