Sponsoreret indhold
5 metoder til at sikre dit barns fremtid – inden det er født
Allerede inden du får dit første barn, er det klogt at sætte sig ind i mulighederne for at sikre barnets fremtid på den bedst tænkelige måde. Det vedrører blandt andet at sætte sig ind i forsikringer, børneopsparing og testamente.
1. Økonomisk opbakning: Børneopsparing
Der er meget snak om, hvorvidt det kan betale sig at oprette en børneopsparing til sit barn, og man kan diskutere, hvordan man får mest valuta for sine penge, men uanset hvad er en opsparing en god måde at sikre sit barn på. Om det så er en officiel børneopsparing til udbetaling, når han eller hun fylder 18, en opsparing til konfirmationsfesten eller penge til kørekortet, går man aldrig galt i byen med en solid opsparing. Husk at starte tidligt, da der er stramme regler for, hvor meget man må sætte ind på denne type opsparing om året.
2. Sikret mod medfødte lidelser, ulykker, indbrud osv.
Det helt nye på forsikringsmarkedet er en ”Baby på vej forsikring”, som er en forsikring, der gælder fra 23. graviditetsuge og indtil barnet er seks måneder. Forsikringen, som tilbydes af Alm. Brand, er et supplement til de offentlige ydelser, og den dækker både den gravide og den nyfødte i tilfælde af fx en kompliceret fødsel, fødselsskader, fødselsdepression (også faren), længere indlæggelser og medfødte lidelser.
Nybagte forældre gør desuden ofte den fejl at tro, at et barn er dækket af deres forsikring, men man skal altså også tegne en separat børneulykkesforsikring. Ligesom du er forsikret, skal dit barn også være det, da der kan ske ulykker både hjemme og i vuggestuen. En børneulykkesforsikring dækker for eksempel varige mén efter en ulykke og behandlingsudgifter til fysioterapeut, tandregulering og kiropraktor. Hos nogle forsikringsselskaber er små børn enten gratis eller får en god rabat de første år, hvis forældrene har samme ulykkesforsikring. Tag en snak med dit forsikringsselskab og få styr på policerne, så dit barn er dækket ind, hvis uheldet skulle være ude.
3. På forkant: Sikret fra fødslen mod alvorlige sygdomme
Få opsamlet og opbevaret stamceller fra navlesnoren ved dit barns fødsel. Stamceller er værdifulde, fordi de kan genopbygge ødelagte celler og væv. Det gør stamceller enestående i behandlingen af mange sygdomme, og stamceller bruges bl.a. i behandlingen af forskellige kræftformer hos børn, sygdomme i immunsystemet samt alvorlige medfødte stofskiftesygdomme.
Stamceller er et stort udviklingsområde inden for lægevidenskaben, og i Danmark kan du vælge at få opbevaret dit barns stamceller i privat regi. Det er en form for sundhedsforsikring til de forældre, der tror på, at stamcelleforskning fortsat udvikler sig i en positiv retning, og at stamceller kan bruges til meget mere om 5, 10 eller 20 år. I udlandet er det normalt at få nedfrosset sit barns stamceller, og i lande som Sverige, Tyskland og England har man offentlige stamcellebanker.
Hvis du vælger at nedfryse stamceller i Danmark, har dit barn adgang til sine egne stamceller, som altid vil være et 100% match. De kan gemmes hele livet og er derfor altid tilgængelige. Det kan betyde en forkortet kritisk ventetid, og at en potentiel fremtidig behandling kan startes hurtigere.
Der er minimum 25% sandsynlighed for match til søskende samt potentiale for at kunne behandle andre nære slægtninge med stamceller. Man giver dermed hele familien en form for sikkerhed ved at få nedfrosset stamceller fra navlesnoren. Læs mere om opsamlingen af stamceller, som sker uden indgreb og er smertefrit, ukompliceret og sikkert for både mor og barn, og hvordan det helt præcist foregår, hos Vita34.
4. Støtte til tandpleje, briller og medicin
Hos Sygesikring Danmark kan dit barn medforsikres under dine eller farens faner, så længe den pågældende forælder har forældremyndighed over barnet og I deler folkeregisteradresse. Det gælder, indtil barnet fylder seksten år, og barnet får samme vilkår som jer. Det er desuden et gratis medlemskab, og hvis en af jer er medlem, når barnet bliver født, skal det ikke opfylde helbredskravene.
Hos Sygesikring Danmark kan du vælge mellem forskellige grupper, men som udgangspunkt er dit barn i samme gruppe som dig. Det, man som oftest forbinder med at være ”medlem af Danmark” er støtte til for eksempel tandpleje, medicin og briller/kontaktlinser. Ting, som man sjældent undgår udgifter til.
5. Få styr på arven
Hvis I ikke er gift, er det en god ide at få styr på jeres testamente, når der kommer et barn. Det er en sikkerhed for dig og din partner, hvis en af jer går hen og dør, men det betyder også, at han eller hun ikke risikerer at komme i klemme i en situation, hvor det arver en af sine forældre og ”volder problemer” for den anden. Lad os sige, at du som mor kommer ud for en ulykke og mister livet. I har ikke skrevet testamente og er ikke gift. Barnet, ikke din partner, arver halvdelen af jeres fælles hjem, som i dette tænkte eksempel er et hus til 3 mio. kroner. I praksis betyder det, at din partner er nødt til at sælge huset og sætte 1,5 mio. kroner til side indtil barnet fylder atten, og arven kan udbetales. Selvom det ikke er rart at tænke på alt det, der kan gå galt, skylder I jeres fælles familie – og særligt jeres barn – at gøre jer disse overvejelser.