Derfor er bamsen dit barns bedste ven
Bamse er tryghed og kærlighed. Bamse er en tålmodig ven, der lytter, når verden er ond. Det er en god ide at vande venskabet mellem baby og bamse.
Du har købt en sød, blød bamse, som du rækker til dit lille barn. Ikke så snart har du givet ham den i hænderne, før han lyksagligt krammer den helt tæt ind til sig. Og du betragter – med glæde og måske også med let undren – dit lille barns øjeblikkeligt vakte kærlighed. Uden at være klar over det har du lige givet dit lille pus – ikke blot en bamse – men en yndlingsbamse!
Tag ikke fejl: For dit barn er yndlingsbamse meget mere end et sødt tøjdyr. Den bliver en bedste ven! Sådan en ven, som dit barn gerne vil være sammen med non stop. En ven, som skal med overalt. En ven, som aldrig svigter.
– For dit barn er sådan en ven god at have, når mor eller far ikke lige kan være i nærheden, siger børnepsykolog Grethe Kragh-Müller.
Hjælp til at klare sig selv
Når børn knytter sig så stærkt til et plysdyr, skyldes det altså, at den kan opfylde et behov for nærhed hos de små.
– Især i situationer, hvor dit barn skal klare sig selv, bruger barnet bamsen til at finde tryghed, siger Grethe Kragh-Müller. Det kan for eksempel være, når du har sagt godnat til din lille trold og går ud af værelset. Så er det dejligt for ham at kunne holde om sin bløde bamse i mørket.
– Dit barn finder nemlig tryghed ved at putte sig ind til noget, som det forbinder med dig, og som måske også dufter af dig.”Det kan også være, når din tumling sidder alene på bagsædet i sit autosæde. Eller når du har sagt farvel til dit lille pus i vuggestuen. Her kan et kram fra en bamse gøre rigtig godt. Når dit barn skal undvære dig, søger det efter noget, der kan hjælpe. En sut eller en yndlingsbamse, forklarer eksperten.
Bamseven er også træt
– Vi forældre er ofte selv med til at knytte båndet mellem vores barn og yndlingsbamsen, siger Grethe Kragh-Müller.
Når du for eksempel, fra dit barn er helt spædt, hver aften putter det sammen med den blå kanin med lange ører, er der en god chance for, at dit barn hen ad vejen vil synes, at netop den bamse er særlig vigtigt at have hos sig. Det samme gælder, hvis du under sengelægningen siger ‘prøv at se, bamse er også træt. Nu putter mor bamse her ved siden af dig’. Eller forud for et bleskift spørger ‘skal bamse også have skiftet ble?’.
– Så er du med til at levendegøre yndlingsbamsen for dit barn. Og du må gerne hjælpe barnets forkærlighed for et tøjdyr på vej, forklarer Grethe Kragh-Müller.
Det giver nemlig oplevelsen af, at den her bamse er vigtig, og sådan et er en rar ting at have. Med en højt elsket bamse har du noget at give din lille trold, hvis tårerne for eksempel triller efter et snublefald. Eller når dit pus skal passes hos en veninde eller mormor. Men omvendt behøver du altså ikke stå på hovedet for at få din dreng eller pige til at knytte sig en bestemt bamse.
– Det går også helt fint uden, og der er nogle børn, der aldrig får trangen til at have en yndlingsting, siger børnepsykologen.
Hvis dit barn ikke af sig selv kaster sin kærlighed på en bamse, og du gerne vil hjælpe det på vej, kan du overveje, om der er et eller andet dit lille pus er glad for at lege med.
– For et barn, jeg kendte, var det et par blanke satinshorts, der blev yndlingstingen. Men børn er meget forskellige, så hvis der ikke er noget, der fænger, så pyt, siger hun.
Vokser fra bamse
Efterhånden som dit barn bliver større og mere selvstændigt, vil yndlingsbamsen betyde mindre. Typisk omkring børnehavealderen. Men der er også masser af små skolebørn, som gerne vil have deres favoritbamse med på lejrskole.
– Det er der ingen grund til at bekymre sig om. Det er helt normalt. Det vigtigste er, at bamse giver glæde i dit barns liv. Hvis bamseven begynder at blive en kilde til sorg eller frustration, har dens rolle taget overhånd, påpeger børnepsykologen.
– Hvis dit barn for eksempel er ked af det under hele familiebesøget i Jylland, fordi I glemte at få plysdyret med, så er yndlingsbamsen nok blevet lidt for vigtig. Eller hvis dit barn er ked af det hele dagen og har svært ved at lege med de andre børn i vuggestuen eller dagplejen, fordi bamsen ikke lige kom med. Og nej, det er ikke en god løsning at vende bilen rundt på vejen, hvis du opdager, at I har glemt bamse. Det skal være mor og far, der giver den vigtigste tryghed i barnets liv, fastslår Grethe Kragh-Müller.
Så tag hellere dit barn i hånden og trøst det, hvis I en dag har glemt den søde bamse, råder hun.
Giv langsomt slip
Hvis dit barn er blevet overafhængig af sin bamseven, er vejen frem at drosle lidt ned for brugen af den. Stille og roligt.
– Ikke noget med vupti, at tage bamsen fra dit barn, for så tager du dét, som dit barn på sin egen måde har fundet ud af kan give tryghed og sikkerhed.
Lad blot være med at spørge din trold, om bamse for eksempel skal med til morgenbordet. Undlad at levendegøre krammedyret med replikker. Ja, prøv i det hele taget at lade krammedyret træde i baggrunden, råder specialisten.
– Og tro også selv på, at dit barn kan klare sig uden stofdyret, tilføjer hun.
Hvis din honey bonny er blevet overafhængig af sin krammebamse, er det en god ide at kigge på, om det kan være bagvedliggende årsager.
– Du kan for eksempel overveje, om det omsiggribende behov for bamse er et tegn på, at dit barn for tiden har brug for ekstra omsorg og tryghed.
Måske møder dit barn for store krav hjemme eller ude? Er der er en yndlingspædagog, der er væk fra institutionen for tiden? Er der kommet mindre søskende til?
– Børn er jo udsat for de samme gode og dårlige tildragelser som os andre. Prøv derfor at hjælpe så godt du kan, og trøst dig med, at dit barn nok skal vokse fra bamse i takt med, at det vokser op, siger Grethe Kragh-Müller.