8 tips til at gøre hverdagen lettere

8 tips til at gøre hverdagen lettere

Hverdagens hamsterhjul kan være udmattende for selv den mest overskudsagtige mor. Men sådan behøver det ikke at være. Her er de bedste råd til større balance og en lettere hverdag.

Moderskabet er ærlig talt til tider en OL-disciplin værdig. Det kan føles som et tredobbelt maraton af praktiske gøremål, og tit ender dagen alligevel med, at vi ikke har nået alt det, vi havde sat os for. Årsagen til det enorme pres, og den utilstrækkelighed, mange mødre føler, er todelt, lyder det fra Daisy Løvendahl, personlig rådgiver med særligt fokus på parforhold og familieliv.

– Mor-pres handler på den ene side om, at nok erobrede vores mødre arbejdsmarkedet, men vi, der er småbørnsmødre i dag, er i virkeligheden de første, der lever et familieliv, hvor både mor og far arbejder lige meget og har lige stort fagligt og økonomisk ansvar, men samtidig hersker der stadig en implicit forventning i os selv og omverdenen om, at det er moren, der har hovedansvaret for børn og hjem. Vi har stadig ikke fundet en ordentlig balance i livet, siger Daisy Løvendahl.

På den anden side handler det for mange om kvinder også om, at vi sammenligner os med andre mødre, som vi ser ind på fra sidelinjen og føler, at vi ikke helt kan måle os med dem. Det kan være veninder, eller folk vi følger på Instagram eller Facebook, fastslår hun.

– Men grundlæggende tror jeg, det mest af alt handler om, at vi ikke har taget os tid at lære os selv ordentligt at kende, og derfor ikke ved, hvad vores værdier og mål er, og hvad lykken er for os. De andre udfordringer med tiden til at nå madlavning, madpakker og at bage boller og alt det andet er jo dybest set bare symptomer på, at vi er ude af trit med, hvad der er vigtigt for os selv. Når vi finder de svar, så vil vi opleve både, at mor-presset letter og at hverdagen bliver meget, meget nemmere, siger Daisy Løvendahl.

Vil du også vide, hvordan du lærer dig selv bedre at kende OG gør hverdagen i hamsterhjulet lidt mindre fortravlet og lidt mere positiv, så prøv Daisy Løvendahls tips:

1. Lær dig selv at kende

– Alle bliver spurgt til, hvad de gerne vil være, når de bliver store. Men meget få lærer at spørge sig selv om, hvad lykke egentligt er for mig? Hvad er dine styrker? Hvad er dine værdier? Hvad giver dig energi og velvære? Når vi kan svare på de spørgsmål, så kan vi gå efter vores egne mål i stedet, og så betyder det pludselig ikke noget, hvad andre præsterer på Instagram, eller om man nogle gange først henter sine børn 16.45. For så ved man, at man bruger sin tid på det, der er vigtigst og giver mest mening for en selv og dem, man elsker.

2. Læg en 1 års strategi

–  Vores værdier og mål ændrer sig gennem livet, og derfor er det vigtigt at gøre sig bevidst om dem og vide, hvordan man kan nå dem. Så find dine værdier, som de er lige nu, og find ud af, hvordan du selv mener, du kan udleve dem. Når vi har helt små børn, er nærvær måske noget af det allervigtigste, og så skal strategien handle om at få mest muligt nærvær i ind vores liv. Når man kender knapperne, kan man skrue på dem.

3. Hav en ugepraksis

– Brug bare 15 min hver søndag på at sætte dig sammen med din partner og se på den uge, der kommer. Hvordan ser den ud, og hvad er vigtigt i den kommende uge? Er den fyldt med forældremøde, et par lange dage på jobbet og en legeaftale fredag, så kan det være, man skal prøve at skubbe en arbejdsopgave til ugen efter, bestille en ekstra måltidskasse, så aftensmaden er nem, eller bede farmor om hjælp til at hente om torsdagen, så du kan nå den løbetur, du ved, giver dig mentalt og fysisk overskud. En ugepraksis gør det nemmere at træffe de praktiske valg, der skal til, for at ugen kan lykkes så smertefrit og så meningsfuldt som muligt.

4. Find ét fokus og mål for dagen

– Start hver eneste morgen med at tænke to minutter over, hvad dit vigtigste mål er for dagen, og fokusér så på at nå det. Ét mål. Og det må ikke være fra en to do-liste – det skal være noget, der er meningsfuldt mere end praktisk. Det kunne være, det var at være der for en veninde, der går igennem en skilsmisse, få snakket med dit barn, eller få ringet til din mormor og sagt hej. Og før, du tænker, det lyder tidskrævendes, så kunne løsningen være, at du sender en sms til din veninde, hvor du skriver, du tænker på hende og ville ønske, du kunne gøre mere. Og du kan snakke med din mormor i de ti minutter, du snitter grøntsager, og du kan få snakket med dit barn om, hvordan det går, når du putter ham. Det kan føles småt, men når året er omme, har du altså gjort 365 ting, du selv fandt meningsfulde og værdifulde.

5. Lad være med at sige ja til for meget

– Grundlæggende siger småbørnsmødre ja til alt for meget. ”Ja, jeg kan bage kage til forældremøde”, ”Ja, jeg kan godt lige cykle forbi cykelhandleren”, ”Ja, den opgave kan jeg godt nå”. Men vi vil få rigtig meget ud af, at sige nej til de ting, der ikke giver os selv mening. Skru ned for ”det bør jeg” og op for ”det ønsker jeg mig”. Gør færre ting stærkere!

6. Vær ikke tidsoptimist

– Når man har fået børn må man simpelthen erkende, at alt bare tager hundrede gange længere tid. Sådan er det bare, og det er okay. Så gør dig selv en tjeneste og læg en konservativ tidsplan for, hvad du kan nå, og vær glad, når du når det, i stedet for at tænke på det, du ikke nåede.

8. Rund dagen af med dine børn

– Et både godt og hyggeligt tip til at skabe ro, refleksion, tilfredshed og et positivt sind hos både børn og voksne er at gøre det til en del af putteritualet at snakke lidt om dagen ved at stille to spørgsmål: ”Er der noget, der har været dumt i dag?”, og ”Hvad har gjort dig glad i dag?”. Først svarer barnet, så svarer du, og sådan skiftes i op til tre gange i hver kategori. Brug gerne flere svar på kategorien om glæde. Lad være med at kommentere så meget, det handler om at lytte og reflektere. Nogle gange vil dit barn svar være is, og dit virkelig god kop kaffe du fik i en solstråle, og det er bare helt, som det skal være. Det kan man gøre med sit barn, fra det har et sprog.

8. Tak dig selv for indsatsen

– Prøv at bruge et par minutter før du går i seng om aftenen på at spørge dig selv, hvad du har gjort i dag, og tak dig selv for det. Det er godt gået. Det er skåret ud af den positive psykologi, og der er evidens for, at det virker. Det skaber en mere positiv tankegang og et større personligt overskud, når du dyrker din taknemmelighed.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder og forfatter, blandt andet til bogen ”LEV – Kunsten at mestre både kærlighed, familie og karriere”. Desuden er hun mor til to børn på 9 og 6 år.