ABC til rejse med børn
Træk vejret dybt, og kys din før-ferie-pakke-stress farvel. Her får du gode råd om alt fra insekter til ørepine og god underholdning til turen.
A
AUTOSTOL: Børn under to år skal ikke sidde mere end et par timer i autostolen, før de har brug for en pause. En sjælden gang imellem går det med tre timer. Hold mange små pauser i stedet for få lange. Husk solafskærmning, pas på træk og giv barnet rigeligt at drikke.
B
BADETØJ MED UV: Solbeskyttende badetøj er vævet tættere end almindeligt badetøj og blokerer på den måde for solens skadelige UV-stråler. Tøjet er i et materiale, der køler i tør tilstand og varmer i våd. Husk at smøre solcreme på de områder, der ikke er dækket.
C
CREME: Ud over solcremen er det godt at pakke forskellige andre cremer i tasken til rejsen. En almindelig fugtighedscreme (babys hud bliver tør af sol og vand), zinksalve, kløestillende creme til insektstik og bid, eventuelt lidt Fucidin-creme til sår, der har svært ved at læge i varmen, og forebyggende creme mod insekter.
D
DIARÉ: Sørg for, at den lille får rigeligt at drikke af væske med salt og sukker. Undgå grov og fiberholdig kost, så længe afføringen er tynd – det irriterer tarmen. Ellers må barnet spise, hvad det har lyst til. Behandling med midler, der stopper afføringen, vil blot forværre tilstanden. Søg læge, hvis diaréen varer mere end to døgn, hvis der er blod i afføringen, eller hvis barnet er meget sløvt og ikke vil lege eller drikke.
E
EKSEM: For meget sol og varme kan give soleksem, der er små knopper og kløende hud. Det kan være nødvendigt med lettere smertestillende medicin og creme med lokalbedøvende middel. Hold dit barn ude af solen i en dags tid.
F
FORSIKRING: Det gule sundhedskort (tidligere sygesikringskort) dækker ikke længere helt så godt ved sygdom i udlandet. Du skal selv betale for hjemtransport bortset fra rejser i Norden. Derfor er det en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.
G
GRÆSALLERGI: Det er ikke kun pollen, der kan give græsallergikere problemer, men også saften fra nyslået græs. Husk medicin til rejsen. Hold bilens døre, vinduer og soltag lukket på køreture, investér eventuelt i et pollenfilter til bilens aircondition. Giv barnet solbriller på, så det ikke får pollen i øjnene, og giv den lille et brusebad inden sengetid, så pollen bliver skyllet ud af håret.
H
HØJDESYGE: Små børn kan få højdesyge ligesom voksne, men kan ikke gøre opmærksom på symptomerne på højdesyge – hovedpine, kvalme og træthed. Tommelfingerreglen er, at man ikke øger sin overnatningshøjde med mere end 300 meter pr. døgn. Opstigning i en lift med nedstigning samme dag vil dog ikke være noget problem.
I
INSEKTBID: Mange insektbid giver kløende eller smertefulde røde buler. Start med at fjerne brodden, og sug giften ud med en insektsuger fra apoteket. Køl med isterninger, eller brug en kløestillende creme eller gel. Insektstik eller bid kan sommetider give allergi. Kontakt lægen, hvis der kommer udslæt og hævelse, der bliver værre i stedet for at aftage. Det samme bør I straks gøre, hvis barnet får hovedpine, åndedrætsbesvær, svimmelhed eller kvalme efter bidet.
J
JETLAG: Når vi rejser gennem tidszoner, bliver vores normale døgnrytme brudt. Mange oplever det værst, når vi rejser mod øst. Børn og voksne kan blive trætte, have manglende lyst til mad eller fordøjelses- og søvnproblemer. Forsøg hurtigst muligt at tilpasse jer rytmen i den nye tidszone. Og husk, at man kan blive sulten om natten, fordi kroppen ikke sådan lige omstiller sig. Lidt kiks på sengebordet kan være rart.
K
KØRESYGE: De typiske tegn på køresyge hos små børn er opkastning, mens lidt større børn først får hovedpine og bliver søvnige. Årsagen til køresyge er, at dit barn udsættes for bevægelser, som hjernen ikke er vant til. Du kan give dit lille barn antihistaminer, enten som tablet eller mikstur, hvis du ved, at det lider af køresyge, og I skal ud på en længere tur.
L
LEGETØJ: Ofte vil børn finde ud af at lege med det, der er på stedet: Sten, grene, plastikservice fra campinghytten eller ferielejligheden og så videre. Men især til rejsen er det en god idé med spændende legetøj. Køb et stykke nyt legetøj, som dit barn kan pakke op på rejsen som en spændende rejsegave og bruge under ferien.
M
MOS TIL BABY: Du kan købe et væld af forskellige slags mos, der kan spises kolde direkte fra glasset under rejsen. Alternativt kan I tage en termoflaske med til kogt vand og en skål og opvarme mosen undervejs i et vandbad.
N
NAVNESKILT: Lav et armbånd for eksempel med velcrobånd. På armbåndet kan I skrive oplysninger om guldklumpens navn og alder og jeres kontaktinfo. Giv jeres barn det på, når I er steder med mange mennesker, hvor barnet risikerer at blive væk.
