Kronik: Nej, børn er ikke blevet dårligere til at sove
Søvn er virkelig oppe i tiden. Og no wonder, for det SÅ vigtigt for børns udvikling. Men 'de gode gamle dage' bliver ofte romantiseret som dengang, børn sov meget bedre uden iPads og stress. Men gjorde de virkelig det? Ikke ifølge pædagog og skaber af søvnmeditationsuniverset om natbjørnen 'Tjugga' Emilie Melgaard Jacobsen.
Søvn er vigtigt. Når børn sover, producerer hjernen mere væksthormon og alle dagens indtryk bearbejdes. Børn, der ikke sover nok, trives ofte heller ikke godt. Derfor giver det god mening, at børns søvn fylder rigtigt meget. I medierne, hos lægen, sundhedsplejersken og på de sociale medier.
Ofte handler diskussionen om, at børn er blevet dårligere til at sove, fordi de får lov til at se for meget skærm eller er helt fyldt op af den ene fritidsaktivitet efter den anden. Men jeg tror simpelthen ikke på, at børn er blevet dårligere til at sove. For i det ligger også, at børn har været meget bedre til at sove før – i 'de gode, gamle dage'. Du ved, dengang sukker, iPad, sport og legeaftaler ikke var en del af hverdagen.
Det lyder så romantisk, ikke? Men i de gode, gamle dage havde vi også et helt andet syn på børn. Nej, der var ikke SFO, sukker og skærm, som uden tvivl er med til at give børn en indre uro. Til gengæld skulle børn kun ses, ikke høres; det var kæft, trit og retning og lovligt at slå på sine børn; og der var slet ikke tid til sport og SFO, fordi børnene ofte måtte arbejde efter skole. Hvis de sov bedre, var det nok snarere, fordi de dejsede om af udmattelse!
Ikke forældrenes skyld!
I dag ved vi så meget mere om, hvad søvn betyder for vores børn. Vi ved også, hvad for meget skærm kan gøre ved vores børn, og hvordan sukker kan hype dem. Det er ulovligt at slå dem, og de får lov til at være børn og lege frem for at knokle på en fabrik. Så vi skal passe på med at gøre den helt naturlige udvikling, som er sket i takt med, at vi har fået mere viden, til et stort problem. Hvis børn og søvn er et problem, har det vel altid været det – det har bare ikke fået så meget opmærksomhed som nu, fordi vi ikke har haft samme muligheder for at undersøge, studere og anskue børn på samme måde, som vi gør i dag.
Det er så fantastisk, at vi i dag ved så meget om vores børn og søvn, men det er så tarveligt at bruge denne nye viden til at udskamme forældrene – og det synes jeg faktisk, at vi gør, når vi siger, at børn i dag sover dårligere. For det må jo så være fordi, vi forældre ikke længere er gode nok til at sætte rammer for dem og skære ned på sukker, legeaftaler og skærm? Der skal slet ikke herske tvivl om, at jeg er enig i, at søvn er utroligt vigtigt, men det bliver hypet op på et niveau, hvor det bliver gjort til forældrenes skyld, og så kan de virkelig føle sig mislykkede, når de ikke kan få deres barn til at sove. Det hjælper selvfølgelig ikke, at flere og flere firmaer sælger produkter med søvngaranti – for hvorfor sover mit barn så ikke!? – og ja, jeg sælger da selv produkter med ønsket om at skabe mere ro, men "søvngaranti" – det kommer du aldrig til at høre mig sige. Det findes ikke, for alle børn og alle familier er forskellige.
Skru ned for forventningerne
Måske er én af grundene til, at det føles som om, børn er blevet dårligere til at sove i dag, at vi forældre kan have for store forventninger til vores børns søvn. På de sociale medier kan vi jo læse alt om, hvad andre familier gør. Vi kan læse om andre, hvis børn græder hele natten, eller om dem, hvis børn sover som engle fra første dag uden for livmoderen. Vi kan se i Hollywood film, hvordan børnene bare bliver lagt med et kys på panden, og så er der ro. Vi kommer til at sammenligne os selv alt for meget med andre. For hvad er der galt med mig, når min lille baby ikke kan sove igennem? Når jeg bliver vækket hver anden time af en sulten og grædende baby? Der er faktisk lige præcis intet galt. Vi har bare for høje forventninger. Og måske er vores behov for, at baby skal sove, større end barnets reelle behov for at sove? Små børn evner jo slet ikke at sove igennem.
Knud, min mellemste, kaldte vi for 15 minutters Knud, for han vågnede hele tiden. Tjugga og hele søvnmeditationsuniverset blev skabt på grund af Knud, fordi jeg manglede værktøjer til at få ham til at falde til ro. Det betyder ikke, at Knud eller andre børn er blevet dårligere til at sove. Knud er helt normal, det har bare været hårdt for os som forældre. Et barn der vågner hyppigt, sover ikke nødvendigvis dårligt, men det er skidehårdt for de voksne, der trænger til at sove igennem. Hvis dit barn ellers trives, er der hverken noget galt med barnet eller dig – er du i tvivl, om din baby har ondt, skal du selvfølgelig tale med sundhedsplejersken eller lægen.
Men i stedet for at diskutere, om børn er blevet dårligere til at sove, synes jeg hellere, at vi skal tale om, hvor stor en omvæltning det er at få børn. For vi skal blive bedre til at bede om hjælp, og vi skal være bedre til at hente støtte fra familie og venner – og vi skal give flere high fives til alle forældre derude, for de gør det godt nok.
Søvn
-
Kronik: Nej, børn er ikke blevet dårligere til at sove
-
Søvn: Sådan gør du, når det tager to timer at putte
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Hvad er night terror? Og hvordan hjælper du bedst dit barn?
-
Kære mor og far, sådan takler I jeres søvnunderskud
-
Op klokken 5: Sådan hjælper du dit barn til at sove længere
-
Babys søvn: 5 klassiske søvnproblemer - og bud på løsninger
-
Samsovning: Er det en god idé?
-
Derfor vågner din 2-årige stadig om natten
-
Hektisk hverdag: Sådan hjælper du dit barn med at finde ro
-
Gode råd til en rolig puttetid
-
Derfor er faste sengetider vigtigt for dit barn
-
Kaos ved puttetid? Sådan hjælper du kærligt dit barn med at falde i søvn
-
Fra tremmeseng til juniorseng: Sådan bliver det en god overgang
-
13 ting, jeg har prøvet for at få mit barn til at sove
-
13 råd: Sådan får du mere søvn, mor