11. måned - Nu kan baby stå oprejst

11. måned - Nu kan baby stå oprejst

Omkring 10-11-månedersalderen begynder mange børn at kunne bære deres egen vægt og stå oprejst ved at låse i knæene og støtte sig til noget. Og de fleste børn kan selv rejse sig op ved hjælp af tremmerne i sengen og kravlegården og alt muligt andet, inden de er et år gamle.

UGE 43:

Barnet lærer bare først at holde balancen, længe efter at det lærer at rejse sig og stå, så I skal hjælpe med at gøre overgangsperioden så tryg og sikker som muligt.

Jeres barn vil uundgåeligt falde mange gange og også få nogle buler og hudafskrabninger, men prøv at være der til at gribe og trøste, så styrtene ikke giver for store hug i selvtilliden.

Sørg så for at indrette jer, så der ikke opstår farlige situationer: Spinkle stole, standerlamper, duge, reoler og meget andet er pludselig fareelementer i jeres barns liv.

Højre- eller venstrehåndet:

Det begynder nu at vise sig, hvilken hånd barnet foretrækker at bruge. Når I giver jeres barn noget legetøj eller en ske, så prøv at lægge mærke til, hvilken hånd det mest griber ud med.

UGE 44:

Det er sjovt for jeres barn at lære at klappe, så syng for eksempel klappe-klappe-kagesangen, samtidig med, at du klapper.

Dette er også tidspunktet, hvor børn vil begynde at vinke. Vink for eksempel, når du forlader rummet eller går hjemmefra, og sig ”hej hej.” Snart vil dit barn sikkert vinke til alt muligt, men måske ikke lige, når bedstemor siger farvel… det kommer. Det er også her omkring, at jeres barn begynder at pege. Ofte vil det pege i alle mulige retninger, uden at det lige er til at se, at der er noget særligt at pege på. Men kig derhen og bekræft, at du er interesseret. Det vigtige er, at barnet oplever at gestussen virker – at kommunikationen er positiv.

Sikkerhed når barnet rejser sig: Udviklingen går så stærkt, at jeres barn tit vil overraske jer med, hvad det kan. Når det gælder sikkerhed, skal I altid tænke et udviklingstrin frem i forhold til dér, hvor jeres barn befinder sig nu. Hvis ikke det allerede er sket, vil jeres barn inden længe begynde at rejse sig op, for eksempel i sin seng, og herefter gøre det hele tiden. Det vil også forsøge at klatre på alt, hvad der kan klatres på. Mange børnesenge har en bund, der kan hæves og sænkes – sørg for, at den er sænket til en sikker position. Og pas på, at der ikke er ting, der kan bruges som skamler, som kan ”hjælpe” barnet op over rækværket i seng eller kravlegård.

UGE 45:

Gulvet er den bedste legeplads for børn og voksne. Læg dig på et tæppe med nogle puder med en bog eller avisen, mens barnet leger. Snart vil den lille være over dig.

Børn elsker at kravle rundt på mor og far. Hellere forcere et udstrakt ben end krybe eller kravle udenom. Husk, at barnets tøj altid skal være løst og ikke må hæmme bevægelserne. I kan eventuelt bygge en hule af puder, tæpper og en madras. Jeres barn vil elske at lege gemme i den og kravle ind og ud.

Kommunikation: Selv om genkendelige ord endnu kan være langt væk, kan barnet sagtens forstå og kommunikere en hel masse fra denne alder. I kan støtte jeres barn ved at bekræfte, at I forstår, hvad det udtrykker. Når det peger på en cykel i en pegebog, så fortæl for eksempel at ”Det er fars cykel. Den siger ring ring.” I kommunikerer positivt, og du hjælper endda med at finde et andet ord for cykel, der er lettere at lære.

Vend madrassen: Man kan nemt glemme den  slags rutiner, men man skal huske at vende og dreje barnets madras med jævne mellemrum for at sikre, at den holder formen bedst muligt.

UGE 46:

Barnet har godt af at gynge. Det kilder så dejligt i maven og er samtidigt sundt for balancecentret i hjernen. I kan hænge en babygynge op i stuen eller haven, hvor jeres barn vil nyde en gyngetur. En hængekøje kan også bruges. Eller tag barnet på skødet, når I gynger ovre på legepladsen. Syng for eksempel ”gyng gang” imens. Det er en sang, barnet kan lære.

Trapper: Ofte virker trapper som en magnet på små børn. Hvis I har trapper, der hvor I bor, kan I nu godt lære jeres barn at kravle op og baglæns ned. Barnet vil elske at kravle op og ned, og det stimulerer også evnen til retningsopfattelse. Husk at sætte gitter op både oven og neden for trappen, da barnet er for lille til at kravle der alene.

UGE 47:

Tidspunktet nærmer sig, hvor jeres barn også gerne vil gå – og det er uanset, at det kan vare længe, før det faktisk kan gå. Men at gå rundt med god støtte fra far eller mor er rigtig sjovt.

babykalender

Når jeres barn bliver dygtigere til at holde balancen, er en god og stabil skubbevogn et hit i denne periode. Det er dejligt at komme op at gå og se verden på en ny måde. Køb én af de vogne, hvor hjulene kan indstilles til at køre langsomt. Og vær klar til at deltage i maratonløbet!

Legestue: Hvis I passer jeres barn hjemme, kender I nok fornemmelsen af, at barnet nogen gange synes, I er lidt kedelige.

De fleste kommuner har en forældredrevet legestue. Der kan man møde andre forældre og børn, som går hjemme, og det kan være en dejlig afveksling i hverdagen at komme lidt ud og møde nogle andre. Børn på under et år leger ikke med hinanden, men elsker at være sammen og at kigge på hinanden.

Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.