Opskrifter: Let mos og grød til baby
Den første babymad er ikke gourmet-mad, men selv en let risgrød vil gøre din baby glad. Her får du tre lette opskrifter på babymos og babygrød.
Faktaboks
0 til 4 mdr.: Modermælk og modermælkserstatning.
4 til 6 mdr.: Grød lavet på glutenfrie meltyper som ris, boghvede, majs og hirse. Frugt- og grønsagsmos af æble, pære og fersken eller gulerødder, pastinakker, blomkål, kartofler og ærter.
Vent med: Spinat, rødbede, fennikel og selleri, der har et højt indhold af nitrat, samt komælk, honning, gluten og salt.
6 til 9 mdr.: Grød lavet på glutenholdige kornsorter som øllebrød og havregrød.
Fra otte måneder: Rugbrød og andet blødt brød uden hele kerner. Kød, pasta og hårdkogt æg. Spinat, rødbede, fennikel og selleri i små mængder. Små smagsprøver på surmælksprodukter og sødmælk.
Vent med: Honning og salt.
9 til 12 mdr.: (Næsten) alt, hvad familien spiser.
Vent dog med: Mælkeprodukter med højt proteinindhold som ylette, ymer og kvark samt honning og salt.
Tip! Brug en persillehakker til at ‘blende’ kødet til baby, indtil han kan tygge det.
Opskrift babymad: Cremet risgrød
Pisk 1/2 dl rismel med 11/2 dl koldt vand. Kog ved svag varme i 2-3 min., sluk, og rør en tsk. Fedtstof (smør el. olie) og 1/2 dl modermælkserstatning eller modermælk i. Tilsæt mere mælk, hvis grøden er for tyk.
Opskrift babymad: Blød grønsagsmos
Kog en gulerod med 1-2 kartofler, hæld vandet fra, og mos grundigt. Pisk 1 tsk. fedtstof (smør eller olie) og 1/2 dl modermælkserstatning eller modermælk i ved svag varme. Pres evt. mosen gennem en finmasket si, så den bliver helt lind.
Opskrift babymad: Mos af sød pære
Kog en pære i små stykker med 1 dl vand i 5-10 min., og mos med en gaffel. Pres mosen igennem en sigte, eller giv den en tur i blenderen.
Tip! Du kan lave mos af moden frugt ved at skrælle frugten og skrabe kødet fra med en gaffel.
LÆS OGSÅ: Det må baby spise