O
OPLEVELSES-PAUSER: Det kan være fristende at ville nå det hele på den halve tid, når nu I endelig er kommet til udlandet og skal tankes op med oplevelser til resten af året. Men voksne kan rumme langt mere end børn. Kig på barnet, og forsøg at få pauser lagt ind i programmet, der svarer til den lilles ønsker og behov.
P
PAS TIL BØRN: Er hele familiens pas up-to-date? Børn født før 2004 kan stadig stå i forældrenes pas, men nogle lande accepterer kun indrejse, hvis jeres børn har deres eget pas – for eksempel USA og Thailand. Det tager cirka 14 dage at få lavet et pas.
Q
QUIZ: De fleste – både små og store – elsker quizzer. Du kan enten købe en quiz-bog eller lave din helt egen rejsequiz med spørgsmål fra dine børns yndlings-tv-programmer, favoritfilm, venner fra vuggestuen eller børnehaven, sidste års ferietur og så videre.
R
REJSEAPOTEK: Lav en liste over, hvad du normalt har i din hverdags-apotekskasse; panodil til børn, plaster, næsedråber, vaseline, termometer og så videre. Tænk igennem, hvor I skal hen, og om det for eksempel er et sted med mange myg eller meget sol – og udvid listen med de relevante medikamenter.
S
SOL: Sol er skønt, men også farligt i for store mængder. Søg skygge mellem 12-15, giv dine børn kasket og T-shirt på, blandt andet når de leger i vandkanten – eller badetøj med UV-faktor – og smør både børnene og dig selv ind i en god solcreme, når I er ude i solen.
T
TROLLEY: Det ser sødt ud med en lille rygsæk til de små, men ofte vil de ikke selv bære den, fordi den hurtigt bliver for tung. Og så har du pludselig en ekstra taske oven i de tre, du slæber på i forvejen. Anskaf i stedet en trolley til din lille globetrotter. Den er sjov at rulle – især i lufthavnens lange gange.
U
UNDERHOLDNING (TIL REJSEN): Hav en bold liggende øverst i bagagerummet, hvis I skal på bilferie. En dvd-afspiller er også en god investering. De lidt større børn kan fordrive tiden med ordlege og gættelege, som for eksempel at tænke på et dyr – og så skiftes til at spørge om dyrets egenskaber. De mindre kan høre musik eller historier på cd.
V
VACCINATIONER: Ved udlandsrejser bør dit barn have fået de vaccinationer, der hører deres alder til. I enkelte tilfælde kan visse af vaccinerne fremskyndes. Dog ikke MFR-vaccinen, der først gives ved 15-månedersalderen. Se mere på Statens Serum Instituts hjemmeside. Husk at kontakte lægen eller vaccinationssted mindst seks uger før rejsen.
X
X-TRA udstyr: Er det nødvendigt at slæbe babyseng, handysit, autostol og babyalarm med på rejsen? Det afhænger nok af temperament. Tjek med det sted, I skal bo, om de har en babypakke – med seng, stol og så videre. Tænk jeres rejse igennem og forestil jer, hvad der vil ske, hvis I skal undvære de hjælpemidler, I er vant til.
Y
YNDLINGSMAD: En dåse makrel og en pakke rugbrød i kufferten kan redde mangt en ulvetime på en feriedestination. Ofte vil de små have brug for noget nærende sidst på eftermiddagen, og så gør en rugbrødsmad godt i maven. Det kan være godt at lægge bunden, inden I skal på restaurant – ofte noget senere end kartoflerne plejer at blive serveret derhjemme.
Z
ZEN: I kan dyrke jeres egen ferie-meditation ved at lægge jer på sengen, lukke øjnene og slappe helt af. Gør det mindst én gang om dagen. Så kommer I helt ned i gear på ferien og har større chance for at vende genopladede tilbage til hverdagen.
Æ
ÆGTE NÆRVÆR: Har I mobilen med på ferie? Computeren? Er det nødvendigt? Måske skulle I lade de elektroniske hjælpemidler blive hjemme – eller i hvert fald i tasken hovedparten af ferien – det giver mere ægte nærvær for jeres børn.
Ø
ØREPINE I FLYET: Hvis dit barn er sundt og raskt, bør det ikke give problemer at flyve. De helt små kan med fordel ammes, når flyet letter og lander, så synkebevægelserne hjælper med at udligne trykket. Hvis barnet er forkølet eller har mellemørebetændelse, kan det give øresmerter. Du kan få nogle næsedråber hos lægen, der måske hjælper. Det er ikke farligt for dit forkølede barn at flyve, bare ubehageligt.
Å
ÅBENHED: Børn åbner døre, når du er på rejse. Vores små, lyse poder får ofte en del klap på hovedet eller knib i kinden – i hvert fald hvis I rejser sydpå. Men al den opmærksomhed kan blive for meget af det gode for de små. Vær opmærksom på, om din lille skat synes, det er hyggeligt – eller lidt for grænseoverskridende med al den kontakt.