Blog: 5 tips til autistvenlig jul
De fleste børn er spændte i julen, men særligt for børn med autisme er det også en angstprovokerende tid fuld af overraskelser og ting, der ikke er, som de plejer at være. Få blogger Pernille Høyrups tips til, hvordan hun holder autistvenlig jul.
For min søn Max på seks år, da er julen det bedste i verden, men også noget af det allermest svære. Han kan ikke sove om natten, fordi han er for spændt på, hvad der er i pakkekalenderen. Han bliver skræmt over drillenisser og forvirret over at julemanden på Fisketorvet ikke er identisk med ham, der kommer i børnehaven. Hverdagen forstyrres af julesang, kagebagning og fester med larm og mange mennesker. Men især er pakkekalenderen lidt af et minefelt, da min søns særinteresser ikke kan forenes med de gængse kalendergaver fra Tiger eller færdigkøbte julekalendere. I år prøver vi derfor noget nyt. Nu er Max nemlig blevet så stor, at han godt kan komme med på råd. Her kan du se vores køreplan for en hyggelig december uden for meget julestress.
1. Pakkekalender uden grimme overraskelser
Max har altid haft særinteresser, først voksenværktøj, så hængelåse og nøgler, herefter briller og i dag er han mest bare der, hvor gaver får det til at sitre i hele kroppen, og han har et helt særligt forhold til ting. Hver morgen bygger han en LEGO-mand eller finder en figur, som han skal have med i børnehave. Glemmer vi tingen, så bryder hans verden sammen. Det er hans tryghed fra hjem til verden udenfor at have en ting med (og rigtig gerne en ny ting).
Det gør sandt at sige pakkekalenderen til lidt af et minefelt, for det er lidt svært (og dyrt) at finde 24 forskellige hængelåse med eksotiske nøgler – eller bare 24 dimser, som han kan se et formål med.
LÆS OGSÅ: 13 julegaver til dit barn
Jeg har derfor sommeren igennem købt en række små figurer på loppemarked og ting, som jeg tænker kan have kalendergavepotentiale. Dem har vi aftalt, at Max og jeg kigger på sammen, og så sorterer vi dem: En til ham – en til lillebror, så han ved, at der ikke kommer nogen grimme overraskelser. Måske skal han ligefrem vide, hvad der er i pakken, inden han går i seng hver aften? Jeg har forsøgt at få hverdagspakkerne konverteret til adventsgaver, men det faldt ikke i god jord, så nu prøver vi denne version og håber, at det tager toppen af forventningerne.
2. Ingen nisser der driller
3. Ready to bake julebag
7 tip til opskrifter og sjov med æbler4. Nyd julehyggen i hverdagen
5. Skru ned for ambitionerne
Sidste år sad jeg og gabte mig selv halvt ihjel klokken et om natten, mens jeg skrev, hvad nissevennen fra Brændenældestuen havde oplevet under sit besøg hjemme hos os. Det er åndssvagt, for man behøver vel jo ikke at bygge et nisselandskab med skøjtebane og kunstsne til glæde for forældrene på ens barns stue. For er det ikke mest derfor, vi gør det? Børn fra 0-5 år har vel ikke en forventning om, at man har standup potentiale, at nisseseancen videofilmes, eller at man leverer en kronologisk fotobog med magiske tekster, der rimer.
I år bliver nissen måske bare budt på spaghetti med kødsauce og får et bad. Det lignede den i øvrigt en, der godt kunne trænge til allerede sidste år.
Forventninger er jo noget, vi selv er med til at skabe. Så jeg vil virkelig forsøge at tøjle ambitionsniveauet og undgå for meget julestress. Altså ud over den stress, som altid hviler over vores familie med en trodsig 3-årig og en pakkeglad tornadodreng på seks.
Glædelig jul til jer alle, og byd gerne ind med ideer til, hvordan I får hvilepuls i december.
LÆS OGSÅ: Jul med børn: De 5 største udfordringer juleaften
LÆS OGSÅ: Drop tanken om den perfekte jul
LÆS OGSÅ: Sådan får du den bedste jul med dit barn