4. måned - Stimuler de små hænder

4. måned - Stimuler de små hænder

Jeres barn kan nu åbne og lukke hånden og skal til at lære at gribe bevidst om legetøj og andre ting. I kan forsøge at få barnet til at gribe ved at stryge legetøjet mod håndryggen og håndfladen. Denne berøring af hænderne vil stimulere barnets forståelse af håndbevægelser.

UGE 13:

Lægebesøg: Det er tid til tremånedersundersøgelsen hos lægen. Formålet er primært at give den første af tre vacciner for Di-Te-Ki- Pol og Hib (Difteri, Tetanus, Kighoste, Polio og Hæmophilus Influenza type B). Tal med læge og sundhedsplejerske om vaccinationerne. Sandsynligvis vil jeres barn ikke blive særlig påvirket af vaccinen, men der kan komme lidt feber eller irritation, så det er en god idé at planlægge en rolig dag og aften hjemme.

UGE 14:

Jeres barn er ved at blive mere robust og skal nu røre sig en masse for at opbygge styrke til at sidde og kravle.

Giv ikke jeres barn mere tøj på end nødvendigt og sørg for, at der ikke er noget, der strammer. Læg det på et legetæppe, i kravlegården eller lignende, hvor der er plads til at sprælle og røre sig. Når I lægger barnet på maven, vil det nu øve sig i at vende sig fra mave til ryg. Det kan I også stimulere ved at lægge legetøjet uden for rækkevidde, så jeres barn skal dreje sig for at nå det.

I kan også rulle og trille med barnet, så det får en fornemmelse af at rulle omkring. Det varer nogen tid endnu, før det vil lykkes jeres barn selv at rulle rundt. Det har også brug for ting at gribe om, gerne med lyd. Ting, som hænger, skal kunne tåle at blive trukket i.

Søvn: Nu, hvor jeres barn er cirka tre måneder gammelt, vil det formentlig sove mere om natten end om dagen. Men vær indstillet på, at baby stadig skal have mad om natten. Lad være med at skifte ble om natten, hvis der ikke er afføring. Nutidens bleer kan godt klare den tissetår eller fem, natten bringer, uden at give våde bukser eller rød numse.

UGE 15:

Jeres barn vil nu begynde at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på ryggen, og I kan prøve at øve at komme op at sidde.

Tænder: De færreste børn begynder at få tænder før seks-syvmånedersalderen, men nogle får dem meget tidligt. Barnet vil typisk savle mere og også få blussende røde kinder, når tænderne er på vej. Det kan være ret generende for barnet at få tænder, og det kan være rart at få noget at tygge på for at massere gummerne.

Tandpleje: Når tænderne kommer, er det vigtigt at passe dem ordentligt. De skal børstes lige fra første dag. At mælketænderne bliver udskiftet senere, betyder ikke, at man kan tage lettere på tandplejen. Børst med en lille tandbørste – helst om morgenen og inden sengetid – men brug ikke tandpasta endnu, heller ikke babytandpasta. Babyer kan ikke spytte tandpastaen ud og vil derfor sluge den, og det er ikke sundt.

UGE 16:

Prøv at holde jeres barn i stående stilling. Det støtter nu på underlaget og vil prøve at sætte af med benene. Nu er der nemlig ved at ske et samarbejde mellem over- og underkrop. Jeres barn vil meget gerne stå op, og for at styrke denne koordination er det godt at gøre det flere gange dagligt. Det giver også en god kontakt mellem jer og jeres barn.

Fuldt syn: I fire- til seksmånedersalderen forsvinder barnets nærsynethed helt, og det vil kunne fokusere normalt på alt omkring sig.

babykalender

Tid uden sut: Det er helt naturligt, hvis jeres barn bruger sut, men det er vigtigt, at barnet også har rigelig vågentid uden ”prop” i. Munden skal være fri til at lave lyde og til at putte alle mulige andre ting ind i. Det er nu, at jeres barn begynder at pludre og råbe mere varieret. Råbene kan af og til næsten forskrække barnet selv.

Fortæl, fortæl: Selv om I måske synes, det virker lidt fjollet at snakke med jeres barn, når I ikke kan få et svar, så er det utroligt vigtigt at kommunikere med det. Det gør I ved at fortælle løs, om det I foretager jer sammen. Fortæl, hvad du har i hånden, når du er i køkkenet, fortæl, hvor I er på vej hen, når I skal ud og så videre.

Farezonen vokser: Jeres barn begynder snart at kunne gribe ting, der ligger omkring det, og I skal til at sørge for, at alt, hvad der ligger inden for dets rækkevidde, er ufarligt. Det vil for eksempel sige, at der ikke må være skarpe eller spidse genstande, og at alt skal være stort nok til ikke at kunne sluges eller få i næsen. Pas særligt på varme ting, for eksempel te- og kaffekopper! Snart vil der ikke engang være sikkert inde på midten af en dobbeltseng.

Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.