16 skridt til den perfekte mødregruppe

16 skridt til den perfekte mødregruppe

Få den perfekte mødregruppe ved at lave et manifest. Vi har udvalgt 16 ting, I kan love hinanden for at få det bedst sammen.

En god mødregruppe er guld værd, men det kræver sit at skabe sammenhold mellem seks fremmede kvinder og børn. Vi har sammen med en psykolog udarbejdet et helt manifest med de vigtigste ting, I kan love hinanden, så I bliver Den Perfekte Mødregruppe, og IKKE De Perfekte Mødres Klub.

Mødregruppens manifest

Vi lover hinanden, at…

1. Vi vil mødes fast og med korte intervaller, for eksempel én gang om ugen.

Fordi: Vi skal lære hinanden at kende, og det tager tid. Går der alt for lang tid imellem møderne i gruppen, er det svært at tage tråden op igen. For den, der misser et enkelt møde, bliver der nemt alt for lang tid til næste gang, hvis ikke vi mødes tit.

2. Vi mødes på en fast ugedag eller ‘rullende’ (første uge mandag, næste uge tirsdag og så videre).

Fordi: I barslen er der meget, som er kaos. Baby, amning og den nye rolle har sprængt alle de vanlige rytmer. Møderne i mødregruppen skal være det i tilværelsen, som ligger fast, med mindst muligt praktisk bøvl.

3. Vi tager vores mødregruppe alvorligt og melder afbud, hvis vi ikke kan komme.

Fordi: I starten er sammenholdet ikke blevet skabt endnu, det skal der arbejdes på. Det bliver hurtigt alt for svært at komme igen for den, der er blevet væk uden at give besked.

4. Vi holder traktementet på et overskueligt niveau fra starten. Den, der lægger hus til, serverer kaffe, te og saftevand. Den, der lagde hus til sidst, tager brød og frugt med.

Fordi: Økologisk hjemmebag, lækre smoothies og små sushi-anretninger er herligt, men tager nemt energien fra det egentlige: At mødes for at være sammen og dele erfaringer. Niveauet bliver hurtigt uoverskueligt, for ingen vil være den, der serverer ‘mindst’.

5. Vi mødes privat de første gange, i hvert fald indtil vi har været på besøg hos alle.

Fordi: Mødregruppen er først og fremmest en mulighed for at lære andre mødre at kende. Aktiviteter som café, babybio og babysvømning er super sjove, men ikke alle har overskud til dem – og måske slet ikke fra starten.

6. Hvis vi efter nogen tid gerne vil i gang med andre aktiviteter, gør vi det ikke på mødregruppedagen, men som noget ekstra ud over.

Fordi: Mødregruppen skal være en mulighed for alle, også for de gruppemedlemmer, som ikke orker at pakke svømmetøj til sig selv og baby eller amme på café.

7. Vi er ærlige over for hinanden. Hvis vi synes, noget er svært, siger vi det ligeud.

Fordi: Hvis mødregruppen bliver ‘De perfekte mødres klub’, er der ingen, som får glæde af hinandens erfaringer om det, der er svært. Så bliver det en konkurrence om det perfekte liv, og hvem pokker har brug for at deltage i den?

8. Intet spørgsmål er for småt eller stort at vende i mødregruppen.

Fordi: Møderne i mødregruppen er en perfekt chance for at lære noget om andres måder at gøre tingene på. Hvis alle tør tale om alt, lærer vi meget mere af hinanden.

9. Det, vi siger i mødregruppen, bliver i mødregruppen.

Fordi: Tillid er fundamentet for en god mødregruppe. Uden tillid får vi ingen glæde af hinandens erfaringer. Tilliden kommer kun, hvis vi ved, at vi kan stole på hinanden.

10. Alle skal have mulighed for at komme til orde, men alle behøver ikke sige lige meget.

Fordi: Ikke alle er lige åbne, og det kan også være forskelligt fra uge til uge, hvor meget den enkelte har lyst til at sige. Hvert møde kan eventuelt starte med en runde, hvor alle fortæller, hvordan det er gået siden sidst – her er det OKAY at sige, ‘jeg er så træt i dag, fordi jeg ikke har sovet, så jeg er måske lidt stille, men jeg synes, det er rigtig hyggeligt at være her sammen med jer’.

11. Vi accepterer hinandens forskelligheder som mødre.

Fordi: Der findes ikke én opskrift på at være en god mor, men en uendelig mængde af opskrifter. Mødregruppen er en fantastisk mulighed for at bladre lidt i de andres kogebøger og prøve nye opskrifter eller blot finde nogle nye krydderier?

12. Vi accepterer hinanden forskellige livsstil.

Fordi: En mødregruppe vælger du ikke selv, så her vil der være forskelle i uddannelse, indkomst, holdninger og så videre. Hvis vi ser det som en chance for at møde andre mennesker, end vi ellers ville have gjort, får vi mere ud af det. Vis nysgerrighed og vær åben.

13. Vi er positive over for hinandens boliger

Fordi: En mødregruppe kræver, at vi åbner vores hjem, og det skal vi kunne gøre med sindsro – også selv om ikke alle bor lige stort og flot. Sig for eksempel: ‘Det bliver sjovt at se jeres lejlighed, den er bare så godt placeret’. Har du selv bekymringer ved at få gruppen på besøg, så sig ‘jeg glæder mig, til I kommer, men vi kommer nok til at sidde lidt på gulvet, for vi har ikke så meget plads’.

14. Vi vil have det sjovt!

Fordi: Humor er den bedste medicin mod den krise, som barslen nogle gange kan være, når baby ikke vil sove, manden ingenting forstår, og brysterne gør ondt. Start med at vise, at du kan grine lidt af dig selv, så følger de andre sikkert efter!

15. Vi vil ikke konkurrere igennem vores børn.

Fordi: Børn udvikler sig i vidt forskellige tempi. Det bliver ulideligt at komme i mødregruppe, hvis det bliver én stor konkurrence om, hvis baby der holder hovedet, ruller og kravler først.

16. Vi vil vise omsorg for hinanden.

Fordi: Barslen kan være en hård tid, og det kan være svært at sige til familie eller veninder, at det hele ikke blev som forventet. Mødregruppen forstår, præcis hvad du mener, når du efter en hård nat siger, at du har lyst til at levere baby tilbage til producenten. Så husk at spørge de andre, hvordan de har det – måske brænder de inde med et problem, som netop DU kan hjælpe dem med.

Kilde: Charlotte Clemmensen, psykolog og forfatter til bogen “Baby på vej – den første tid som mor og far”.