42 tips til babys første år
Et virkelig godt babytip kan redde dit liv (eller sådan føles det i hvert fald, når du står midt i en babykrise). Vi har været i Vores Børns arkiver og grave de råd frem, som får jeres første år til at lykkes.
1: Læg en stofble over babys hoved
Det beroliger dit spædbarn at lukke alle indtryk ude, så selv om det virker sært at lægge en stofble delvist over ansigtet, så hjælper det ofte den lille med at finde ro.
2: Vip liften på lårene
Bevægelse beroliger, men du bliver lynhurtigt træt i arme og ryg af at slæbe baby rundt. Sæt dig i en stol med liften over knæene, og vip dit trætte barn til ro.
3: Lad baby knirke lidt
4: Lad barnevognen stå stille
5: Hold lyset slukket om natten
I starten er du nødt til at skifte ble om natten. Lad være med at tænde lys og sludre for meget med baby. Dit barn lærer hurtigere at sove videre, hvis der er mørke og nul underholdning ved nattetide.
6: Køb mørklægningsgardiner
En dansk sommermorgen starter tidligt, så hvis du ikke vil op med hønsene, så vær på forkant allerede nu med mørke gardiner i børneværelset.
7: Stryg forsigtigt mellem øjenbrynene og ned over næsen
Måske hjælper bevægelsen dit barn til at lukke øjnene, og så er det lettere at falde I søvn. Det særlige nussetrick har skabt orden i kaos i generationer af børnefamilier.
8: Smid en stor stak sutter i sengen
Når din tumling er stor nok til selv at stoppe en sut i munden, så kan du købe dig lidt nattero ved at gøre det nemt for den lille at finde en prop.
9: Lad baby sove ude
Frisk luft virker søvndyssende. Barnevognen er en dejlig hule, men du kan også snyde lidt og lægge baby i seng med vinduet åbent. Sørg bare for, at den lille er klædt rigtigt på i forhold til vind og temperatur.
Tryghed til baby
10: Læg en hånd på babys bryst
Spædbørn skal vænne sig til at være nøgne på puslebordet. En varm hånd på maven beroliger. Tal sagte samtidig, så dit barn lærer at stole på, at du har styr på situationen.
11: Svøb baby tryg
12: Køb en ekstra yndlingsbamse
13: Læg en bluse ved baby, der dufter af mor
14: Tilpas dit sociale liv til din baby
15: Sørg for ritualer
Forestil dig at blive lagt til at sove i barnevognen og vågne op i mødregruppen. Og næste gang i Netto! Din baby har et omskifteligt liv. Derfor er faste ritualer vigtige. Sang, bad eller historie hver aften – bare der er noget genkendeligt.
16: Læg en vaskeklud på maven
I badet har en våd vaskeklud samme effekt på de små som en hånd på maven, når I pusler. Det føles trygt og roligt at være omsluttet.
Babys gråd
17: Hold baby i lodret stilling
Når du tager baby op fra liggende til lodret, sørger du samtidig for, at den lilles nervesystem bliver mere modtageligt for synsindtryk og lyde. Det er simpelthen lettere at berolige den lille i den stilling.
18: Sæt tempoet ned
Dit barns tempo er laaangsomt i forhold til dit. Fordi alt er nyt! Så alle situationer kræver tålmodighed. Bad, mad, nye mennesker. Giv baby god tid til at forstå, hvad der nu sker.
19: Tal sagte, og syng den samme sang
Dit barn har kendt din stemme lige siden tiden i din mave. Derfor kan du tale den lille til ro. Særligt hvis du burger den samme tone eller melodi til at signalere tryghed.
20: Skift til rund sut
Hvis baby fornærmet spytter den flade sut ud, så virker det mærkeligt at finde en større, rund model frem. Men det kan være løsningen, måske fordi den runde minder mere om din brystvorte.
21: Giv massage på maven
22: Hiv bleen af din sure baby
Mad til baby
23: Læg dig ned og am
24: Am ikke for enhver pris
25: Gør grøden tyndere
26: Giv baby en ske i hånden
Er du blevet madet for nylig? Gør forsøget med din mand, og du opdager, at det er en sær fornemmelse. Baby har det på samme måde, så lad barnet holde sin egen ske, mens du mader. Eller overvej BLW.
Babys tænder
27: Server bideringe fra køleren
Det klør, når tænderne er på vej, så det hjælper med noget køligt eller hårdt at bide i. Daggamle brødskorper er også som skabt til formålet.
28: Massér babys gummer
Brug pegefingeren til at massere babys gummer forsigtigt på alle tre sider. Det hjælper på ømheden, når de små bisser er på vej.
Familieliv med baby
29: Se stort på nullermænd
30: Glem alt, hvad I siger i vrede om natten
31: Stol på, at du kender dit barn bedst
Der er bedstemødre, veninder og kloge kollegaer, der gerne vil give deres gode råd videre. Hvis du føler dig overvældet, så husk, at du kender dit barn bedst. Punktum.
32: Vær åben om dine bekymringer
Fortæl dine sorger til nogen! Lige meget hvad der trykker, så hjælper det at åbne for posen. Vi har alle sammen prøvet at føle, at vi ikke slog til. Husk det!
33: Byd løvemor velkommen
Bliver du anspændt, når din veninde snupper baby op af liften, eller mormor vil putte? Så fortæl dem, hvor dine grænser er. Vi er født med et instinkt, der skal beskytte vores afkom, og det er svært at slå fra.
34: Tag mange billeder, og skriv milepælene ned
I løbet af et øjeblik har du glemt både, hvornår I serverede grød første gang, og hvem baby smilede mest til. Du bliver lykkelig for lidt dokumentation af de første år.
Babys udvikling
35: Skift legekasse hver tredje uge
36: Begræns legetøjet
Bjerge af legetøj duer ikke til børn under et år. De bliver let forvirrede, fordi en del af deres hjerner ikke er helt modne endnu, og så bliver det svært at kapere så meget på en gang. Omkring ti sager ad gangen er fint til baby.
37: Hold fingrene fra tumlinger, der kan selv
Det er så let liiige at løfte din etårige op og ned af stole, give tøj på og ja – listen er lang. Lad være! Du snyder dit barn for små sejre, og hurtigt sparer din selvhjulpne unge dig for tunge løft og dyrebar tid.
38: Giv tumling et godt underlag
I fasen hvor dit barn lægger an til at kravle, er det vigtigt med et godt underlag. Parketgulve og løse gulvtæpper er umulige at sætte fra på. Find et fast, plant underlag til din tumling, så I slipper for frustrationer, når den spændende nye færdighed skal læres.
39: Brug ammepuden når baby lærer at sidde op
Når dit barn øver sig i at sidde på gulvet og lege, trimler den lille let omkuld I begyndelsen Ammepuden dækker godt af bag ryg og sider, så det bliver en blød landing.
Babys Sundhed
40: Lad snotnæser sove med hævet hovedgærde
Læg et par tykke bøger under hovedgærdet på tremmesengen, så dit barn kan sove med hovedet hævet, så næsen ikke så let stopper til.
41: Dryp modermælk i næsen
Lige ved hånden. Sundt og velkendt. Et dryp modermælk løsner lidt, når baby er snottet. Helt au naturel.
42: Lær at vaske hænderne ordentligt
… og hoste i ærmet. Det mindsker antallet af sygedage. Det er bevist! Så husk at indføre de gode vaner fra starten.